SMVdanmark

Lærlingeaftale er en rose (næsten) uden torne - NY VERSION

Del

Trepartsaftalen på lærlinge-området er en imødekommelse af alle SMVdanmarks ønsker til at sikre, at vi får flere faglærte i fremtiden. Kun forskelsbehandlingen mellem dem, der havde lærlinge før og efter 1. maj skurrer.

Uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark, Heike Hoffmann, er begejstret for trepartsaftalen for lærlinge. Foto: SMVdanmark
Uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark, Heike Hoffmann, er begejstret for trepartsaftalen for lærlinge. Foto: SMVdanmark

SMVdanmark har siden coronakrisens start efterlyst økonomiske incitamenter til de virksomheder, der har lærlinge. Det har ganske enkelt været en nødvendighed, fordi det tog 11 år, før praktikpladsarbejdsmarkedet efter finanskrisen havde normaliseret sig på et førkrise-niveau.

SMVdanmark har også kæmpet for, at AUB-midlerne skulle kanaliseres direkte ud i de virksomheder, der uddanner lærlinge, og ikke bevidstløst tilbagebetales til alle, og ikke-uddannende virksomheder. Med gårsdagens trepartsaftale har SMVdanmark fået opfyldt stort set alle ønsker.

”Vi er glade og stolte over, at det er lykkedes at få AUB-midlerne målrettet virksomheder med lærlinge,” siger uddannelsespolitisk chefkonsulent Heike Hoffmann.

”Økonomisk støtte her og nu til de virksomheder, der holder fast i uddannelsesansvaret, er, hvad vi har bedt om, og det har vi fået.”

Begavet konstruktion

Også selve konstruktionen i aftalen er fornuftig, mener hun.

”Virksomhederne får både tilskud i praktik- og skoleperioder, og det vil styrke den likviditet, som corona har sat så stærkt under pres,” siger Heike Hoffmann videre.

”Det vil give stærke, stærke incitamenter både til at fastholde lærlinge og til at indgå nye aftaler, så manglen på faglært arbejdskraft afhjælpes.”

SMVdanmark er også glad for den del af aftalen, der holder hånden under lærlingene og søgningen til erhvervsuddannelserne.

”Vi har på ingen måde brug for en ny fortælling om praktikpladsmangel. Derfor er det vigtigt, at Danmark samlet set sender et signal til alle potentielle faglærte, at vi vil erhvervsuddannelserne, at vi finder penge til at løse problemerne, og at ingen skal efterlades på bagperronen. Konstruktionen i aftalen indebærer, at der både sendes positive signaler til virksomhederne og til de elever og lærlinge, mange brancher mangler.”

”Skal vi finde hår i AUB-suppen, så er det, at de økonomiske incitamenter ikke gives med tilbagevirkende kraft til de virksomheder, der også i marts og april holdt fast i uddannelsesansvaret og indgik uddannelsesaftaler. Dem kunne man også have fundet en gulerod til,” siger hun.

Det med småt er også godt

Som en bonus indeholder trepartsaftalen også et afsnit om en justering af det såkaldte praktikplads-AUB, som SMVdanmark siden 2016 har kritiseret skarpt. Aftalen indeholder en justering, der både skal give økonomisk incitament til at oprette flere lærepladser, gøre ordningen mere enkel og sikre bedre økonomisk balance.

”Med en forslidt frase er den del af aftalen et rent Kinderæg. De små og mellemstore virksomheder har fået de tre ting, vi har bedt om siden 2016.”

OBS - RETTELSE!

Pressemeddelelsen er rettet, da en fejl i forhold til sondringen mellem de virksomheder, der før og efter 1. maj havde lærlinge, havde sneget sig ind.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark, Heike Hoffmann, er begejstret for trepartsaftalen for lærlinge. Foto: SMVdanmark
Uddannelsespolitisk chefkonsulent i SMVdanmark, Heike Hoffmann, er begejstret for trepartsaftalen for lærlinge. Foto: SMVdanmark
Download

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

SMVdanmark er hovederhvervsorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder.

 

SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan.

 

Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

Politikere lukker hul: Selvstændige kan nu passe corona-ramte børn hjemme20.9.2020 11:55:35 CESTPressemeddelelse

Selvstændige bliver en del af den nye ordning, hvor forældre kan passe deres hjemsendte, corona-ramte børn på barselsdagpenge. Dermed lukker politikerne det hul, som opstod i sidste uges trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og de store arbejdsgivere. SMVdanmark takker for, at politikerne har lyttet, men mener også, det er helt fair og naturligt, at selvstændige bliver inkluderet i ordningen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum