Lægeforeningen

Læger: Fordobling i overskridelser af udredningsretten kan have alvorlige konsekvenser

Del
6 ud af 10 børn og unge, der skal udredes i børne- og ungdomspsykiatrien, ender på så lange ventelister, at udredningsretten ikke kan overholdes. I første halvår af 2022 drejede det sig om 3.781 børn og unge - det er mere end en fordobling på kun et år, hvilket understreger behovet for en hurtig og effektiv politisk indsats for at øge behandlingskapaciteten i hele landet, mener Lægeforeningen.

Selvom det kan have alvorlige konsekvenser, når børn og unge ikke bliver udredt i rette tid i psykiatrien, så blev udredningsretten ikke overholdt i mere end 6 ud af 10 tilfælde i børne- og ungdomspsykiatrien i første halvdel af 2022, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Antallet, der ender med at vente længere på en udredning end 30 dage, er mere end fordoblet på et år. I første halvår af 2021 måtte 1.443 børn og unge vente længere, end hvad udredningsretten tillader, og på samme tid i 2022 drejede det sig om 3.781 børn og unge.
”Tallene er dramatiske, og de understreger, at der er et enormt behov for en hurtig og effektiv politisk indsats for at øge behandlingskapaciteten i børne- og ungdomspsykiatrien i hele landet.

Blot få måneders ekstra ventetid på at blive udredt kan have alvorlige konsekvenser for de børn og unge, det går ud over, da deres sygdomsforløb kan blive svært forværrede,” siger Camilla Noelle Rathcke, der er formand for Lægeforeningen.

Samme tendens i hele landet
De voldsomme stigninger i ventetiderne til udredning ses i alle fem regioner. Der er lokale forskelle, men på tværs af regionerne er ventetiderne eksploderet med mere end 50 procent. Værst ser det ud i Region Nordjylland, hvor børn og unge i gennemsnit er tvunget til at vente næsten tre måneder på udredning.

Grunden til de store stigninger er primært manglende kapacitet i børne- og ungdomspsykiatrien. I andet kvartal af 2022 var det årsagen til forsinket udredning i 84 procent af tilfældene.

”Det viser endnu engang, at psykiatrien befinder sig i en dyb krise, og en forudsætning for at situationen kan bedres, er, at manglen på speciallæger afhjælpes. Det bliver umuligt at komme i mål med at løfte kapaciteten, hvis politikerne ikke snart sikrer det. Desværre rummer den nyligt indgåede psykiatriaftale ikke flere uddannelsesforløb, end det antal, som i forvejen er planlagt af Sundhedsstyrelsen. Og det giver ingen mening”, påpeger Lægeforeningens formand.

”De høje ambitioner for psykiatrien, som vi hører om i valgkampen fra partierne, må ikke gå i glemmebogen på den anden side af valget – hverken for børn, unge eller voksne. Fagligt set er det klart, hvad der skal gøres. Nu ligger der et kæmpe ansvar på skuldrene af den kommende regering og det nyvalgte Folketing for at sikre de nødvendige ressourcer – herunder også speciallæger - til at indfri initiativerne. Det er en bunden opgave,” siger Camilla Rathcke.

Voksenpsykiatrien oplever på samme måde, at udredningsretten ikke overholdes for mange patienter, dog i mindre omfang. I andet kvartal af 2022 oplevede 23 procent, at retten ikke blev overholdt, mens det i 2021 drejede sig om 13 procent i andet kvartal.

Lægeforeningen har peget på, at der er behov for at oprette 150 ekstra uddannelsesforløb for læger i voksen- og børne-og ungdomspsykiatrien for at imødekomme behovet for hurtigere udredning og behandling.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Information om Lægeforeningen

Lægeforeningen
Lægeforeningen
Kristianiagade 12
2100 København Ø

+45 3544 8500https://www.laeger.dk/laegeforeningen

Lægeforeningen er den faglige interesseorganisation for læger i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Ny akutplan er en god start, men løser ikke den grundlæggende mangel på arbejdskraft i sundhedsvæsenet23.2.2023 10:43:44 CET | Pressemeddelelse

Manglen på sundhedsprofessionelle stikker dybt, og det resulterer blandt andet i lange ventelister for patienterne. Derfor er det nødvendigt at finde løsninger på både den korte og den lange bane, som kan afhjælpe den store mangel på speciallæger og andre sundhedspersoner, mener Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke. Hun kvitterer for, at regeringens akutpakke ser på flere samtidige, akutte løsninger. ”Der er gode takter i akutpakken. Det er positivt, at den nye aftale prioriterer at afhjælpe manglen på den nødvendige arbejdskraft i sundhedsvæsenet via flere tiltag. Fx ved at forlænge behandlingsgarantien og tage et opgør med unødvendigt bureaukrati for udenlandsk uddannede læger tæller på plussiden. Begge dele vil være til gavn for patienterne,” siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke ”At forlænge behandlingsgarantien til 60 dage vil betyde, at det faglige råderum for læger bliver større, så det i højere grad bliver muligt at prioritere de mest syge patienter først. Samtidig

Mark Krasnik er valgt som ny formand for Lægeforeningen Hovedstaden10.2.2023 10:03:53 CET | Pressemeddelelse

Lægeforeningen Hovedstadens bestyrelse har valgt sin nye formand, overlæge Mark Krasnik. Mark Krasnik har være fagpolitisk aktiv i mange år og har flere gange markeret sig i den sundhedspolitiske debat. Mark Krasnik har tidligere deltaget som observatør i Lægeforeningen Hovedstadens bestyrelse, hvor han var ansvarlig for kvalitetsområdet – et område han til dagligt arbejder med på Rigshospitalet. ”Vi har i Lægeforeningen Hovedstaden blandt andet fokus på det sammenhængende sundhedsvæsen og digitaliseringens rolle som værktøj til at forbedre samarbejdet mellem aktørerne. Jeg glæder mig til at fortsætte det gode arbejde og til fortsat at sikre, at den samlede lægefaglige stemme bliver hørt” siger Mark Krasnik. Mark er 70 år og bor på Østerbro med sin hustru Marianne. Mark Krasnik overtager formandsposten fra Sanne Thysen, efter hun blev valgt ind i hhv. Lægeforeningens og Yngre Lægers bestyrelser. Lægeforeningen Hovedstaden byder derudover også velkommen til Thomas Svare Ehlers, der som

Frederiksberg-forsker Sanne Marie Thysen er valgt som nyt medlem af Lægeforeningens bestyrelse15.12.2022 13:29:55 CET | Pressemeddelelse

Lægeforeningens bestyrelse er blevet en forsker fra Frederiksberg rigere, da Sanne Marie Thysen netop er blevet valgt ind. Hun er postdoc på Frederiksberg Hospital ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, hvor hun primært forsker i vacciner og vitaminer.I 2023 starter hun i en introstilling i Klinisk Farmakologi på Bispebjerg Hospital. Sanne Marie Thysen har allerede mange års fagpolitisk erfaring, og hun er en aktiv stemme i den sundhedspolitiske debat. Hun er blandt andet formand for Lægeforeningen Hovedstaden, og formand for Lægeforeningens forskningsudvalg. Sanne Marie Thysen giver dog faklen videre som formand for Lægeforeningen Hovedstaden i det nye år, så hun kan dedikere tiden til arbejdet i Lægeforeningens bestyrelse. ”Der er stort politisk fokus på det pressede sundhedsvæsen i disse år - og det med god grund. Det bliver vigtigt at få fokus på prioriteringen af ressourcerne, og i den forbindelse er det vigtigt, vi husker, at vi ikke kun skal løse de mest akutte udford

Børnelæge Christina Neergaard Pedersen fra Kolding er valgt som nyt medlem af Lægeforeningens bestyrelse15.12.2022 13:07:38 CET | Pressemeddelelse

Lægeforeningens bestyrelse er blevet et medlem fra det syddanske rigere, da børnelæge Christina Neergaard Pedersen netop er blevet valgt ind. Christina Neergaard Pedersen er bosat i Kolding, og hun arbejder til daglig som afdelingslæge på Aabenraa Børneafdeling. ”Jeg vil arbejde for, at alle læger fortsat kan se sig selv i vores standsforening, men uden at vi som forening går i stå. Lægeforeningen skal turde være progressiv og modig – det er der brug for i fremtidens sundhedsvæsen, hvor der venter nogle svære diskussioner blandt andet om prioritering af ressourcerne,” siger Christina Neergaard Pedersen. Christina Neergaard Pedersen har været fagpolitisk aktiv i flere år, og hun er valgt ind i Lægeforeningens bestyrelse gennem Yngre Læger, hvor hun har været medlem af bestyrelsen de seneste tre år. I Yngre Læger er hun forperson for speciallægeudvalget, og hendes politiske arbejde har blandt andet været fokuseret på arbejdsmiljø og det gode patientforløb, og derudover er hun også medlem

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum