Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kulturborgmester: Københavns kulturliv får et markant løft i budgettet for 2022

Del

Der er afsat midler til en bred vifte af kultur- og idrætsaktiviteter i København, og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) glæder sig over resultatet af de netop afsluttede budgetforhandlinger på Københavns Rådhus.

Kunstnerpladser på Halmtorvet, aktiviteter i Demokrati Garage og kulturhuset Maskinhallen på Sundholmsvej er blot nogle af de vigtige områder, der er blevet afsat midler til ved årets budgetforhandlinger på Københavns Rådhus. Københavnerne kan også se frem til et nyt akustisk spillested i den historiske bygning på Vesterbrogade 59.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) er gået ind til årets forhandlinger med et klart mål om, at kulturlivet skulle have plads på den politiske dagsorden - og hun er tilfreds med resultatet:

”Kulturen er noget af det allervigtigste, vi har. Den binder os sammen i et fællesskab, giver os perspektiv og gør os klogere. København skal også i fremtiden være en kulturmetropol med et mangfoldigt kunst-, litteratur-, forenings- og fritidsliv, der kommer alle københavnere til gode, uanset alder eller baggrund. Det er derfor fantastisk, at det er lykkes at få kulturen prioriteret så højt i budgettet,” siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å)

Ud over kunstnerpladser, Demokrati Garage og Maskinhallen på Sundholm er der i det nye budget også blevet afsat penge til aktiviteter på Ungdomsøen, foreningen FitforKids og projektet Hjerterum. Samtidig er der blevet plads til at give midler til de klassiske kulturtilbud som bibliotekerne og forenings- og aftenskolelivet.

Kultur- og fritidsborgmesteren fortæller:

”Kulturen har en helt særlig samfundsforandrende kraft, som er vigtig at prioritere – især i krisetider. Derfor er jeg også rigtig glad for den opprioritering kulturlivet nu får, og som jeg er sikker på bliver til stor gavn og glæde for københavnerne.”

Derudover glæder kultur- og fritidsborgmesteren sig over, at der er afsat penge til konvertering af tre 11-mands fodboldbaner til kunstgræs i Emdrupparkens og Kløvermarkens idrætsanlæg samt i Lersøparken. De bliver alle med alternativt infill.

Fakta

 • Der er afsat godt 0,6 mio. kr. årligt de næste fire år til finansiering af kunstnerpladser på Halmtorvet for at imødekomme det store behov for kunstnerpladser i København.
 • Der er afsat 0,9 mio. kr. ekskl. momskompensation i aktivitetstilskud i 2022 og 2023 til Demokrati Garage. Ambitionen med Demokrati Garage er at skabe et demokrativærksted til gavn for byen og lokalområdet.
 • Der er afsat knap 2,1 mio. kr. på anlæg i 2022 til opsætning af lys i skaterbanen i Fælledparken og herudover 0,04 mio. kr. i 2023 og frem til drift.
 • Der er afsat knap 1,1 mio. kr. ekskl. momskompensation i 2022, 2023 og 2024 samt en anlægsbevilling på godt 0,3 mio. kr. i 2022 til Maskinhallen ved Foreningshus Sundholm. Ambitionen er, at Maskinhallen skal være til en drivkraft for nye sociale og kulturelle aktiviteter for brugere, beboere og organisationer på Sundholm og hele Amager.
 • Der er afsat 1,8 mio. kr. ekskl. momskompensation de næste fire år til aktiviteter på Ungdomsøen. Aktiviteterne skal styrke unges engagement samt fællesskab og mangfoldighed i København.
 • Der er afsat midler til istandsættelse af Vesterbrogade 59 som musikhus. Byggeriet igangsættes i 2023. Herudover er parterne enige om at afsætte midler til udearealer, café, reception samt en black box for at kunne skabe en særlig akustik. Der afsættes 2,2 mio. kr. i 2022, 2,5 mio. kr. i 2023, 1,7 mio. kr. i 2024-2025 og 2,2 i 2026 og frem på service. 88,3 mio. kr. på anlæg i 2023-2026, 25,0 mio. kr. på anlæg i 2025 i fondsfinansiering og 4,4 mio. kr. på finansposter i 2025 til fondsmoms.
 • Der er afsat knap 1,2 mio. kr. de næste tre år ekskl. momskompensation til Kulturforeningen Culture Box, der skal afholde musikaktiviteter inden for særligt den elektroniske genre.
 • Der er afsat 0,3 mio. kr. til videreførelse af tilskud de næste tre år til foreningen FitforKids, som tilbyder vægttabsforløb til overvægtige børn mellem 7-15 år og deres forældre.
 • Der er afsat i alt 19,1 mio. kr. de næste fire år til forøgelse af bibliotekernes materialebudget og stabilisering af indkøb af fysiske bøger og øget brug af digitale materialer.
 • Der er afsat knap 0,3 mio. kr. de næste fire år samt en anlægsbevilling på knap 0,6 mio. kr. 2022 til, at Foreningen Børnenes Dyremark kan gøre brug af arealet i Sydhavnen ved Karens Minde Kulturhus.
 • Der er afsat 9,7 mio. kr. i 2022 og frem, så aftenskoler og foreninger fortsat kan tilbyde kurser og optage medlemmer, og at der er adgang til egnede faciliteter.
 • Der er afsat knap 1,1 mio. kr. de næste fire år ekskl. momskompensation til foreningen Turning Tables til et kulturlaboratorium i Kapellet på Assistens Kirkegård.
 • Der er afsat 0,5 mio. kr. i anlæg i 2022 til at omdanne den tidligere kirkesal i Sjælør Kirke til et danseegnet lokale.
 • Der er afsat 10,3 mio. kr. samlet på anlæg i 2022-2025 til konvertering af 11-mands fodboldgræsbane til kunstgræsbane i Lersøparken og indkøb af driftsmaskiner og -udstyr. Derudover er der afsat 0,6 mio. kr på service fra 2025 og frem.
 • Der er afsat 1,8 mio. kr. i 2022, 16,9 mio. kr. i 2023 og 0,2 mio. kr. i 2024 på anlæg til to 11-mands kunstgræsbaner med alternativt infill. Derudover er der afsat 1,1 mio. kr. fra 2024 og frem til driftsudgifter.

Kontakter

Spørgsmål til kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde via Kultur- og Fritidsforvaltningens pressetelefon, tlf.: 33 66 23 45.

Information om Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

+45 33 66 33 66https://www.kk.dk/kff

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum