Kommissionsudspil peger i den rigtige retning

Med udsigt til massiv mangel på faglærte men også ingeniører, naturvidenskabelige kandidater. og it-specialister er det fint, at Reformkommissionen har kigget på, hvordan både folkeskolen og ungdomsuddannelserne kan bidrage til, at flere unge søger mod erhvervsuddannelserne, men et større fokus på STEM-uddannelserne havde løftet udspillet.
Det mener fungerende formand for Ingeniørforeningen, IDA Aske Nydam Guldberg, der roser Reformkommissionens forslag om at hæve niveauet i gymnasiet med ekstra A-niveau inden for eksempelvis STEM.
”Det er glædeligt, at kommissionen adresserer dette problem. Vi har brug for at, endnu flere fra det almene gymnasium, tager matematik eller et naturvidenskabeligt fag på højt niveau. Det er en forudsætning for, at vi kan komme STEM-manglen til livs,” siger han.
Aske Nydam Guldberg mener også, at det vil sikre en bedre indgang til blandt andet erhvervsuddannelserne med en ny toårig ungdomsuddannelse under navnet Højere Praktisk Eksamen (HPX), og at det nye tiltag kan være med til løfte flere unge i uddannelse og job, end tilfældet er i dag.
”Idéen om at kombinere boglig og praktisk undervisning på en ny type ungdomsuddannelse, er et fornuftigt tiltag. Det er jo tydeligt, at vi i Danmark har for mange unge, der hverken er i uddannelse eller har et arbejde. Det er naturligvis et samfundsøkonomisk problem her og nu, men bliver for alvor problematisk når vi kigger lidt ud i fremtiden,” siger han.
Aske Nydam Guldberg anerkender, at der også vil være brug for langt flere faglærte, der kan medvirke til at løse udfordringerne med den grønne omstilling og digitaliseringen
”Vi oplever at STEM uddannede og faglærte udgør et makkerpar ude i virksomhederne. Det er det makkerpar der er afgørende for den grønne omstilling og implementeringen af nye teknologier. Så det er glædeligt at der er fokus på at få flere faglærte, og så skal vi huske, at vi også får flere STEM uddannede.”
”Her tror jeg tanken om et helt nyt og bredere studiemiljø med gode sociale rammer vil kunne tiltale langt flere unge. det vil både sikre flere faglærte. Forhåbentlig kan den nye ungdomsuddannelse også have den afledte effekt, at flere får lyst til enten at vælge en STEM-uddannelse, eller ikke bliver bogligt forskrækkede og senere vælger at læse videre fra faglært til eksempelvis ingeniør, ” siger han.
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Billeder
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Organisationer i opråb mod ny PET-lov7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
25 organisationer er gået sammen om at stoppe regeringens lovforslag, der giver PET hidtil usete beføjelser til at masseovervåge borgerne. Der er brug for en privatlivskommission.
Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA5.5.2025 14:23:35 CEST | Pressemeddelelse
39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA.
Flere vil beskytte deres privatliv på nettet21.4.2025 09:23:59 CEST | Pressemeddelelse
Frygten for at blive narret af it-kriminelle får syv ud af ti danskere til at ønske sig større beskyttelse, når de færdes på nettet.
IDA: Skrot forslag om øget PET-overvågning10.4.2025 09:41:48 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil give Politiets Efterretningstjeneste uhindret adgang til at overvåge danskerne. ”Det er opskriften på et overvågningssamfund, når PET ved alt om den enkelte borger”, mener IDA.
Erhvervslivets bidrag sikrer at forskningsmål bliver indfriet1.4.2025 08:43:10 CEST | Pressemeddelelse
De private midler til forskning og udvikling er med til, at Danmark lever op til egne og europæiske målsætninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum