FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Kommunernes underforbrug skal gå til velfærd

Del

Landets kommuner brugte 2,9 mia. kr. mindre på velfærd sidste år, end de havde budgetteret med. Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår, at underforbruget skal overføres til i år, så pengene kan bruges til at reparere skaderne fra den lange nedlukning. Pengene bør gå til at genoprette trivslen for børn, unge, ældre og udsatte og et fagligt løft i grundskolen, mener FH.

Hele 2,9 milliarder kroner. Så stort var kommunernes underforbrug sidste år i forhold til, hvad de havde budgetteret med. Det viser nye regnskabstal fra Danmarks Statistik.

De mange penge har været afsat til velfærd, men er endt med ikke at blive brugt på velfærd. I 2020 blev den økonomiske serviceramme i kommunerne løftet med 1,7 mia. kr., og der var således rum til at håndtere det stigende antal børn og ældre. Men alle pengene blev altså langt fra brugt.

En del af underforbruget i 2020 skyldes coronakrisen, hvor mange institutioner har været lukket ned og aktiviteter er blevet udsat

Der er brug for pengene
De 2,9 mia. kr. bør her og nu bruges til genopretning af trivslen for børn, unge, ældre og udsatte borgere - og til et fagligt løft til børn og unge i grundskolen. Det mener Arne Grevsen, næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

”Efter et år med coronakrise er der hårdt brug for, at de penge, der er afsat til velfærd, rent faktisk også bliver brugt på det. Krisen er gået hårdt ud over mange borgere”, siger Arne Grevsen

”Der er behov for penge til genopretning - også selvom regeringen har gjort meget for at håndtere coronakrisen bl.a. med foreløbig kompensation for coronarelaterede udgifter til regioner og kommuner”, siger han.

Pengene er allerede afsat
FH foreslår derfor, at kommunerne får lov til at overføre underforbruget til i år, så de 2,9 mia. kr. bidrager til at genoprette velfærd i kommunerne. Det kræver imidlertid, at kommunerne får lov til at flytte penge mellem to regnskabsår – hvilket de ifølge budgetloven normalt ikke må.

”Kommunerne har allerede afsat pengene til velfærd. Så frem for at ende i kommunekassen, vil underforbruget på de 2,7 mia. kr. kunne bruges til at genoprette trivslen og fagligheden hos borgerne ude i kommunerne” siger Arne Grevsen.

Budgetloven bør ændres
På længere sigt på bør budgetloven laves om og gøres mere fleksibel, mener FH.

Underforbruget sidste år er nemlig ikke noget enkeltstående tilfælde: De sidste 10 år har kommunerne hvert eneste år haft et underforbrug på velfærdsområdet som samlet set beløber sig til 29,6 mia. kr.

Underforbruget opstår pga. den økonomisk styring af kommunerne, hvor selv en lille budgetoverskridelse udløser en straf. Så af frygt for at få en økonomisk straf bruges mindre på velfærd, end den økonomiske ramme egentlig giver mulighed for.

”Det gentagne underforbrug vidner om en grundlæggende fejl i den økonomiske styring af kommunerne. Den fejl skal rettes hurtigst muligt. Det er meget uheldigt, at vi har et system, som systematisk tilskynder kommunerne til ikke at bruge hele deres økonomiske ramme ”, siger FH-næstformanden.

Til næste Folketingsår bliver budget loven revideret. Her vil FH foreslå, at kommuner, regioner og staten skal kunne lægge flerårige budgetter med mulighed for at overføre penge fra ét år til et andet.

Billeder

Links

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00https://fho.dk

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Unge lønmodtagere mistrives med hjemmearbejde16.7.2021 12:45:14 CEST | Pressemeddelelse

Efter over et år med corona er hjemmearbejde blevet spået en stor fremtid. Men det er langtfra godt for alle: nye tal viser, at fire ud af ti unge lønmodtagere oplever, at hjemmearbejdet dræber deres motivation og arbejdsglæde. ”Det er det vigtigt, at vi tager os særlig godt af de unge medarbejdere, der arbejder hjemme. Arbejdsgiverne og ledere bør øge deres fokus på de unges trivsel”, siger Morten Skov Christiansen, næstformand i FH.

FH om Bøfhussag: Konfliktretten holder!9.7.2021 12:10:06 CEST | Pressemeddelelse

Det var lovligt, da 3F sidste forår sendte 26 Jensens Bøfhus-medarbejdere i strejke. Det har Arbejdsretten fastslået i dag. Bøfhuset mente ellers, at særlige forhold under Covid-19 gjorde strejken ulovlig. Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, glæder sig over den principielt vigtige sejr. ”Det er nu fastslået, at fagbevægelsen fortsat – også under særlige forhold - kan kæmpe for anstændige løn- og arbejdsvilkår, ”siger hun.

Genåbning betød 13.900 færre ledige i maj30.6.2021 08:22:25 CEST | Pressemeddelelse

Genåbningen af samfundet har hurtigt sat mere gang i aktiviteten. Og stigende efterspørgsel efter arbejdskraft giver gode muligheder for, at endnu flere ledige kan komme tilbage i arbejde. Desværre har coronakrisen givet sværere kår for personer på kanten af arbejdsmarkedet. Flere er blevet langtidsledige. Hvis vi for alvor skal godt ud af krisen, skal vi også i genopretningsfasen sørge for, at flere igen finder fodfæste på arbejdsmarkedet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum