Krigen i Ukraine rammer patienter i psykiatrien
Patienter med psykisk sygdom har formentlig oplevet forværring af symptomer i forbindelse med invasionen af Ukraine. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien.
I forskningsprojektet har Søren Dinesen Østergaard, Christopher Rohde og Oskar Hougaard Jefsen analyseret mere end 500.000 psykiatriske journalnotater fra hospitalerne i Region Midtjylland for perioden fra d. 1. januar til d. 8. marts 2022. Via en elektronisk søgning identificerede forskerne den delmængde af journalnotaterne, der indeholdt ordet Ukraine.
”Resultaterne fra undersøgelsen bekræftede desværre vores hypotese, idet vi så en klar stigning i antallet af journalnotater, der omtalte Ukraine, umiddelbart efter invasionen. Hele 62 procent af disse notater beskrev patienter, der oplevede forværring af angst, posttraumatisk stress, vrangforestillinger og hallucinationer, der synes relateret til krigen,” siger Søren Dinesen Østergaard, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Depression og Angst i Psykiatrien.
I overensstemmelse med tidligere studier
Han påpeger, at det dog er vanskeligt at dokumentere en kausal sammenhæng mellem krigen i Ukraine og patienternes symptomniveau.
”Man kan - af helt oplagte årsager - selvfølgelig ikke lave en randomiseret undersøgelse af effekten af krig på mennesker og vi kan, ud fra vores undersøgelse, ikke være helt sikre på, at krigen vitterligt har påvirket patienterne i psykiatrien. Dog er hypotesen særdeles troværdig, og den klare tidssammenhæng taler også for en reel effekt,” forklarer han.
Søren Dinesen Østergaard har tidligere været involveret i forskningsprojekter, der har undersøgt effekten af udenlandske terrorangreb på den bredere danske befolknings psykiske velvære. Her var resultaterne i overensstemmelse med de seneste fra Ukraineundersøgelsen.
Her kunne forskerne se, at der var en stigning i antallet af henvendelser med
belastnings- og tilpasningsreaktioner til de psykiatriske hospitaler i Danmark i tiden umiddelbart efter 9/11 terrorangrebene i USA samt efter Breiviks angreb i Oslo og på Uttøya.
”Jeg tror, at det er samme mekanismer, der er på spil i den nuværende situation. Det virker således til, at krig og terrorisme har negative psykiske konsekvenser langt ud over grænserne for de lande, der er direkte ramt. Det vil mange danskere sikkert kunne nikke genkendende til. Det er næsten umuligt/umenneskeligt ikke at være påvirket af de billeder, vi ser fra Ukraine for tiden,” siger Søren Dinesen Østergaard.
Ekstra følsomme efter pandemien
Ifølge forskeren kan man tage flere ting med sig fra undersøgelsen.
”Undersøgelsens resultater er et vidnesbyrd på, at krigen i Ukraine formentlig har afledte effekter, man måske ikke umiddelbart forventer. Helt konkret kan vi se, at vi i psykiatrien skal være opmærksomme på, at nogle af vores patienter er meget påvirkede af situationen. Mange er i forvejen pressede af to år med pandemi og er måske derfor ekstra følsomme,” siger Søren Dinesen Østergaard og fortsætter:
”Derudover er det væsentligt at holde for øje, at de negative påvirkninger, vi oplever i Danmark, intet er at regne i forhold til dem, den ukrainske befolkning udsættes for – herunder de ukrainere, der er flygtet fra krigen.”
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Forskningsprojektet er baseret på analyse af i alt 567.647 journalnotater for perioden fra d. 1. januar til d. 8. marts 2022 fra Psykiatrien i Region Midtjylland. Via en elektronisk søgning identificerede forskerne den delmængde af journalnotaterne, der indeholdt ordet Ukraine.
Finansiering: Undersøgelsen er finansieret af Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Interessekonflikter: Søren Dinesen Østergaard modtog Lundbeckfondens Yngre Forskerpris i 2020 og ejer andele i investeringsforeninger med tickerkoderne DKIGI og WEKAFKI samt i børshandlede fonde med tickerkoderne TRET, EUNL og IQQH. Christopher Rohde modtog Lundbeckfondens Talentpris i 2020.
Læs den videnskabelige artikel her: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acps.13440
Kontakt
Søren Dinesen Østergaard
Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
soeoes@rm.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Lugteforstyrrelser? Spis chili, mentol og rapsolie30.6.2022 12:14:05 CEST | Pressemeddelelse
Mennesker med lugteforstyrrelser - fx efter COVID19 – oplever både fysiske og sociale konsekvenser. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, som heldigvis udpeger løsninger.
Effekten af brystkræftscreening bliver mindre og mindre26.6.2022 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsresultat sætter spørgsmålstegn ved, om gevinsten af brystkræftscreeninger efterhånden er for lille i forhold til omkostningerne i form af overdiagnostik og overbehandling. Forskere fra Aarhus Universitet står bag undersøgelsen.
Nyt forskningscenter i Aarhus skal udforske immunforsvarets hemmeligheder7.6.2022 11:07:26 CEST | Pressemeddelelse
Findes der et ukendt lag i immunforsvaret, som er vigtigt for, at vi kan forsvare os mod sygdom? Danmarks Grundforskningsfond bringer 60 mio. kr. med til kontraktforhandlinger om et nyt forskningscenter på Aarhus Universitet, der skal undersøge, hvordan vi bekæmper virusinfektioner.
Nyopdaget hjernecelle kaster lys over dannelsen af minder1.6.2022 11:16:18 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie finder hidtil ukendt nervecelle i hippocampus, som kan være en nøgle til bedre forståelse af episodisk hukommelse.
Nye antiinflammatoriske lægemidler har positiv effekt på diabetes og hjertekarsygdom24.5.2022 10:06:22 CEST | Pressemeddelelse
Et studie fra Aarhus Universitet viser, at lægemidler, der påvirker immunforsvaret, kan blive fremtidens behandling for patienter med diabetes og hjertekarsygdom.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum