Lad være med at stresse spækhuggeren - den skal have fred
Beredskabet for Havpattedyr og World Animal Protection advarer mod at stresse den nordjyske spækhugger, der tirsdag eftermiddag er svømmet længere ind i Limfjorden, og ligger stille tæt ved Nørresundby.

Der kan være flere grunde til at den spækhugger, der nu har opholdt sig på lavt vand ved Limfjorden i et par dage, ligger stille.
Hvalen kan være syg, den kan have lagt sig til at dø, men det er også muligt, at den hviler sig, fortæller Charlotte Thøstesen, der er biolog og inspektør for Søfarts- og Fiskerimuseet, som er en del af Beredskabet for Havpattedyr.
“Hvis hvaler er syge, kan de godt finde på, at svømme ind på lavt vand. På den anden side kan det også være et tegn på, at den hviler sig, fordi den er mæt. Der er nemlig rigtig mange sild i farvandet lige nu”, siger biologen til World Animal Protection.
“Under alle omstændigheder kan vi konstatere, at der er blevet kortere mellem dens udåndinger, hvilket umiddelbart ikke tegner så godt,” siger biologen, der afslører, at det ikke er første gang nøjagtigt den samme spækhugger er på besøg i Danmark.
Ved hjælp af foto-identificering har havberedskabet fastslået, at det er den samme han-hval, der blev spottet i samme område – dengang ved Hals i Limfjordens udmunding - i efteråret 2021. Her opholdt den sig i området tre-fire dage, hvorefter den svømmede ud på de store oceaner igen.
Uanset hvilke årsager der ligger til grund for hvalens besøg, understreger dyrebeskyttelsesorganisationen, World Animal Protection, at man skal holde sig på god afstand af spækhuggeren. Først og fremmest for dyrets skyld:
“Hvad der end ligger til grund for hvalens usædvanlige besøg, er det vigtigt at respektere det store dyr, hvilket betyder, at man skal iagttage det sjældne syn på god afstand, for ikke at stresse dyret. Så man skal hverken sejle tæt på, eller svømme i nærheden af spækhuggeren,” siger Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection DK.
Det samme råd kommer fra Charlotte Thøstesen, der er biolog og ekspert i strandede havpattedyr:
“Som hvalen ligger nu, kan man godt sejle forbi i sejlrenden, men man skal ikke opsøge den. Det bedste er, at tage en kikkert med, og nyde synet af dyret inde fra land. For hvis den har lagt sig til at dø, skal den have fred. Derfor har vi også besluttet, at vi ikke vil hjælpe den mere end vi har gjort tidligere, da den lå på lavt vand. Naturen må gå sin gang,” siger Thøstesen til World Animal Protection tirsdag eftermiddag.
Nøgleord
Kontakter
Kenan SeebergPresseansvarlig
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder


Information om World Animal Protection Danmark

Amagertorv 29, 2.
1160 København K
https://www.worldanimalprotection.dk/
Om World Animal Protection:
Dyrebeskyttelsesorganisationen har afdelinger i 14 lande på fire kontinenter og arbejder i mere end 50 lande verden over.
Sidste år var organisationen med til at udpege og oprette tre marine naturområder, kaldet Whale Heritage Sites, hvor store og små hvaler kan opleves i deres naturlige omgivelser.
World Animal Protection har status som rådgiver for Europarådet og for FN.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Dyrebeskyttelsesorganisation: Oplev hvalrossen på afstand17.5.2022 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Vilde dyr bliver stressede af menneskelig kontakt. Derfor advarer dyrebeskyttelsesorganisation nu mod at komme for tæt på hvalrossen ved Læsø Havn.
Alvorlige konsekvenser ved mink-åbning3.5.2022 16:15:11 CEST | Aktuelt
En genåbning har flere alvorlige konsekvenser for samfundet, derfor bør dyrevelfærd, nærmiljø og klima være en naturlig del af debatten, når Folketinget skal beslutte om minkhold skal genoptages, mener dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection.
Dyreorganisation til landbrugsministeren: Det er nu, der skal indføres permanent minkforbud22.4.2022 16:58:27 CEST | Nyhed
Over 30.000 danskere siger nej til minkavl i Danmark. Sådan lød beskeden, da World Animal Protection fredag eftermiddag afleverede en appel om forbud mod minkavl til landbrugsminister Rasmus Prehn.
Minkbranchen afliver sig selv1.4.2022 14:13:29 CEST | Nyhed
Det er dagens bedste nyhed, at danske minkavlere har meldt ud, at de ikke vil genstarte opdræt af vilde rovdyr til pelsindustrien, mener dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection, efter det nu står klart, at kun én procent ønsker at genstarte minkproduktion i Danmark.
NyhedsAlert: I dag afliver minkbranchen sig selv1.4.2022 06:00:00 CEST | Nyhed
De seneste tal fra Fødevarestyrelsen, indhentet af World Animal Protection torsdag, afslører, at kun én procent af landets minkavlere, har lyst til at fortsætte med deres erhverv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum