Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikter forud for medieforhandlinger: Styrk det lokale perspektiv

Del

Det kræver tilstedeværelse i hele Danmark at lave journalistik til hele Danmark. Sådan lyder budskabet forud for medieforhandlingerne fra Landdistrikternes Fællesråd, der præsenterer fire forslag til at styrke det regionale og lokale perspektiv i mediebilledet.

Som optakt til medieforhandlingerne  samles 20 aktører fra mediebranchen til stormøde i Kulturministeriet. Landdistrikternes Fællesråd ønsker at styrke det lokale perspektiv i medieforhandlingerne.
Som optakt til medieforhandlingerne samles 20 aktører fra mediebranchen til stormøde i Kulturministeriet. Landdistrikternes Fællesråd ønsker at styrke det lokale perspektiv i medieforhandlingerne.

Onsdag samles nogle af mediebranchens stærkeste aktører til stormøde i Kulturministeriet. Det er kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), som har inviteret 20 medieaktører samt partiernes medieordførere til mødet, der skal agere optakt til de kommende forhandlinger om en ny medieaftale.

Derfor melder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, sig nu på banen med en klar besked: Det lokale og regionale perspektiv er under pres og bør styrkes i en kommende medieaftale.

Faktisk er 25 pct. af alle lokale dagbladsredaktioner og 25 pct. af alle ugeaviser forsvundet i løbet af de seneste ti år, konkluderede en rapport fra Syddansk Universitet i begyndelsen af 2021. Samtidig viser en undersøgelse fra KL, at hele 45 pct. af vælgerne frem mod kommunalvalg søger deres information om valget i den lokale ugeavis. Til sammenligning vil kun 10 pct. søge i landsdækkende papiraviser.

- Langt fra alle borgere har samme adgang til en demokratisk samtale om den lokale udvikling gennem nyhedsmedier af høj kvalitet. Og det er et problem. For den fælles samtale – hvad end den foregår på skærmen eller i spalterne – er en hjørnesten i vores demokrati. Når lokale og regionale medier må dreje nøglen om, sætter det borgernes demokratiske deltagelse under pres, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:

- Derfor er der behov for en målrettet indsats blandt i forhold til at understøtte en digital omstilling af lokale og regionale medier. For stærke lokale og regionale medier – fra Vesterbro til Vestervig – er med til at styrke sammenhængskraften på tværs af vores land, fordi de øger forståelsen for de kulturelle forskelle og forskellige livsformer, som præger Danmark, siger han.

Styrk de stærke fortællinger

Derudover er der behov for at styrke den lokale og regionale film- og tv-produktion, så danskere over hele landet i endnu højere grad end i dag får mulighed for at spejle sig i dansk produceret kvalitetsindhold, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Han henviser til, at langt de største og mest ressourcestærke produktionsmiljøer på film- og tv-området er koncentreret i hovedstadsområdet på trods af ambitiøse satsninger på regionalt forankrede fiktions- og dokumentarfilm de senere år.

- Den regionale filmbranche har gennemgået en imponerende udvikling først og fremmest drevet af de regionalt baserede filmstøtteordninger administreret af Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn. Udover at skabe vedkommende indhold, der øger forståelsen på tværs af landet, bidrager de to regionale filmfonde positivt til deres medlemskommuner med både nye arbejdspladser og økonomiske effekter. Derfor håber jeg, at den regionale film- og tv-produktion vil komme styrket ud af medieforhandlingerne, siger Steffen Damsgaard.

Konkret viser undersøgelser, at Den Vestdanske Filmpulje over en 5-årig periode har skabt 355 nye arbejdspladser i medlemskommunerne og en samlet økonomisk effekt på 447 mio. kr. For FilmFyns vedkommende svarer det over en periode på 5 år til 228 årsværk og knap 250 mio. kr. i bruttotilvækst.

Landdistrikternes Fællesråd har følgende fire forslag til, hvordan det lokale og regionale perspektiv kan styrkes i forbindelse med de kommende medieforhandlinger.

  1. En midlertidig udviklingspulje på 100 mio. kr. over fire år til at hjælpe lokale og regionale medier i deres udvikling og digitale omstilling.
  1. Etableringen af en særlig ugeavispulje på 25 mio. kr. årligt i en femårig periode med henblik på at hjælpe lokale ugeaviser, der har været hårdt ramt af faldende annonceindtægter.
  1. At tilskuddet til redaktionel produktionsstøtte i højere grad end i dag målrettes lokale og regionale nyhedsmedier med henblik på at sikre eksistensens af disse.
  1. At der tildeles 15 mio. kr. til hver af de to regionale filmfonde til uddeling efter samme princip som public service-puljen for at sikre regional forankring.

Nøgleord

Kontakter

Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

Billeder

Som optakt til medieforhandlingerne  samles 20 aktører fra mediebranchen til stormøde i Kulturministeriet. Landdistrikternes Fællesråd ønsker at styrke det lokale perspektiv i medieforhandlingerne.
Som optakt til medieforhandlingerne samles 20 aktører fra mediebranchen til stormøde i Kulturministeriet. Landdistrikternes Fællesråd ønsker at styrke det lokale perspektiv i medieforhandlingerne.
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 2,8 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Presseinvitation: Hvordan skaber vi lokal vækst med lokal kapital?19.11.2021 12:25:33 CET | Pressemeddelelse

Hvordan kan vi øge mængden af risikovillig kapital uden for landets største byer ved at bygge på landdistrikternes egne styrker? Sådan lyder omdrejningspunktet i projektet Crowdfunding i Landdistrikterne, der nu afsluttes med en national konference på Christiansborg, som Dansk Iværksætter Forening, Landdistrikternes Fællesråd, DI - Dansk Industri og Dansk Crowdfunding Forening har arrangeret.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum