Kræftens Bekæmpelses Hæderspris går til pionerer inden for lindring af alvorligt syge og døende
Med prisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at hædre to faglige fyrtårne, der har viet deres arbejdsliv til at skabe bedre vilkår for alvorligt syge og døende i Danmark. Et vigtigt område, der fortsat trænger til at blive styrket, så flere kan få den støtte og lindring, de har brug for, siger Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen.
- Kræftens Bekæmpelse vil gerne anerkende Mogens Grønvold og Per Sjøgrens store arbejde for at løfte den palliative indsats i Danmark og for at fokusere på at øge livskvaliteten for alvorligt syge patienter og deres familier. De er pionerer inden for palliation, siger Helen Bernt Andersen.
Mogens Grønvold er professor ved Københavns Universitet og leder af palliativ forskningsenhed på Bispebjerg Hospital. Han er desuden initiativtager til og formand for Dansk Palliativ Database, der omfatter data fra alle patienter, der henvises til specialiseret, palliativ indsats i Danmark.
Per Sjøgren er ligeledes professor ved Københavns Universitet og overlæge på det palliative afsnit på Rigshospitalet. Han var med til at etablere Danmarks første palliative afdeling ved Bispebjerg Hospital, senere også afsnittet på Rigshospitalet, og i 2012 blev han Danmarks første professor i palliativ medicin.
Mogens Grønvold og Per Sjøgren har på hver deres måde forsket i og arbejdet for systematisk behovsvurdering og smerte- og symptombehandling af især kræftpatienter – men også bredere i forhold til at sikre lindring og højne livskvaliteten for mennesker med fremskreden sygdom, så patienter og pårørende ikke bliver unødigt belastet i den sidste tid.
- De har begge vægtet det nationale og internationale samarbejde meget højt og ligeledes altid haft et stærkt fokus på betydningen af det tværfaglige samarbejde, siger Helen Bernt Andersen, der overrakte Hædersprisen til Mogens Grønvold og Per Sjøgren fredag den 21. januar. Det skete på Rigshospitalet ved et afskedssymposium for Per Sjøgren i anledning af hans pensionering; symposiet blev holdt som webinar på grund af corona.
Mange henvises for sent
Ni ud af ti patienter, som får tilbudt specialiseret palliativ behandling i Danmark, er kræftpatienter, og de får den typisk tilbudt en måneds tid, før de dør. Det sker, selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler en tidlig indsats, gerne allerede fra diagnosetidspunktet.
Hver femte kræftpatient dør, før den specialiserede indsats, som de er henvist til, bliver sat i værk. Dette billede har været uændret den seneste årrække og viser, at kræftpatienter bliver henvist til specialiseret palliativ indsats meget sent i deres sygdomsforløb.
- Prismodtagerne har vedholdende arbejdet for, at der udføres forskning, kompetenceudvikling og udvikling af modeller, der kan få for eksempel hjemmesygeplejen, praktiserende læger og de specialiserede palliative enheder til at samarbejde. Den palliative indsats i Danmark har en høj kvalitet, og det kan vi i høj grad takke prismodtagerne for. Men den skal bredes ud, så flere får gavn af den, både blandt kræftpatienter og patienter med andre livstruende sygdomme, siger Helen Bernt Andersen
Kræftens Bekæmpelses Hæderspris
Det er 11. gang, at Kræftens Bekæmpelse uddeler sin hæderspris på 50.000 kr. Med hædersprisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg.
Fakta: Palliativ indsats
- Den palliative eller lindrende indsats er tværfaglig og har til formål at fremme livskvaliteten hos patienter med livstruende sygdomme og deres pårørende. Indsatsen skal så tidligt som muligt forebygge og lindre lidelse ved at behandle smerter og give hjælp til at tackle andre fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle belastninger for kræftpatienterne og deres pårørende.
- Den palliative indsats i Danmark er organiseret i en basal og specialiseret del. Den basale palliative indsats varetages af almindelige sygehusafdelinger eller i patientens hjem af den praktiserende læge i samarbejde med den kommunale hjemmesygepleje. Den specialiserede palliative indsats er målrettet patienter med komplekse symptomer. Den varetages af udgående palliative teams og palliative afdelinger samt på hospice.
Pressebilleder:
Der kan hentes billeder fra hædersprisuddelingen på dette link fredag den 21. januar 2022 efter kl. 16:
https://www.tomasbertelsen.dk/download/20220121TB_KB_Haederspris_Pressefoto.zip
Fotokreditering: Tomas Bertelsen
Kontakter
Marianne Vestergaard
Pressekontakt,
Kræftens Bekæmpelse:
Email: marves@cancer.dk
Tlf. 2889 6055
Marianne Uldall
Pressekontakt
Rigshospitalet:
Email: marianne.uldall.jepsen@regionh.dk
Tlf. 3545 5327 og 2673 0495
Else Wad Bjørn
Pressekontakt
Bispebjerg Hospital:
Email: else.wad.bjoern@regionh.dk
Tlf. 2724 2800
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Ny rekord: Over 400.000 mennesker i Danmark lever med og efter kræft25.6.2025 06:00:10 CEST | Pressemeddelelse
For mange er senfølger invaliderende - klinikker skal forbedre livskvaliteten.
Nye tal: 6 ud af 10 danskere bliver solskoldet på ferien22.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi beskytter os ikke godt nok mod solen, når vi rejser sydpå, viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Nye beregninger bør genstarte debat om dyrere cigaretter7.6.2025 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at dyrere cigaretter koster staten langt mindre end hidtil antaget.
Nye tal: 4 ud af 10 forældre har svært ved at blande sig i deres teenagers alkoholvaner6.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Men det betaler sig, for forskning viser, at aftaler om alkohol virker.
Rejsegilde i Nuuk: Kræftpatienter i Grønland får deres eget hus31.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt rådgivningshus skal give kræftramte i Grønland tryghed og viden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum