Ny opgørelse: Kun 60 procent af nye og innovative lægemidler er tilgængelige for danske patienter
Selvom de er godkendt, kom 70 nye og innovative lægemidler ikke ud til danske patienter i perioden fra 2020 til 2023. Det viser den seneste opgørelse over tilgængelighed til godkendte, nye og innovative lægemidler.

Den europæiske lægemiddelindustriorganisation, EFPIA, har netop udgivet den årlige Patients W.A.I.T. Indicator Survey. Det er en opgørelse over, hvilke godkendte, nye lægemidler det enkelte land har givet adgang til. W.A.I.T-undersøgelsen omfatter 36 europæiske lande og sammenligner adgangen til 173 innovative og nye lægemidler, der har fået markedsføringsgodkendelse mellem 2020 og 2023.
På det danske marked betragtes et lægemiddel som tilgængeligt, når lægemidlet enten har fået en positiv anbefaling fra Medicinrådet, en delvis anbefaling fra Medicinrådet, der er givet individuel adgang eller det har fået bevilget et tilskud fra Lægemiddelstyrelsen.
Opgørelsen viser, at ud af 173 godkendte lægemidler er 103, altså 60 procent, af de nye og innovative lægemidler blevet anbefalet eller har fået tilskud i Danmark. Måler man på adgang til nye og innovative lægemidler, betyder det, at Danmark blot ligger på en 9. plads. Samtidig er der kun begrænset adgang for danske patienter til en stor del af de 60 procent. Begrænset adgang vil sige, at det for eksempel ikke er alle patienter, der har adgang til lægemidlet, eller at tilskuddet er klausuleret.
Hvis man alene ser på lægemidler, hvor danske patienter har fuld adgang, ligger Danmark kun på en 15. plads og umiddelbart under et europæisk gennemsnit.
”Jeg synes, tallene taler et tydeligt sprog. Der er desværre en række lægemidler, som der slet ikke er adgang til for danske patienter, eller som der kun er begrænset adgang til i forhold til det, lægemidlerne er godkendt til. Det mener vi er et problem,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif, og fortsætter:
”Vi har i Danmark meget ambitiøse visioner for Danmark som life science-nation. Det bør også omfatte adgangen til nye innovative lægemidler i behandlingen. Derfor bør vi også have politiske ambitioner om, hvor vi gerne vil ligge i forhold til vores europæiske naboer, og her mener jeg ikke, vi hører til under EU-gennemsnittet.”
Fuld adgang til 28 procent af nye innovative lægemidler
Når der ses på, hvilke lægemidler der er fuldt tilgængelige, rangerer Danmark på en 15. plads med fuld adgang til kun 28 procent af nye innovative lægemidler. Det er under gennemsnittet for de 36 lande i opgørelsen.
Undersøgelsen viser samtidig, at for 10 procent af de nye innovative lægemidler var der kun begrænset tilgængelighed, og for hele 22 procent af lægemidlerne er adgangen alene givet på baggrund af en individuel vurdering til et meget lille antal patienter eller som typisk bevilget enkelttilskud for apotekslægemidler.
Det ærgrer koncernchefen i Lif, at tallene ser sådan ud.
”Når nye innovative lægemidler ikke bliver godkendt, går patienter først og fremmest potentielt glip af bedre sundhed. Samtidig går sundhedsvæsenet glip af ny innovation. Det kan lyde mindre vigtigt, men det er sådan, at hver gang man fravælger en ny innovativ behandling, så kan det risikere at forsinke implementering af yderligere innovation fremadrettet. For tingene hænger sammen, og man er nødt til at følge med, hvis man vil give den bedst mulige behandling,” siger Ida Sofie Jensen.
Hun mener, der er behov for en debat om, hvor Danmark skal være i forhold til Europa, når det kommer til adgangen til ny, innovativ medicin.
”I min optik bør det være en politisk ambition, at Danmark ligger i top tre i Europa, når det kommer til adgangen til nye innovative behandlinger. Jeg ved godt, at der er mange forskellige hensyn, der spiller ind, men jeg kan frygte, at hvis det ikke bliver en specifik ambition, så sakker Danmark bagud, når det handler om adgang til nye innovative behandlinger,” siger Ida Sofie Jensen.
Nøgleord
Kontakter
Marie Grabow WestergaardKommunikationschefLif
Tlf:+45 23 10 57 14mgw@lif.dkLinks
Om Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Stor ros til regeringen for en ambitiøs AMR-handlingsplan11.6.2025 11:22:37 CEST | Pressemeddelelse
“Et afgørende skridt mod den sundhedstrussel, vi potentielt står overfor.” Sådan lyder modtagelsen af regeringens nye handlingsplan for antimirobiel resistens (AMR) fra Lif.
Lif: Der er brug for en ny sammenhængende forskningsstrategi10.6.2025 10:58:13 CEST | Pressemeddelelse
Danmark står stærkt i den globale life science-konkurrence. Det momentum skal vi fastholde, og derfor er der, oven på sidste års life science-strategi, brug for at følge op med en national forskningsstrategi, der kan favne life science-branchen, mener Lif.
Lif: Regionernes økonomiaftale garanterer grundlaget for et mere fremtidssikret sundhedsvæsen28.5.2025 16:04:40 CEST | Pressemeddelelse
Den nye økonomiaftale er et godt afsæt for videreudvikling af sundhedsvæsenet og giver en god forudsætning for implementering af Sundhedsreformen. Helt nødvendigt, når vi står over for den største ændring af sundhedsvæsenet i 20 år, mener Lif
Vejen til bedre behandling for sjældne sygdomme kræver nye løsninger og større fleksibilitet27.5.2025 12:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal vi behandle flere patienter med sjældne sygdomme, er der brug for en mere åben og fælles dialog om, hvordan vi håndterer usikkerhed om effekten af lægemidler til sjældne sygdomme. Det konkluderer en ny rapport fra Videncentret for Life Science, der har kigget nærmere på betydningen af evidenskvalitet for lægemidler til sjældne sygdomme.
Lif: Kræftplan V er et klasseeksempel på, at vedvarende fokus skaber resultater23.5.2025 13:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Godt med ny kræftplan, der har fokus på forebyggelse og livet med og efter kræft. Der er grund til at glæde sig over, at muligheden for individuel adgang til behandling forbedres, og at sundhedsdata skal bruges mere aktivt til at sikre hurtig adgang til behandling for danske patienter, mener Lif.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum