Kritiske metaller er en flaskehals for den grønne omstilling

Over halvdelen af verdens litiumreserver findes i Chile, hvor jagten på det bløde metal skaber store konflikter mellem mineselskaber og oprindelige folk.
Metallet kobolt udvindes i det borgerkrigshærgede land Congo.
Begge metaller er afgørende bestanddele i batterier til elbiler, mens de miljøvenlige brintbiler bruger brændselsceller, som blandt andet er lavet af platin fra Sydafrika. Både kobolt og platin er på EU’s liste over kritiske materialer.
Omstillingen til 100 procent vedvarende energi er stærkt afhængig af en række kritiske metaller fra ofte ustabile lande til alt fra vindmøller og solceller til el- og brintbiler.
- Vi gør os afhængige af nogle metaller, som kun udvindes i ganske få lande. Samtidig er mange lande involveret i den globale værdikæde fra rå metaller til slutkomponenter. Så geopolitiske forhold vil få stor betydning, fortæller professor på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet Gang Liu.
Han skal lede forskningsprojektet ‘Critical Ressource Bottlenecks and Constraint Aware Pathways towards 100 % Renewable Energy in Denmark’, som har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.
I projektet skal forskerne afdække mulige flaskehalse i adgangen til de kritiske metaller i omstillingen til 100 procent vedvarende energi og CO2-neutrale samfund.
- Vi skal både opstille forskellige mulige scenarier for de kritiske metaller og alternativer og mulige løsninger på flaskehalse, fortæller Gang Liu.
Det nye forskningsprojekt skal hjælpe politikere og industri med at finde svar på, hvordan omstillingen til vedvarende energi undgår at ødelægge miljøet i Chile, Congo og Sydafrika.
Projektet skal også pege på erstatninger, hvis metallerne bliver så dyre, at omkostningerne bliver et problem.
Et redskab, som sandsynligvis vil komme i spil, er mere genanvendelse. Men forskerne vil også afdække udfordringer med de rest- og affaldsprodukter, som den vedvarende energi producerer.
Hvad gør man for eksempel med en gigantisk vindmølleturbine, som er brugt op?
Det er der i dag ikke ret mange teknologier til at håndtere.
Kontakter
Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk
Billeder
Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Støtte til sundhedsvidenskabelig forskning og forskningsophold i udlandet3.7.2025 08:51:36 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler lidt over en halv million kroner til to forskere, som skal på forskningsophold i udlandet. 1,4 millioner kroner går til forskning på det sundhedsvidenskabelige område, hvor otte talentfulde studerende får mulighed for at snuse til forskningsområdet.
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum