Kræftens Bekæmpelse sætter sorg på skoleskemaet

At miste en forælder i en tidlig alder er svært, men det sker desværre årligt for 1.700 børn og unge under 18. Man anslår, at der sidder omkring syv elever på hver grundskole i Danmark, der har mistet en mor eller en far.
At miste en forælder betyder, at man står i en dyb sorg, som er helt anderledes end at sige farvel til bedstefar eller bedstemor. Derfor lancerer Kræftens Bekæmpelse i dag et sorgmateriale, der skal hjælpe de danske skoleelever med at forstå, hvad sorg er - og mindske den usikkerhed, der kan opstå, når en klassekammerat er ked af det.
Sorg giver dårlige odds
- Vi ved fra undersøgelser, at de børn og unge som mister mor eller far desværre har dårligere odds for at klare sig godt. Man kan føle sig anderledes og ensom. Derfor er det vigtigt, at man allerede i skolen taler om, hvad sorg er – og får redskaber til at være en god klassekammerat, siger Maria Hartmann, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.
Det nye undervisningsmateriale er forløb til ind- og udskolingen i grundskolen.
De ældste elever i 7.- 10. klasse skal tale om sorg med udgangspunkt Jonas Risvigs nye ungdomsserie 'ZUSA'. Her er karakteren 'Ramona' i sorg, og det synes kammeraterne er svært at håndtere.
- Min karakter Ramona føler sig alene og har svært ved at sige, hvordan hun har det. Og hun føler ikke rigtig, at kammeraterne omkring hende spørger ind. Jeg håber, at serien vil give nogle subtile redskaber til de unge, så de hører hinanden og spørger ind til hinanden. Og at de unge i sorg sætter ord på og siger højt 'hey, jeg har brug for, at vi snakker om det her', siger Jonas Risvig.
For Jonas Risvig har sorg været et vigtigt emne at arbejde med.
- Jeg er enormt stolt af samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse - og super glad for den energi, vi har givet hinanden undervejs. Det har været meget inspirerende, og sorg er virkelig et vigtigt emne, der berører mange, siger Jonas Risvig.
Sorg forvirrer klassekammeraterne
I Kræftens Bekæmpelse er man også glade for samarbejdet med den kendte instruktør om undervisningsmaterialet.
- Sorg er en svær størrelse. Børn og unge kan reagere på mange forskellige måder, og de kan gå ind og ud af sorgen. Det ene øjeblik kan man være glad, og i det næste øjeblik kan man blive ramt af savn og blive så ked af det, at man har svært ved at være med i klassens sociale liv. Det vises på fineste vis gennem dialoger og scener i den kommende ungdomsserie 'ZUSA', siger Maria Hartmann.
Serien får permiere på instruktørens YouTube-kanal 9. oktober 2022.
Undervisningsmaterialet til de mindste elever
De små elever i grundskolens 0.-3.-klasse skal lære den lille figur 'Ellie' at kende og gennem hende komme tæt på sorgen. Ellie har nemlig mistet sin mor og kan sommetider komme til at savne hende i frikvarterne. hendes to gode venner - Nora og Adam - undersøger undervejs i forløbet, hvad de kan gøre, hvis Ellie er ked af det. Og nogen gange henter de deres lærer, Hanne så hun kan hjælpe dem.
Ellie og universet til de helt små er udarbejdet af grafiker Frederik Troels-Smith.
Sorgforløbene er finansieret af Sygeforsikringen 'danmark'.
Kontakter
Didder Oppermann
Didder OppermannPresse- og kommunikationsrådgiverKræftens Bekæmpelse
Tlf:21151331biropp@cancer.dkBilleder




Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Fakta om sorg
- 1.700 børn mister en mor eller en far hvert år - det svarer til omkring syv børn på hver grundskole i Danmark.
- 12.500 lever med tabet af én eller begge forældre.
Kilde: Danmarks Statistik, 2018
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse jubler over nyt forslag: Aldersgrænse for solarier kan redde liv11.5.2025 08:09:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om en aldersgrænse for solariebrug får ros.
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum