Udenrigsministeriet

Kofod i Grønland: Vi skal styrke samarbejdet i Rigsfællesskabet om udenrigs- og sikkerhedspolitik

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod besøger den 21.–23. oktober Nuuk, hvor han mødes med Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger.

Baggrunden for mødet er regeringens erklærede mål om at sikre et styrket og ligeværdigt partnerskab i Rigsfællesskabet og udenrigsministerens eget ønske om at genoptage den årlige tradition med at følge den grønlandske regerings udenrigspolitiske redegørelse til parlamentet, Inatsisartut.

Udenrigsministeren vil derfor med sin grønlandske kollega drøfte idéer til, hvordan der kan sikres øget samarbejde og inddragelse om udenrigs- og sikkerhedspolitikken i Rigsfællesskabet. Og hvordan udenrigstjenesten med nye konkrete tiltag i højere grad kan demonstrere, at den er hele Rigsfællesskabets udenrigstjeneste.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Jeg ser meget frem til mit første besøg i Grønland som udenrigsminister. For regeringen og for mig personligt har det høj prioritet at arbejde for et ligeværdigt og styrket partnerskab i Rigsfællesskabet, baseret på gensidig tillid og respekt. Besøget er en god lejlighed til en grundig drøftelse af mere konkrete idéer til et styrket samarbejde på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område – også i lyset af den stigende globale interesse for Grønland og Arktis.”

Udenrigsministeren understreger, at for ham er nøgleordene bl.a. øget inddragelse, en mere fælles tilgang i sager af fælles interesse, samt en tættere relation mellem udenrigstjenesten og Grønland.

Under sit besøg vil Kofod også mødes med grønlandske parlamentarikere og diskutere udenrigspolitik med en gruppe grønlandske universitetsstuderende.

På rejsen vil Kofod besøge Arktisk Kommando for at drøfte den øgede geostrategiske opmærksomhed på Arktis og Grønland samt Forsvarets opgaveløsning i Arktis og Nordatlanten.

For at få indblik i Grønlands kommercielle muligheder og udfordringer vil Kofod mødes med repræsentanter for grønlandsk erhvervsliv, se havnen og lufthavnsprojektet i Nuuk og besøge et vandkraftværk, der er et eksempel på arbejdet med grøn omstilling i Grønland.

For yderligere presse:

Presserådgiver Anders Vestergaard Kaldan, 20592180

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kampen mod ISIL: Ny dansk støtte til COVID-19-indsatser i Irak og det nordøstlige Syrien4.6.2020 18:11:54 CESTPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltog i dag i et virtuelt udenrigsministermøde i Koalitionen mod ISIL med USA’s udenrigsminister Pompeo og Italiens udenrigsminister Di Maio som værter. Iraks nyudnævnte premierminister Mustafa al-Kadhimi bidrog med et videoindlæg til mødet. På mødet annoncerede Kofod, at Danmark nu styrker sin stabiliseringsindsats i det nordøstlige Syrien og Irak og afsætter 31 millioner kroner til at understøtte COVID19-indsatser i de to lande og understregede vigtigheden af, at koalitionen fastholder indsatsen mod ISIL. Mødet sendte et stærkt signal om koalitionens sammenhold og vilje til at videreføre indsatsen mod ISIL i en fælles erklæring. Læs den her. Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler: ”ISIL har fundet en uventet og farlig allieret i COVID-19 og har benyttet pandemien som dække for nye angreb. Begge kan de underminere kampen mod terror og i sidste ende også vores hjemlige tryghed og sikkerhed. Derfor er det afgørende, at Danmark og resten af koalitionen fasthol