DSK - De Samvirkende Købmænd

Købmænd: Lad os bruge betalingskortet til at forhindre salg af tobak og alkohol til unge

Del

Som supplement til Folketingets tobaks-handlingsplan foreslår De Samvirkende Købmænd nu, at butikker får mulighed for at benytte ny teknologi for at kunne forhindre salg af tobak og alkohol mv. til unge.

Kontrollen af aldersgrænser ved køb af f.eks. tobak, alkohol og spil bør ske automatisk via betalingskortet. Det foreslår De Samvirkende Købmænd, DSK, i forlængelse af offentliggørelsen af tobaksforliget.

Som det er nu, skal butikkerne spørge en kunde om legitimation, hvis kassemedarbejderen er i tvivl om kundens alder ved salget af f.eks. tobak, alkohol, spil og håndkøbsmedicin. 

”Den menneskelige vurdering svigter for ofte, ligesom nogle kunder reagerer negativt over for butiksmedarbejderne, der derfor ikke får spurgt så konsekvent, som de bør. Vores kort-forslag sikrer, at kunder, der forsøger at købe varer, som de ikke er gamle nok til, automatisk vil få afvist deres køb af kasse-systemet,” forklarer vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

”Butikkerne vil ikke modtage data om hverken kundens navn eller alder. Kassesystemet får udelukkende et ja eller et nej til, hvorvidt kunden er gammel nok til at købe varer, der har en aldersgrænse,” siger Claus Bøgelund Nielsen. 

Nets og bankerne skal med på vognen 

Hvis betalingskortet skal kunne bruges til såkaldt aldersvalidering, kræver det opbakning fra både Nets og pengeinstitutterne. Bankerne skal levere data til Nets, der mod betaling skal levere løsningen til detailhandelen.

”Vi håber meget på bankernes medvirken i den gode sags tjeneste, så vi hurtigst muligt kan gøre det sværere for unge kunder at få adgang til tobak, alkohol, spil og andre varer, der er pålagt aldersgrænser,” siger Claus Bøgelund Nielsen.  

Kontantbetaling blandt unge er i dag et særsyn. ”Kontrol via betalingskortet vil også gøre det nemmere for medarbejderne at spørge om ID hos de få yngre kunder, som vælger at betale kontant,” siger han.

Sådan fungerer en løsning med aldersvalidering via betalingskort, hvis en eller flere varer er omfattet af aldersgrænser:

1. Kunden bruger sit betalingskort som sædvanligt på terminalen.

2. Nets kører opslag i database på kortindehavers alder.

3. Nets sender svaret fra database til kassesystem (over 15, over 16, over 18, ved ikke)

a. Hvis ok, så kan betalingen gennemføres.

b. Hvis ikke ok, så afvises betalingen.

c. Hvis ved ikke, så skal kassemedarbejderen spørge om ID som hidtil 

Løsningen kan også fungere via nethandel.

Salgsaldersgrænser 

 

Ingen

15 år

16 år

18 år

Tobak

     

 x

Alkohol under 16,5 %

   

x

 

Alkohol fra og med 16,5 %

     

 x

Heldspil som Lotto og skrab

   

 x

 

Vidensspil som Oddset og Tips

     

 x

Fyrværkeri: kategori 1

 x

     

Fyrværkeri: Små fyrværkeri (knaldperler, stjernekastere m.v.)

 

 x

   

Fyrværkeri. Raketter m.v. – kaldes også nytårsfyrværkeri

     

 x

Håndkøbsmedicin, undtagen visse smertestillende

 

 x

   

Visse smertestillinde lægemidler

     

 x

Pornografiske blade/film

   

 x

 

 

Yderligere oplysninger hos vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, telefon 23 45 30 59. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK - De Samvirkende Købmænd
DSK - De Samvirkende Købmænd
Islands Brygge 26
2300 København S

3962 1616http://www.dsk.dk/

Vi passer godt på den danske købmand.

Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.

Medlemskredsen omfatter ca. 1.400 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og Reitan Distribution.

I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.

Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum