Lad blomsterne blive i naturen

I sidste uge opdagede Naturstyrelsens lokale medarbejdere i Thy, at flere eksemplarer af den sjældne orkide Thy-gøgeurt var gravet op og fjernet i Nationalpark Thy.
Alle orkideer i Danmark er fredede, og må hverken plukkes eller graves op.
- Det er ikke bare ulovligt og skadeligt for biodiversiteten at fjerne planter fra deres naturlige levesteder. Det er også dumt, da mange arter kræver helt særlige forhold for at gro og leve. Det er blandt andet tilfældet med Thy-gøgeurt, der kun findes meget få steder og som gror i en særlig symbiose med en svamp. Planten tåler derfor ikke at blive gravet op og plantet et andet sted, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen.
I foråret blev flere eksemplarer af den sjældne art opret kobjælde fjernet fra Naturstyrelsens arealer i Nationalpark Mols Bjerge. Det samme er sket tidligere i Rold Skov, hvor den meget sjældne og imponerende gule orkidé fruesko blev stjålet.
- Vi gør rigtig meget i vores fælles naturområder for at skabe optimale forhold for sjældne arter. Derfor er det rigtig ærgerligt, at nogen vælger at stjæle planterne. Brug i stedet sommerferien på at nyde blomsterne der, hvor de er flottest - ude i deres naturlige omgivelser, siger Mads Jensen.
Regler i naturen
- Fredede planter må aldrig graves op eller plukkes – det gælder eksempelvis alle orkidearter (jf. bilag 2 artsfredningsbekendtgørelsen).
- Man må gerne plukke en buket af ikke- fredede planter i statens naturområder.
Nøgleord
Kontakter
Lykke Fabricius Port
Pressemedarbejder
lykfa@nst.dk
+45 22 22 03 65
Billeder

Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Unik naturalliance: Offentlige og private parter skal skabe Danmarks største sammenhængende naturareal i Nordvestjylland2.6.2025 13:35:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturen i Thy og Han Herred skal have de bedst mulige vilkår til gavn for dyr, planter, mennesker samt klimaet og miljøet. Derfor går Danmarks største naturfonde sammen med Naturstyrelsen, Thisted og Jammerbugt Kommuner samt Nationalpark Thy for at skabe Danmarks største sammenhængende naturområde indenfor et område på 150.000 hektar.
Presseinvitation: Offentlige og private parter skal skabe stor og sammenhængende natur i Nordvestjylland i en unik naturalliance28.5.2025 11:21:53 CEST | Presseinvitation
Den 2. juni lanceres et stærkt og nyskabende samarbejde mellem fonde, kommuner, en nationalpark og staten, der i fællesskab vil skabe Danmarks største sammenhængende naturområde
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum