Erhvervslivets bidrag sikrer at forskningsmål bliver indfriet
De private midler til forskning og udvikling er med til, at Danmark lever op til egne og europæiske målsætninger.

Det ser igen ud til, at det er erhvervslivets bidrag til den hjemlige forskning og udvikling, der er medvirkende til, at Danmark kommer i mål med egne ambitioner på området. Den viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.
Den samlede hjemlige forskning i 2023 nåede op på 3,05 procent af bnp, og dermed er målsætningen nået. Erhvervslivet stod for 1,9 procent, mens den offentlige sektors bidrag lød på 1,15 procent, hvilket ifølge formand for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard, er gode nyheder for begge sektorer, men hun efterlyser et mere ambitiøst mål.
”Barcelona-målsætningen om at bruge 3 procent af bnp på forskning og udvikling blev lavet tilbage i 2002. En ting er, at det tydeligvis har været svært at ramme den procentsats. Noget andet er, at tingene har ændret sig voldsomt siden. Statsministeren har jo ret, når hun siger, at Europa skal investere mere i teknologi, forsvar og grøn omstilling for at sikre arbejdspladser og vækst, men ord er ikke nok, hvis vi skal måle os med USA og Kina,” siger hun.
Der er i Danmark og EU førsteklasses forskningsmiljøer og videnstunge virksomheder, som godt kan være med fremme i det teknologiske kapløb, men det kræver øgede investeringer, hvis vi skal opnå en større grad af uafhængighed, mener Laura Klitgaard.
”Den ene officielle rapport efter den anden konkluderer akkurat det samme. Vi er bagud, og skal vi på den lange bane opnå uafhængighed, kalder det på investeringer. Forsk, forsk, forsk burde udmeldingen lyde,” siger IDA’s formand.
IDA har sammen med en række andre organisationer – foreslået, at regeringen sætter et nyt, ambitiøst forskningsmål - Copenhagen Target - under det kommende danske EU-formandskab.
”Det er tid til at hæve barren. Derfor skal investeringerne i forskning og udvikling i EU hæves til 4 procent af BNP inden 2035, med en fordelingsnøgle hvor 2/3 af midlerne skal komme fra det private erhvervsliv. Sker der ikke noget, vil vi tabe pusten,” siger Laura Klitgaard.
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Vigtig fastholdelse af diplomingeniøruddannelsen26.3.2025 12:38:43 CET | Pressemeddelelse
Det er glædeligt, at ny politisk aftale om en reform af professionsbacheloruddannelserne sikrer, at de velfungerende ingeniøruddannelser ikke forkortes.
Turbo-oprustning skal fremtidssikre Europa19.3.2025 07:19:26 CET | Pressemeddelelse
De geopolitiske spændinger kalder på en hurtig militær oprustning, men gøres det klogt vil den europæiske forskning og innovation også kunne få et tiltrængt løft og på sigt sikre mere europæisk produceret forsvarsteknologi.
It-kriminelle ligger på lur i kulissen når årsopgørelsen kommer16.3.2025 09:16:46 CET | Pressemeddelelse
Danskerne bør være ekstra opmærksomme på falske mails og sms’er fra SKAT, advarer it-sikkerhedsekspert
Ingeniøruddannelserne hitter hos de unge15.3.2025 17:08:58 CET | Pressemeddelelse
Søgningen til ingeniøruddannelserne fortsætter med at stige
Kvinder er mindre it-sikre end mænd8.3.2025 07:38:00 CET | Pressemeddelelse
Ligestillingen er endnu ikke i mål på det digitale område. Ny undersøgelse viser, at kvinder er markant dårligere end mænd til at følge anbefalinger om it-sikkerhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum