FOA

Kommuner på sparekurs

Del

En megafonrundspørge blandt kommunernes økonomichefer afslører en presset økonomi. Økonomiaftalen for 2023 dækker ikke udgifterne til flere børn og ældre.

Kommunerne er presset af stigende udgifter. Særligt et stigende antal ældre og børn og et stigende behov på det specialiserede socialområdet udfordrer økonomien. Det er konklusionen i en rundspørge Megafon har gennemført for FOA af økonomidirektørernes forventninger til budgettet for 2023.

”Desværre tegner økonomidirektørernes besvarelser et billede af en kommunal velfærd, der ikke kan følge med befolkningsudviklingen. Den økonomi, de har fået tildelt, slår simpelthen ikke til,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

Hver fjerde kommune forventer at ligge under servicerammen i 2023. Det er den ramme for, hvor mange penge kommunerne må bruge på service ifølge økonomiaftalen med kommunerne. Fire ud af fem kommuner har været tvunget til at udarbejde et sparekatalog for at få bugtetterne til at holde.

Sparekravene skyldes en kombination af stigende udgiftsbehov på de fleste af de store velfærdsområder – og særligt på social- og ældreområdet. Omkring en tredjedel af økonomidirektørerne forventer ikke engang, at økonomiaftalen vil kunne dække den demografiske udvikling.

”Det ligner en massakre, når vi ser på forventningerne til den kommunale velfærd. Befolkningen har en naturlig forventning til, at stat og kommuner afsætter de nødvendige midler at sikre en ordentlig pleje af vores ældre og udvikling af vores børn. Når der kommer flere ældre og unge, må og skal økonomien simpelthen følge med,” mener Thomas Enghausen.

Presset på kommunerne økonomi viser sig også ved, at mange kommuner i år har haft behov for at genåbne budgettet og omprioritere for at kunne håndtere stigende udgifter. Det gælder både på social- ældre- og børneområdet, at kommunerne har haft behov for at opjustere budgettet.

Megafons undersøgelse om kommunernes økonomi og resume er vedhæftet

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om FOA

FOA
FOA
Staunings Plads 1-3
1790 København V

46 97 26 26https://www.foa.dk

 

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 172.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

 

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum