Kommuner og region rykker sammen ud til udbrud af coronasmitte hos ældre borgere
Der er nu 19 kommuner med i aftale mellem Region Hovedstaden og hovedstadskommunerne

Region Hovedstadens Akutberedskab sender hver morgen en kortege af biler med podere ud til kommunerne i Region Hovedstaden. Folkene fra akutberedskabet sikrer, at alle de borgere, som ikke selv kan komme til podning på de regionale teststeder eller på hospitalerne, har mulighed for at blive testet.
Hvis en borger eller en medarbejder på et plejehjem bliver testet positiv for corona, så starter smitteopsporingen blandt andet med test af de øvrige beboere og medarbejdere. I nogle kommuner står Akutberedskabet for al test i ældreplejen, men 19 kommuner i hovedstadsregionen har tilsluttet sig en aftale med Region Hovedstaden, så kommunerne også selv kan bidrage med en del af podningen af personale og borgere.
Hurtigere prøver - større tryghed
”Aftalen betyder, at vi kan stoppe smittespredningen mere effektivt, hvis der opstår smitte på fx et plejehjem eller en institution. Men denne aftale kan vi reagere hurtigt og få testet vores borgere og medarbejdere endnu hurtigere - og det betyder i sidste ende større tryghed for vores ældre og sårbare borgere,” siger Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj Kommune.
De medarbejdere, som skal udføre podningerne, vil blive oplært af Region Hovedstaden, som også stiller værnemidler, udstyr og remedier til prøvetagning til rådighed. Regionen sørger for at hente prøver, når podningen er foretaget.
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er glad for det gode samarbejde med kommunerne.
”Vi er nødt til at ruste os til en lang vinter med corona, så derfor er samarbejdet med kommunerne vigtigt, så vi sammen kan passe på de allermest sårbare borgere. Derudover kan det ofte være mere trygt for den enkelte borger, at det er en medarbejder, der er rundt om vedkommende i hverdagen, som skal pode i halsen.”
Også hjemmepodninger
Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der guider til, hvem og hvor mange der skal testes, og derefter planlægger kommunen og Akutberedskabet i fællesskab det praktiske omkring testene.
”Vi har et rigtig fint samarbejde med plejehjemmene, og jeg har stor ros til alle plejehjem og plejecentre fra Akutberedskabet. Alle steder møder vi dygtigt og engageret personale, der passer på de ældre og svage. De gør et stort arbejde for at håndtere og stoppe smitten,” siger Louise Pausgaard, sektionsleder for den udekørende podefunktion og udbrudshåndtering på Akuttelefonen 1813.
Akutberedskabet besøger plejehjem og tester borgere for coronavirus alle ugens dage – og har på en enkelt dag testet næsten 800 borgere fordelt på 10 plejehjem.
Fakta – aftale med kommunerne
- Der er udarbejdet en aftale mellem regionen og kommunerne om udbrudshåndtering, som kommunerne har haft mulighed for at tilslutte sig siden 5. maj 2020. Aftalen udløb i november, men på baggrund af de gode erfaringer med aftalen er aftalen forlænget frem til den maj 2021. Læs mere på Region Hovedstadens hjemmeside
Fakta – Akutberedskabet rykker ud
- Den udgående podefunktion i Region Hovedstaden kan ved udbrudshåndtering køre ud og teste borgerne inden for 24 timer, og efter en uge bliver de testet igen.
- Den udgående podefunktion kører også ud til hjemmepodninger bestilt af praktiserende læge eller hospitaler. Det er til borgere, der ikke fysisk eller psykisk er i stand til at komme til et corona-teststed, og som har en planlagt aftale på hospitalet eller har symptomer på COVID-19.
- Derudover har Akutberedskabet en særlig aftale om at pode socialt udsatte og hjemløse, hvor man blandt andet kommer ud til væresteder og herberg.
Yderligere info
- Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj Kommune via kommunens pressevagt på 2051 3461 eller kah@ishoj.dk
- Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden via regionens pressevagt på 7020 9588 eller presse@regionh.dk
Billeder
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Færre vacciner betyder, at Region Hovedstaden fokuserer på anden vaccination på plejehjem20.1.2021 16:27:41 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har ligesom de øvrige regioner i denne uge modtaget ca. halvt så mange vacciner som forventet. Det betyder, at alle vacciner skal anvendes på at give anden dosis til dem, der har fået første dosis. Samtidig åbnes der ikke op for booking af tid til nye 1. vaccinationer. Regionen forventer, at der kommer nye tider op på vacciner.dk til februar. Alle målgrupper vil bliver vaccineret i den kommende tid.
Ingen ledige tider til vaccination i Region Hovedstaden lige nu18.1.2021 15:08:34 CET | Pressemeddelelse
Flere borgere i Region Hovedstaden oplever i dag, at de ikke kan booke en tid til vaccination, selvom de er blevet inviteret i e-Boks til vaccination.
Farmakonomer får trukket mere op af vaccineglassene – det giver vaccine til en ekstra kommune15.1.2021 13:28:37 CET | Pressemeddelelse
Halsnæs Kommune får lørdag lokalt tilbud om vaccination, hvor ældre, sårbare borgere kan blive vaccineret tættere på bopælen.
Ny direktør for Herlev og Gentofte Hospital15.1.2021 10:45:00 CET | Pressemeddelelse
Anne Jastrup Okkels tiltræder som ny direktør – hun kommer fra stillingen som direktør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Kommuner med mange smittede får tilbud om lokal vaccination til ældre borgere13.1.2021 16:00:59 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden laver fredag pop up-vaccination i 10 kommuner i hovedstadsområdet – vigtigt, at vi hjælper de ældre, sårbare borgere, så vi hurtigt får dem vaccineret, siger Sophie Hæstorp Andersen (S).
Presseinvitation: Åbning af det første vaccinationscenter i Øksnehallen i København12.1.2021 14:01:11 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden åbner onsdag 13. januar for nye store vaccinationscentre i Øksnehallen, i Bella Center, i Ballerup og på Bornholm. Pressen inviteres til åbningen i Øksnehallen kl. 9:45.
Regionen tilbyder hjælp til ugentlig test af personale på alle plejecentre12.1.2021 10:46:57 CET | Pressemeddelelse
32.000 medarbejdere i den kommunale hjemmepleje kan én gang om ugen blive testet med halspodning – testantal afhænger af, hvor mange medarbejdere, der ønsker at blive testet, da ordningen er frivillig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum