Landdistrikter: Finanslov uden store skridt til decentralisering

Den allerbedste nyhed er, at den statslige bredbåndspuljes 100 mio. kr. også i 2021 vil løfte endnu flere danskere ind i den digitale fremtid. Men en egentlig decentralisering af Danmark bliver ikke varslet i årets finanslov.
Sådan lyder reaktionen fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, på den finanslovsaftale for 2021, som søndag blev præsenteret af regeringen og de fire aftalepartier Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.
- Jeg er meget glad for, at partierne bag årets finanslovsaftale har lyttet til os og videreført Bredbåndspuljen i 2021 på trods af, at en videreførelse ikke var med i regeringens oprindelige udspil. Det kommer til at betale sig, for digitaliseringen rummer enorme potentialer for udviklingen på landet – ikke mindst, hvad angår bosætning, nye erhverv og digitale sundhedstilbud, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og tilføjer:
- Overordnet set er det en fin finanslov, som selvfølgelig også afspejler, at vi står midt i en coronakrise. Selvom der er flere gode landdistriktselementer, står jeg ikke tilbage med en opfattelse af, at vi nu tager store skridt mod en reel decentralisering af Danmark.
Landdistrikternes Fællesråd havde gerne set etableringen af et Vækstteam for landdistrikter, som skulle sikre vækst og udvikling i hele landet i kølvandet på coronakrisen. Derudover havde man også gerne set større decentraliseringstiltag på de store velfærdsområder som f.eks. uddannelse og sundhed figurere på finansloven for 2021, forklarer Damsgaard.
Landdistriktsformanden hæfter sig også ved, at der ikke umiddelbart er afsat en reserve til et kommende landdistriktsudspil, som regeringen har bebudet i løbet af valgperioden.
Færre faldefærdige huse og flere cykelstier
Udover videreførelsen af Bredbåndspuljen peger landdistriktsformanden på, at der er positive elementer i den del, der vedrører nedrivningspuljen. Der afsættes 150 millioner kroner til puljen, der udover nedrivning også rummer mulighed for tilskud til renovering af klimaskærmen og gør det realistisk, at flere mindre byer kan opleve byfornyelse i form af områdefornyelse. Samtidig hæves den statslige medfinansiering fra 60 til 80 pct.
- Når den statslige medfinansiering hæves, bliver kommunernes økonomiske byrde mindre, og det er meget positivt. I forvejen er det ofte økonomisk hårdt trængte kommuner, som kæmper med faldefærdige huse. Med denne manøvre giver man dem en hjælpende hånd, siger Steffen Damsgaard.
Han understreger samtidig, at rammen for nedrivningsindsatsen fortsat ikke er tilstrækkelig, men et godt skridt i den rigtige retning.
En cykelpulje har også fundet vej til finansloven for 2021. Det ligger godt i tråd med det forslag om en akutpulje til cykelturisme og cyklisme i landdistrikterne, som Landdistrikternes Fællesråd i fællesskab med organisationerne Dansk Cykelturisme og Cyklistforbundet foreslog tilbage i maj.
Hvor organisationerne foreslog 100 millioner kroner til akutpuljen, afsættes der på finansloven for 2021 i alt 180 mio. kr. i 2021 og 170 mio. kr. årligt i 2022-2023 til cyklisme. Midlerne skal gå til cykelstier langs statsvejnettet samt kommunale cykelprojekter.
- Cyklisme og cykelturisme er ikke mindst gode grønne takter i en bæredygtig fremtid. Det rummer også store potentialer for turismen og i særdeleshed mikroturismen i landdistrikterne. Derfor er det positivt, at årets finanslov med denne cykelpulje er med til at lægge fundamentet til en grønnere fremtid på to hjul.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd fremhæver også, at Boligjob-ordningen fortsætter i 2021. Det har længe været et ønske hos fællesrådet at fortsætte ordningen med tilretninger, der kan fremme brugen af den i landdistrikterne. Derudover er det ifølge formanden positivt, at man i finansloven tager hul på de første større generationsforureninger, som er beliggende flere steder rundt i landet - startende med Høfde 42 i Vestylland.
Finansloven blev præsenteret søndag i Finansministeriet. Som en del af aftalen indgår ligeledes en række initiativer i forhold til grøn omstilling og stimuli af dansk økonomi ovenpå coronakrisen.
Nøgleord
Kontakter
Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk
Billeder
Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum