Kritisk lys på screeningseffekt – hvad er det egentlig, vi måler?
Kvinder, der går fast til tandlæge, har 20 procent lavere risiko for at dø af brystkræft, uanset om de screenes for brystkræft eller ej. Og i samme kuriøse afdeling har kvinder, der rutinemæssigt møder op til brystkræftscreening, 50 procent nedsat risiko for enten at blive banket ihjel, omkomme ved et uheld eller dø for egen hånd.
Sådan konkluderer et nyt studie, hvor forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt værdien af de sammenligningsgrupper, der indgår, når man måler effekten af et nationalt screeningsprogram – i dette tilfælde mammografiscreening for brystkræft hos danske kvinder over 50 år.
Forskningsresultatet er netop publiceret i International Journal of Epidemiology, hvor det ifølge en af forfatterne, lektor Henrik Støvring fra Institut for Folkesundhed, skal advare andre forskere mod at konkludere overoptimistisk på effekt.
Tåler sammenligningsgruppen sammenligning?
”Vi skal være paranoidt bange for at konkludere på effekt i målinger, hvor sammenligningsgruppen ikke med sikkerhed matcher dem, der sammenlignes med. Det lyder som common sense, og alle fagfolk kender problemet, men ikke desto mindre er det inden for screeningsfeltet stadig almindeligt at bruge ’ikke-deltagere’ som sammenligningsgruppe – selvfølgelig fordi der ofte ikke er andre muligheder,” siger Henrik Støvring.
Han peger på, at de udenlandske undersøgelser, der viser stærkest effekt af brystkræftscreening, har som fællestræk, at der sammenlignes med ’ikke-deltagere’.
”Også set i det lys giver studiet anledning til at rejse det store spørgsmål om, hvorvidt det er screeningen, der virker, eller noget andet, der gør sig gældende. Vi har i hvert fald publiceret et studie, der fastslår, at ’noget andet’ spiller en indiskutabel rolle,” siger Henrik Støvring.
I studiet tog forskergruppen udgangspunkt i 37.000 danske kvinder i alderen 50-52 år, som kollektivt blev frikendt for brystkræft ved deres første mulige brystkræftscreening i Københavnsområdet eller på Fyn i perioden 1991-2001. For de 37.000 frikendte kvinder startede forskergruppen så ’uret’ og delte kvinderne op i to grupper, som blev fulgt frem til 2014: Dem, der deltog i den efterfølgende runde brystkræftscreening og dem, der af forskellige årsager udeblev fra screeningstilbuddet.
Grupperne passer ikke lige godt på sig selv
Studiet dokumenterer, at de udeblevne har generel dødelighed, som er fordoblet sammenlignet med screeningsdeltagerne og en 2,5 gange større risiko for at dø i uheld, af selvskade eller efter et overfald. Det er med andre ord ikke ’samme slags kvinder’, der holdes op imod hinanden, påpeger Henrik Støvring.
”Sammenligningsgruppen er generelt mere udsat og ser ud til at have en usundere adfærd – nogle af dem kæmper måske med misbrug eller psykisk sygdom, der jo ville være plausible grunde til ikke at reagere på en sundhedsforebyggende indkaldelse til mammografi. Omvendt tyder det på, at kvinder, der møder op til brystkræftscreening, også på andre område generelt passer lidt bedre på sig selv og derfor kan have mindre underliggende risiko for at dø af brystkræft,” siger Henrik Støvring.
Det sidste understøttes af den del af forskningsresultatet, der fastslår, at kvinder, som passer deres tandlægebesøg har 20 procent nedsat risiko for at dø af brystkræft. Det gælder uanset, om kvinderne bliver screenet eller ej.
Ifølge Henrik Støvring er forskningsresultatet ikke alene interessant for screeningsfeltet, men også for andre, såkaldte observationelle studier, hvor man som forsker nemt kan blive snydt, hvis sammenligningsgruppen på ukendt vis afviger fra gruppen, som gør brug af et sundhedstilbud.
Det er bl.a. demonstreret af den amerikanske forsker Alan Brookhart, som Henrik Støvring er blevet inspireret af. Brookhart dokumenterede for nogle år siden, at patienter, der sjusker med deres statiner - en medicin mod forhøjet kolesteroltal – omkommer hyppigere i trafikuheld end patienter, der over en årrække sluger deres piller på klokkeslæt.
Bag om forskningsresultatet
- Studiet er et register-baseret studie, der benytter det epidemiologiske analyse-værktøj kaldet negative kontroller
- Henrik Støvring er seniorforsker bag projektet, mens Postdoc Mette Lise Lousdal fra Institut for Folkesundhed er førsteforfatter (pt. på barselsorlov)
- Forskningsprojektet er finansieret af Dansk Kræftforskningsfond, Fru Astrid Thaysens Legat for Lægevidenskabelig Grundforskning og Aarhus Universitet
- Artiklen Negative controls to detect uncontrolled confounding in observational studies of mammographic screening comparing participants and non-participants er bragt i tidsskriftet International Journal of Epidemiology
Nøgleord
Kontakter
Lektor, dr.med., ph.d., MSc Henrik Støvring
Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet
Mail: stovring@ph.au.dk
Mobil: 22335586
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum