Kronisk tarmsyge rammes oftere af depression eller angst
Ny forskning fra grundforskningscenteret PREDICT ved Aalborg Universitet i samarbejde med Harvard Medical School og hospitalet Mount Sinai i New York viser, at op mod 35 procent af de 50.000 danskere, der lever med kronisk inflammatorisk tarmsygdom, såsom Crohns sygdom og colitis ulcerosa, lider af angst eller depression.
Desværre modtager mange patienter med kronisk tarmsygdom ikke den optimale behandling for deres angst og depression. Det medfører nedsat livskvalitet og muligvis også forværring i deres tarmsygdom.
Vigtigt samspil mellem hjerne og tarm
Studiet taler ind i den stadigt voksende viden, som forskere og læger har om tarmen og hjernen. Sammenhængen mellem disse to er nemlig langt mere vigtig end først antaget.
- Vores viden om samspillet mellem tarmen og hjernen vokser, og vi ved, at sygdomme i de to dele af vor krop påvirker hinanden. Det er vigtigt, at læger forstår sammenhængen mellem kronisk tarmsygdom, depression og angst, så de kan sikre helhedsorienteret behandling af deres patienter, siger Tania Hviid Bisgaard, ph.d.-studerende og en af forfatterne bag studiet.
I en ny omfattende artikel, netop publiceret i Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, giver forskerne et overblik over, hvordan depression og angst påvirker patienter med kronisk tarmsygdom.
I artiklen undersøger de, hvor mange patienter der samtidig lider af depression og angst, og de kortlægger de biologiske mekanismer, som kan forklare sammenhængen mellem sygdommene. Derudover diskuterer de, hvordan medicinsk behandling kan påvirke forekomsten af sygdommene.
Forskningen er udført af læge og ph.d.-studerende Tania Hviid Bisgaard, centerleder og professor Tine Jess, og afdelingslæge og lektor Kristine Allin fra grundforskningscenteret PREDICT ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet. Derudover er professor i psykologi Laurie Keefer fra Mount Sinai i New York, og læge Ashwin N. Ananthakrishnan fra Harvard Medical School også med i samarbejdet.
Med tarmsygdom følger ofte psykiske problemer
I følge psykoterapeutforeningen har omkring 12 procent af europæere en angstlidelse. Samtidigt anslår psykiatrifonden, ved hjælp af en undersøgelse fra 2020, at omkring 10 procent af den danske befolkning lider af depression. Depression og angst er altså langt mere hyppigt hos patienter med kronisk tarmsygdom end i den generelle befolkning.
- Det er en virkelig hyppig medfølgende sygdom. På trods af dette, så er det ikke en problemstilling som der er meget fokus på, siger Tania Hviid Bisgaard.
Studiet viser, at der er brug for øget fokus på den mentale sundhed hos patienter med kronisk tarmsygdom både blandt læger og patienterne selv. Tania Hviid Bisgaard fortæller, at problemet også er et godt eksempel på, at der skal være et bedre samarbejde mellem de forskellige grene i sundhedsvæsenet.
Samarbejde på tværs af fagligheder
Ifølge Tania Hviid Bisgaard er det en gammel diskussion i sundhedsvæsenet, at det er så søjleopdelt.
- Dette er endnu et eksempel på, at der skal tales mere om problemet, så arbejdet på tværs af søjlerne bliver bedre. Så lægerne på mave-tarm afdelingerne får bedre mulighed for at samarbejde med deres kollegaer i psykiatrien, siger Tania Hviid Bisgaard.
Hun fortæller videre, at det også er vigtigt at give patienterne en bedre forståelse af sammenhængen, så det ikke kun er lægerne som bliver uddannet om emnet.
- Patienterne skal vide, at de ikke er alene om at have disse symptomer. Det er et udbredt problem. Derudover, så er det relevant at de taler med deres læge om, hvordan de har det, så de kan få den rette hjælp, siger Tania Hviid Bisgaard.
Kontakter
Tania Hviid Bisgaard
Læge og ph.d.-studerende, PREDICT, Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
Mail: Taniahb@dcm.aau.dk
Telefon: 6185 8069
Tine Jess
Centerleder, professor, PREDICT, Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
Mail: Jess@dcm.aau.dk
Telefon: 2857 6038
Jane Grønning Johansen
Presserådgiver, Aalborg Universitet
Mail: janegj@adm.aau.dk
Telefon: 9356 2377
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Smerteundervisning kan give knæpatienter nyt håb28.11.2024 11:40:53 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere lever med kroniske smerter efter at have fået nyt knæ. Nu viser et forsøg fra Aalborg Universitet, at undervisning i smerteforståelse har en positiv effekt på patienternes smerter. Derfor bør smerteundervisning tænkes ind som et tilbud til de mange, der føler sig ladt i stikken.
Eksperternes råd om AI i gymnasiet25.11.2024 12:03:23 CET | Pressemeddelelse
Forud for Gymnasielærerdagen 2024 har tre eksperter fra Aalborg Universitet samlet en stribe gode råd til gymnasielærere og -elever, der skal navigere i en undervisning, hvor kunstig intelligens er et nyt fænomen.
Nyt Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet25.11.2024 10:05:32 CET | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget etablerer et Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet. Centeret skal blandt andet måle, om sundhedsreformen lever op til løfterne om ”tilgængelighed” og ”faglig kvalitet”.
Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet13.11.2024 09:47:24 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
Euro-millioner til Danmark: Fremtidens elnet skal udvikles i Aalborg5.11.2024 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
De største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd er i dag blevet annonceret, og det sætter gang i arbejdet med at udvikle fremtidens klimavenlige udbygninger af elnettet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum