Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikter: Hvor er regeringens hensyn til lokalbefolkningen i forslag om udbygning af vindmøller og solceller?

Del

Regeringen løftede i går aftes sløret for, hvordan Danmark skal nå en firdobling af grøn energi frem mod 2030. Fremgangsmåden indikerer kraftig statsstyring og hensynet til lokalbefolkningen virker fraværende. Det er dybt kritisabelt, siger landdistriktsformanden.

Skal vi nå en firdobling af solceller og vindmøller, er det afgørende, at fokus på lokalområderne gennemsyrer processen. Foto: Mads Krabbe
Skal vi nå en firdobling af solceller og vindmøller, er det afgørende, at fokus på lokalområderne gennemsyrer processen. Foto: Mads Krabbe

Der har været adskillige opfordringer til regeringen fra Landdistrikternes Fællesråd om at sikre lokal medindflydelse og kompensation i forbindelse med en flerdobling af vindmøller og solceller frem mod 2030. Indenrigs- og boligministeren præsenterede i går aftes de overordnede planer for, hvordan man vil gribe den ambitiøse målsætning an ved blandt andet at udpege 10-15 områder i landet, hvor større projekter med vindmøller og solceller kan placeres. Udmeldingen smager dog som en tynd kop te ifølge Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard:

- I den sparsomme mængde information, vi har på nuværende tidspunkt, kan de lokalområder, som kommer til at blive nabo til store vindmølle- og solcelle-anlæg, ikke se frem til lokal kapital, som i større stil kan udvikle deres lokalområde. De tidligere meldinger om lidt ekstra i landdistriktspuljen er nærmest at gøre grin med borgerne i landdistrikterne, som skal leve med store gener i forbindelse med den grønne omstilling. I stedet bliver der lagt vægt på, at klagesagerne behandles hurtigere. Det bekymrer mig dybt.

Landdistriktsformanden fortsætter:

- I Landdistrikternes Fællesråd går vi 100% ind for den grønne omstilling. Skal vi nå en firdobling af solceller og vindmøller, er det afgørende, at fokus på lokalområderne gennemsyrer processen. Ellers vil projekterne, som vi har set det gang på gang, drukne i stor borgermodstand. En god og ordentlig borgerproces med større inddragelse af borgerne i den politiske proces, i forbindelse med myndighedsprocessen og under planlægningen er meget vigtig. Og så er der behov for betydningsfulde gevinster for hele lokalsamfund, ellers risikerer sammenhængskraften for alvor at gå fløjten.

Regeringen foreslår, foruden at nedbringe klagesagsbehandlingstiden til seks måneder og udpege bestemte områder til opsætning af solceller og vindmøller i stor stil, at afskaffe vindmølleloftet, som bestemmer, at der i 2040 maksimalt må stå 1.850 vindmøller på land. Desuden lægger de op til at gøre det muligt at opsætte solceller og vindmøller i herregårdslandskaber samt oprette et rejsehold af eksperter, der kan hjælpe kommunerne med at planlægge projekterne.

- Det er helt afgørende, at regeringen sikrer en model for det lokale ejerskab, som giver incitamenter for borgerne i landdistrikterne og dermed lokal opbakning. Men der i det, vi har set, ikke udsigt til garanteret mulighed for lokalt ejerskab af energianlæg som vindmøller og solceller, og der er ikke forslag om omplacering af boliger i det åbne land, så man undgår affolkning og i stedet skaber mulighed for ny bosætning i lokalområderne længere væk fra energianlæggene, tilføjer Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd vil overfor Folketinget og regeringen appellere til, at man ser den grønne omstilling som en ny udviklingsmulighed for landdistrikterne. I stedet for at spise landdistriktsborgerne af med brødkrummer og forsøge at skabe accept af store energianlæg under store protester, burde målet være en ordentlig behandling af lokalsamfundene og de nærmeste naboer. Dertil ville man kunne indfri et stort potentiale i landdistrikterne med et fokus på at skabe nye arbejdspladser i udviklingen af power-to-x samt sikre nye grønne uddannelser, der hvor den grønne omstilling for alvor kommer til at ske.

Nøgleord

Kontakter

Nikoline Jakobsen, Politisk Konsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850125, mail: nik@landdistrikterne.dk

Billeder

Skal vi nå en firdobling af solceller og vindmøller, er det afgørende, at fokus på lokalområderne gennemsyrer processen. Foto: Mads Krabbe
Skal vi nå en firdobling af solceller og vindmøller, er det afgørende, at fokus på lokalområderne gennemsyrer processen. Foto: Mads Krabbe
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Statsgaranti til udskiftning af olie- og gasfyr er kærkommen håndsrækning til landdistrikterne28.6.2022 15:01:49 CEST | Pressemeddelelse

Det er et tiltagende problem for en del boligejere i landdistrikterne, at det kan være svært at få lån til at udskifte sit olie- og gasfyr. Derfor er det positivt, at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier lørdag indgik en aftale, hvor der blandt andet gives mulighed for lån med statsgaranti til skift til andre opvarmningskilder, mener Landdistrikternes Fællesråd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum