Længe ventet løft til sundhedsvæsenet
Regeringen har netop lanceret planerne om en ny sundhedspakke. Her er fokus blandt andet en ny Kræftplan V, kroniske sygdomme og generelle rammer for sundhedsvæsenet.
”Der har været flere penge i samfundskassen, end man havde forventet, og vi er glade for at se, at det overskud blandt andet bruges til at forbedre mulighederne for kræftpatienter. Det er almen viden, at jo hurtigere diagnosticering og jo hurtigere behandling, jo bedre er overlevelsesmulighederne,” siger Henrik Vestergaard, viceadministrerende direktør i Lif.
Regeringen har i dag lanceret en ny sundhedspakke. Hertil afsættes samlet set yderligere 5 mia. kr. ekstra årligt til sundhedsvæsenet årligt – penge, som findes ud over de ekstra penge, som skal dække stigninger i lønomkostninger. Det er penge til kræftområdet, investeringer i det nære sundhedsvæsen, styrket kvalitet i kommunerne, bedre sammenhæng i patientforløb samt til nye behandlingsformer, ny teknologi og ny medicin og meget mere.
”En kræftplan V er et fantastisk signal til danskerne. Der er brug for at mindske uligheden i kræftbehandlingen. Havde alle danskere haft de samme muligheder for forebyggelse, opsporing, diagnostik og behandling af kræft som de 20 procent bedst stillede, så ville 3.550 af dem have overlevet eller levet længere. Fra lægemiddelindustriens side opfordrer vi til, at der med den nye kræftplan sættes et ambitiøst mål om, at Danmark i 2030 skal være førende i Norden inden for kræftoverlevelse,” siger Henrik Vestergaard.
Alene i 2021 var der næsten 47.000 nye kræfttilfælde, hvilket betyder, at 370.000 danskere lever med eller efter en kræftdiagnose.
”For at ændre på tingenes tilstand skal der sættes bredt ind i forhold til både patienterne, sundhedsvæsenet og de virksomheder der leverer de nye løsninger. Vi har muligheden for at gøre Danmark til det førende land inden for klinisk forskning og afprøvning af kræftlægemidler, trække på alle de fordele, der er i ny teknologi og nye innovative kræftlægemidler, sikre pålidelige data og øge fokus på rehabilitering af kræftpatienter og afhjælpning af deres senfølger,” tilføjer han.
Seneste Kræftplan (IV) er fra 2016. Den bygger videre på de tidligere kræftplaner, og ambitionen bag Kræftplan V er ifølge regeringen at styrke forebyggelsen ved blandt andet på kort sigt at oprette en specialenhed på tværs af landet, en ny patientrådgivning, give bedre mulighed for bedre tandbehandling og lungescreening. Sundhedsstyrelsen arbejder på et fagligt oplæg til Kræftplan V, der på længere sigt skal udvikle og fremtidssikre kræftområdet, hvor fokus er på senfølger, rehabilitering og at bekæmpe ulighed i kræft. Områder, Lif netop også anbefaler, der skal fokus på.
Løft til mange sygdomsområder
Kroniske sygdomme, som KOL, diabetes og hjertesygdomme, samt psykiatrien og fedme var også fremhævet som områder, der trænger til et løft.
”Der kommer flere og flere borgere med kroniske sygdomme. De er ikke nødvendigvis i kontakt med de specialiserede sygehuse, men er afhængige af god adgang til behandling i det øvrige sundhedsvæsen. Der er masser af områder at sætte ind på for at skabe bedre forløb og bedre sammenhæng for de mange danskere, der lider af en kronisk sygdom. Ressourcerne er skævt fordelt, og den sociale ulighed er stor. Derfor er det meget positivt, at statsministeren vil se på, hvordan borgere med fx KOL, diabetes, hjertesygdom og svær overvægt får lettere adgang til de behandlinger, der findes, men som kan være en stor omkostning for den enkelte. Det handler både om økonomi og om afstigmatisering,” siger Henrik Vestergaard.
Sundhedsvæsenets muligheder forbedres
Lif finder det glædeligt, at der kommer ekstra midler til et presset sundhedsvæsen, og fem milliarder er et substantielt løft af økonomien.
”Sundhed – og investeringer i sundhed og en sund befolkning er ikke bare et velfærdsgode. Det er investeringer, der bidrager til, at danskerne kan forblive aktive på arbejdsmarkedet og bidrage til et aktivt, indholdsrigt og værdiskabende liv,” understreger Henrik Vestergaard og slutter:
”Desværre er sundhedsvæsenet i øjeblikket udfordret på en måde, hvor penge kan løse rigtig meget, men ikke alt. Det er derfor uhyre vigtigt, hvordan de fem milliarder bliver brugt. Der er behov for et energiboost til et presset offentligt sundhedsvæsen. Men samtidig også for at være åbne for, at private aktører kan bidrage til at løfte en stor del af udfordringerne i sundhedsvæsenet, hvis vi tør tænke nyt.”
Nøgleord
Kontakter
Anne Cathrine PiiKommunikationsrådgiverLif
Tlf:22329099Tlf:22329099acp@lif.dkInformation om Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Ny opgørelse: Kun 60 procent af nye og innovative lægemidler er tilgængelige for danske patienter7.5.2025 12:59:04 CEST | Pressemeddelelse
Selvom de er godkendt, kom 70 nye og innovative lægemidler ikke ud til danske patienter i perioden fra 2020 til 2023. Det viser den seneste opgørelse over tilgængelighed til godkendte, nye og innovative lægemidler.
De nominerede til Danmarks bedste kliniske forsøg er udpeget6.5.2025 12:37:50 CEST | Pressemeddelelse
Hvem driver udviklingen i det danske sundhedsvæsen? Den 19. maj fejrer en bred partnerkreds for fjerde år i træk de kliniske forsøg og ildsjæle, der sætter nye standarder for patienter og fremtidens sundhedsvæsen. Her er de 12 nominerede.
Lif: Husk nu patienter med sjældne sygdomme29.4.2025 06:59:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid med fokus på udvikling af det nære sundhedsvæsen og behandlingen af de store folkesygdomme, må vi ikke overse dem, der har allermest brug for vores specialiserede sundhedsvæsen. Det gælder især patienter med sjældne sygdomme. Og derfor holder Lif i dag konferencen: ‘Danmark som ‘Sjældne’-land.
Lif: Én indgang til sundhedsdata er godt nyt for forskning, innovation – og patienterne25.4.2025 13:00:42 CEST | Pressemeddelelse
Adgang til sundhedsdata skal være enklere, hurtigere og mere effektiv. Et nyt lovforslag og en national analyseplatform baner vejen for én samlet indgang til sundhedsdata i Danmark – og det vækker begejstring hos Lægemiddelindustriforeningen – Lif.
Bekymring trods stigende investeringer i sundhedsforskning2.4.2025 10:55:51 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervslivets forskningsinvestering i sundhed stiger markant, men hvis rammerne ikke indgyder til yderligere investeringer, så risikerer Danmark at blive forbigået i fremtiden, lyder det fra Lif.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum