Beskæftigelsesministeriet

Kommissionen klar med første høring om mindsteløn i EU

Del

Europa-Kommissionen sender første overvejelser om EU-forslag om mindsteløn i høring. Djævlen ligger i detaljen, så regeringen kommer til at følge det her til dørs, siger beskæftigelsesministeren.

Europa-Kommissionen har tirsdag offentliggjort de indledende overvejelser om mindsteløn i EU. Regeringen er stærk modstander af fælles regler om mindsteløn i EU for lande med kollektive overenskomster som Danmark, fordi det kan underminere den danske model. Og regeringen arbejder hårdt for at bevare den danske model, så reglerne for aflønning af medarbejdere her i landet fortsat fastlægges i Danmark.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard var derfor senest i december i Bruxelles. Her mødtes han bl.a. med flere ministerkollegaer, Europa-Parlamentarikere og europæiske arbejdsmarkedsparter. Beskæftigelsesministeren har også de danske bekymringer med kommissæren for job og sociale rettigheder, Nicolas Schmit. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Jeg har noteret mig, at der i høringsdokumentet fra Kommissionen står, at Kommissionen ikke ønsker at indføre en mindsteløn i lande, der har en høj grad af kollektive forhandlinger, og hvor løn er fastsat herigennem. Derudover er jeg tilfreds med, at kommissær Nicolas Schmit har garanteret over for mig, at der vil være undtagelser for lande som Danmark, der har stærke kollektive forhandlingssystemer. Det skal selvfølgelig også afspejles i det konkrete forslag, der lægges på bordet senere.

- Djævlen ligger som bekendt i detaljen, og jeg er stadig bekymret for, at vores velfungerende model kan blive undermineret. Bl.a. mangler vi at få afklaret en meget vigtig detalje. Nemlig om Kommissionen lægger op til en henstilling eller et direktiv. Derfor kommer vi til at følge det her til dørs.

- Jeg vil nu i tæt dialog med parterne, som jo er den måde, vi gør det på i Danmark med den danske model, se på Kommissionens høring og tage stilling til, hvordan vi konkret vil svare Kommissionen.

Den nye formand for Kommissionen, Ursula von der Leyen, har tidligere varslet, at hun ville fremsætte et forslag, der skal give alle lønmodtagere i EU en ret til en fair mindsteløn.

Kommissionen har med offentliggørelsen af sine overvejelser taget de første skridt på vejen mod at gennemføre Ursula von der Leyens ønske. Kommissionen har nu indledt en seks ugers høring af arbejdsmarkedets parter og offentlige myndigheder. Kommissionen forventes i begyndelsen af marts at indlede anden høringsrunde om de mere konkrete overvejelser, inden et egentligt forslag bliver fremsat.

Læs EU-Kommissionens høring her.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for november 20198.1.2020 10:30:55 CETPressemeddelelse

Ledigheden er stort set uændret i november 2019. Dermed er ledigheden på 104.400 fuldtidspersoner svarende til 3,7 procent af arbejdsstyrken. Ledighedsprocenten har stort set været uændret i hele 2019. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - Ledigheden steg en smule med 300 personer i november. Samtidig fortsætter beskæftigelsen med at stige. Dansk økonomi har det altså stadig godt. Det skal vi udnytte til at give flere en chance på arbejdsmarkedet. - Det sker for eksempel ved at forbedre den aktive beskæftigelsesindsats. Fra årsskiftet har landets jobcentre fået mulighed for mere fleksibelt at tilrettelægge indsatsen, så den enkelte ledige får den hjælp, der er brug for. Det er vigtigt, at vi skræddersyr indsatsen og ikke har en standardiseret tilgang til ledige. Ledige er forskellige og har brug for forskellige værktøjer. - Samtidig skal vi tage fat på en af de helt store udfordringer, nemlig ledigheden blandt ikke-v

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for oktober 201920.12.2019 10:49:52 CETPressemeddelelse

I oktober 2019 var der 2.795.800 personer i job. Det er en stigning på 2.900 i forhold til september. Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse har stort set været stigende siden foråret 2013. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - I oktober steg lønmodtagerbeskæftigelsen med 2.900 personer. På resten af det europæiske arbejdsmarked er der rekordhøj beskæftigelse og historisk lav arbejdsløshed. Det viser den fælles beskæftigelsesrapport fra EU, og det skal vi være glade for. - Men vi forventer, at tempoet på arbejdsmarkedet bliver mere afdæmpet de kommende år, og at fremgangen i beskæftigelsen gradvist vil aftage. - Derfor er det også afgørende, at vi investerer i efteruddannelse og opkvalificering, så vi har de kompetencer på arbejdsmarkedet, der skal til i fremtiden, og at vi har gode vilkår for vækst i virksomhederne. - Samtidig skal vi sørge for, at det er sikkert og sundt at gå på arbejde. Derfor ser jeg frem til, at vi i dag får vedtaget en ny lov, som skal forbedre kontrol

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum