World Animal Protection Danmark

Landbruget kører på frihjul og dropper frivillige aftaler

Del
Landbrug & Fødevarer løber fra deres aftaler om dyrevelfærd, klima og miljø, mens resten af samfundet yder sit.

På trods af en stigning i antallet af døde pattegrise til 9,7 millioner årligt, opgiver dansk landbrug at overholde de aftaler, de selv har indgået helt frivilligt.

I dag dør 26.500 pattegrise hver eneste dag i de danske svinestalde, og selvom landbruget har lovet, at nedbringe det tal betydeligt, siger Landbrug & Fødevarer nu, at deres branche ikke kommer til at leve op til de løfter, de har afgivet til resten af samfundet.

Det får nu dyreorganisationen World Animal Protection til at kræve et opgør med landbrugets enegang, og idéen om frivillighed når det gælder dyrevelfærd, klima og miljø.

“Det kræver en helt anden tilgang fremover, når landbruget ikke kan overholde de aftaler, de indgår frivilligt”, mener kampagnechef i World Animal Protection Danmark, Esben Sloth, der er vred over, at landbruget gang på gang kan bryde de politiske aftaler og udskyde eller helt droppe de mål, de har indgået med regering og folketingets partier:

“Det er desværre ikke første gang vi ser, at Landbrug & Fødevarer løber fra aftaler, der skal forbedre dyrevelfærd, klima og miljø.
Det er uacceptabelt, at mens resten af samfundet yder deres, så kører landbruget den stik modsatte vej, baglæns på frihjul,” siger Esben Sloth med reference til andre sager, hvor landbruget også har fejlet fatalt.

Eksempelvis lovede Landbrug & Fødevarer i 2016, at deres medlemmer ville etablere 26.000 løsdriftsstier til søer med pattegrise. Den sidste opgørelse fra 2020 viser imidlertid, at tallet i dag kun er på lidt mere end 6000.
Også den frivillige plan om kvælstofreduktion, der skulle spare danskernes natur for 2450 ton kvælstof, er gået fløjten.
Til og med i år har landbruget kun planlagt reduktioner på 719 ton.

Og hvis man kigger på det helt store klimaperspektiv er landbruget også markant bagud:
Her viser tallene, at mens resten af samfundet skruer ned, så skruer landbruget op.
Landets bønder har øget deres C02-udslip fra 15,6 megaton i 2010 til 15,8 i 2020, mens resten af samfundet i samme periode har reduceret fra 65,75 megaton til 43,83.
I dag står landbruget for mere end en tredjedel (36 %) af det samlede C02-udslip i Danmark.

“Tallene bliver endnu mere alarmerende, hvis vi kigger frem til 2030. På det tidspunkt vil landbruget, ifølge de officielle prognoser, være ansvarlig for hele 62 % af det CO2-udslip Danmark maksimalt må have på det tidspunkt ifølge klimaloven,” siger Esben Sloth, der konkluderer:

“Samfundskontrakten skal fornys, og denne gang skal der være bindende aftaler, og de skal som minimum overholdes.”

Relaterede fakta om dansk landbrug:

62 procent af Danmarks landareal bruges til dyrkning af landbrugsafgrøder

Den samlede produktion af grise i 2021 forventes at være 33,9 millioner

Mere end 50 procent af det dyrkede areal er afgrøder, der bruges som foder til landbrugsdyr

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om World Animal Protection Danmark

World Animal Protection Danmark
World Animal Protection Danmark
Amagertorv 29, 2.
1160 København K

https://www.worldanimalprotection.dk/

World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.

Vores mål er en bedre verden. For alle.

Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye