Ingeniørforeningen, IDA

Kun topkarakterer tæller

Del

Studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er kun tilfredse med topkarakterer

Jagten på topkarakterer fylder hos de studerende
Jagten på topkarakterer fylder hos de studerende

Fokus på karakterer er blevet så udbredt, at op mod hver anden af de studerende på landets tekniske og naturvidenskabelige uddannelser kun vil være tilfredse med at få karaktererne 10 eller 12, og tre ud af ti har ambitioner om et snit mellem 10 og 12. Det viser en ny undersøgelse blandt godt 2.000 studerende lavet af Ingeniørforeningen, IDA.

Undersøgelsen viser også, at den målorienterede læringskultur har fået godt fat i de studerende på andre parametre. Syv ud af ti af de studerende svarer, at de har svært ved at holde fri fra studierne med god samvittighed, og mere end halvdelen holder sig nogle gange tilbage fra at spørge i undervisningssammenhænge for at undgå at fremstå som uvidende.

Formanden for IDAs Uddannelses- og Forskningsudvalg Sara Grex mener ikke, at den ensidige fokus på topkarakterer er sund, og at de studerendes jagt på gode karakterer skyldes mange års fremdriftsformaninger fra det omkringliggende samfund. En af faktorerne er karaktersystemet, hvor 12-skalaen nærmest inviterer til tunnelsyn og terperi.

”De studerende på de videregående uddannelser er vokset om med syv-trinsskalen, og har ikke prøvet andet, så det er ikke hos dem, at aben skal placeres. Problemet er, at skalaen har skabt en 0-fejlskultur, og har medvirket til en udtalt målorienteret læringskultur blandt de studerende, der har kedelige konsekvenser. Det er ikke med til at skabe trivsel og et sundt studiemiljø,” siger hun.

I følge Sara Grex er der intet i vejen med, at de studerende er ambitiøse, men i grove træk er topkaraktererne inden for rækkevidde, hvis man har sat sig ind i de angivne læringsmål, og terper dem. Når det præmissen, så bliver opmærksomheden mere rettet mod gode karakterer end på at opnå en samlet god forståelse af det faglige stof.

I hvilken grad gælder følgende udsagn for dig?

I høj grad

I nogen grad

I mindre grad

Slet ikke

Ved ikke/

ønsker ikke at svare

Total

Jeg har svært ved at holde fri fra studierne med god samvittighed

37%

35%

18%

9%

1%

100%

Jeg holder mig nogle gange tilbage med at spørge i undervisningssammenhænge

25%

30%

22%

20%

3%

100%

Jeg har vanskeligt ved at stille mig tilfreds med andet end topkarakterer (10 og 12-taller)

19%

27%

27%

26%

1%

100%

Kilde: IDA Studentersurvey 2020. 2.144 studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser har svaret på spørgsmålet.

 

Hvad er din ambition at få i samlet karaktergennemsnit på uddannelsen?

Antal

Procent

Under 7 i gennemsnit

85

4%

7-9 i gennemsnit

879

41%

10-12 i gennemsnit

634

30%

Har ikke sådant ambitionsniveau

492

23%

Ved ikke / ønsker ikke at svare

53

2%

Total

2.143

100%

Kilde: IDA Studentersurvey 2020. 2.144 studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser har svaret på spørgsmålet.

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Billeder

Jagten på topkarakterer fylder hos de studerende
Jagten på topkarakterer fylder hos de studerende
Download

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum