Aalborg Universitet

Kunst forløser potentialer hos unge på kanten af samfundet

Del

Arbejdet med kunst og kultur skaber nye muligheder for unge, der befinder sig på kanten af samfundet og kæmper med problemer som uddannelsesfrafald, arbejdsløshed, hjemløshed, psykiske lidelser, misbrug og kriminalitet. Det beskriver en ny bog, som Bikubenfonden og Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet står bag.

I bogen, ”Når kunst gør en forskel – unges deltagelse i kunst- og kulturprojekter som alternativ arena for sociale indsatser”, sætter forskere fra Aalborg Universitet fokus på fem af Bikubenfondens kultursociale indsatser, som bruger musik, teater, fotografi og billedkunst i den sociale indsats over for unge på kanten af samfundet. Indsatserne arbejder både med unge fra udsatte familier og mere ressourcestærke unge, der er knækket under presset fra den præstationskultur, som stigende grad dominerer nutidens ungdomsliv.

- Mange af de unge oplever deres deltagelse i indsatserne som et vendepunkt, der skærper deres blik for egne ressourcer og potentialer. De får øje på, hvem de er, hvad de kan, og hvordan de kan gøre en forskel i de sammenhænge, som de indgår i, forklarer Niels Ulrik Sørensen, der er souschef og lektor på Center for Ungdomsforskning.

Sammen med sin kollega, Anne Mette W. Nielsen, har han fulgt indsatserne i et toårigt forskningsprojekt, hvis resultater er samlet i bogen, der er lavet i et partnerskab med Bikubenfonden. Her tager forskerne udgangspunkt i de unges egne fortællinger om deres oplevelser med projekterne Livsbanen, Mu­sikstarter, C:NTACT, Opgang 2 og KBH+. Indsatserne er alle karakteriseret ved, at de inddrager professionelle kunstnere og frivillige i opbygningen af projektet, at de er debatskabende, og at de sætter sociale temaer på agendaen.

- I undersøgelsen går vi helt tæt på de elementer i indsatserne, der gør en positiv forskel for de unge, og vi kan se, at projekterne udgør et bolværk mod tidens hårde individualisering ved at skabe stærke kollektive rammesætninger. De unge bliver inkluderet i fællesskaber, der kan rumme dem, og de daglige rutiner omkring det kunstneriske arbejde hjælper dem med at få struktur og forudsigelighed ind i hverdagen, siger Anne Mette W. Nielsen.

Kultur til et godt ungdomsliv

Forskningsprojektet er en del af Bikubenfondens program ”Kultur til et godt liv”, hvor fonden gennem en årrække har støttet kunst- og kulturindsatser, der aktivt involverer socialt udsatte unge. Målet er, at flere udsatte unge gennem kunst og kultur skal opnå modstandskraft og succesoplevelser, der kan overføres til andre sammenhænge af deres liv.

- Alt for mange unge i Danmark står uden for samfundets fællesskaber og lykkes ikke med at få en uddannelse eller et job. Det har både personlige og samfundsmæssige konsekvenser. Bikubenfonden ønsker at bidrage til at styrke de unges livsmestring, og her har sociale indsatser, der anvender kunsten og kulturen som katalysator for social forandring, en særlig rolle at spille. Vi har med indsatsen ønsket at erstatte et krise- eller mangelsyn i forhold til socialt udsatte unge med en indsats, der understøtter og mobiliserer de unges egne ressourcer og empowerment, siger chef for det sociale område i Bikubenfonden, Sine Egede.

Resultaterne af forskningsprojektet samt den nye bog præsenteres på konferencen ”Unge på kanten af samfundet” den 9. november kl. 9.00-15.30 på Docken, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn.

Kontakter

Niels Ulrik Sørensen på tlf.: 23 84 60 31 eller på e-mail: ns@learning.aau.dk
Anne Mette W. Nielsen på tlf.: 50 56 61 24 eller på e-mail: amwn@learning.aau.dk
Sine Egede på e-mail: se@bikubenfonden.dk

Billeder

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum