Økologisk Landsforening

Kommentar: Økologi er en del af løsningen – men regeringen glemmer egne ambitioner

Del

Regeringens finanslovsudspil er alt andet end et gennembrud for økologien og et grønnere landbrug. Det stod ellers soleklart, at økologi var højt prioriteret, da regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten ville fordoble det økologiske areal, fordoble økologisk eksport og danskernes forbrug af økologi i 2030.

Foto: Karen Munk Nielsen, Økologisk Landsforening
Foto: Karen Munk Nielsen, Økologisk Landsforening

Hvis økologien skal fordobles, er der brug for at tænke langsigtet og se det hele som en helhed. Markedet skal dyrkes, så der er balance mellem udbud og efterspørgsel, forbrugere, køkkener og landmænd skal have hjælp til omlægning, og der skal investeres i faglig udvikling, så økologien i endnu højere grad kan levere på natur, klima og dyrevelfærd.

Men det bliver der ikke meget af med regeringens udspil til FL2021, der fortsætter udfasningen af midler til økologi og rammer nulpunktet i 2022.

Regeringen og støttepartierne har ellers i ’forståelsespapiret’ bundet sig til et mål om at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030. Under valgkampen i 2019 udgav Socialdemokratiet sit økologiudspil med en klar ambition om at ville fastholde Danmark som verdens førende økologination og tage lederskab for økologien.

”Man kan spørge sig selv, hvor de ambitiøse tanker er blevet af. Økologi er en helt nødvendig del af en grøn omstilling i landbruget, hvor vi både leverer på klima, natur, dyrevelfærd, miljø, rent drikkevand, rene fødevarer og liv på landet,“ siger Helle Borup Friberg, direktør, Økologisk Landsforening.

Fordoblingen sker ikke af sig selv

Fordoblingen sker ikke af sig selv. Det var Socialdemokratiet helt klar over, da partiet sidste år udkom med et økologiudspil. Vejen til mere økologi skulle banes ved at sikre flere midler til eksportfremme og markedsudvikling, afsætte permanente midler til innovation og forskning, samarbejde med detailhandlen om billigere og mere tilgængelig økologi, oprette en pulje til uddannelse af køkkenpersonale, så der kommer mere økologi og mindre madspild i køkkenerne og endelig arbejde for indretning af EU’s landbrugspolitik, så den understøtter mere økologi i hele Europa.

”Det er kendte virkemidler, som har sikret Danmark sin økologiske førerposition med et marked på godt 13%, og som har indkasseret Danmark en FN-pris for politik, der fremmer overgangen til en bæredygtig fødevare- og landbrugsproduktion, hvordan kan vi vende dem ryggen nu, hvor der mere end nogensinde er enighed om behovet for at investere grønt?” siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening.

Med FL-udspillet halter Danmark efter egen og EUKommissionens økologimålsætning

Regeringen vil have, at Danmark skal være verdens førende økologination, men det kræver investering. EU-Kommissionen har lanceret et mål om 25% økologi i hele EU i 2030 i sin nye Farm to Fork-strategi for landbruget. Med regeringens FL-udspil halter Danmark både efter sin egen fordoblingsmålsætning og EU-Kommissionens økologimålsætning. En målsætning, der skal gøre europæisk landbrug mere bæredygtigt.

”Økologien er på vej til at være et hovedspor i det europæiske landbrug, som markant bidrager til at skabe den forandring af hele vores landbrugssystem, der er nødvendig for at drage omsorg for naturens ressourcer og for samtidig at understøtte en meget stor verdensbefolkning bæredygtigt. Det er simpelthen ikke bæredygtigt, hvis vores egen regering ikke går den vej,” siger Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening.

Kontakt/yderligere info:

Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 2016 4434

Billeder

Foto: Karen Munk Nielsen, Økologisk Landsforening
Foto: Karen Munk Nielsen, Økologisk Landsforening
Download

Information om Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening
Agro Food Park 15
8200 Aarhus N

87 32 27 00https://okologi.dk/

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum