Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns sundhedsborgmester: Utopi at lægge flere opgaver over på lægerne

Del
Regeringens nye sundhedsreform får en lunken modtagelse af sundhedsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF). København har ikke læger nok til at realisere reformen, lyder meldingen.

Den længe ventede sundhedsreform er endelig offentliggjort. Og i landets største kommune er modtagelsen blandet:

“København lider under lægemangel. Lige nu mangler vi 20 læger i København. Vi har mere eller mindre konstant lukket for tilgang hos vores 330 praktiserende læger, og vi må henvise til regionsklinikkerne. Lægerne kan ikke tage flere opgaver, og det er lige netop det regeringen vil give dem, når målet er 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser i 2025. Det vil gå ud over vores kronikere og udsatte københavnere. Læger er ikke bare noget man stamper op af jorden. Det tager 6 år at uddanne sig til læge og efterfølgende 5 år til speciallæge”, siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester.

En del af reformen handler om, at kommunerne skal påtage sig flere opgaver, og der er København klar: “Vi gør allerede meget af det regeringen foreslår i reformen. Blandt andet har vi mange tilbud af høj kvalitet til vores diabetikere på Center for Diabetes. Men det altafgørende er, at det her ikke bliver en spareøvelse, og at der følger penge med”, siger Sisse Marie Welling.

Regeringen vil afsætte 6 milliarder kroner til området via nærhedsfonden, men hvor mange af de penge der følger med ud til kommunerne stiller borgmesteren sig kritisk overfor.

Den nok største del af reformen er omlægningen af sundhedsvæsenets struktur. Regeringen vil nedlægge regionsrådene og i stedet skabe fem sundhedsforvaltninger, 21 sundhedsfællesskaber og et nationalt organ, som skal hedde Sundhedsvæsenet Danmark. Også her er borgmesteren kritisk: 

“Der kommer ikke bedre beslutninger ud af, at det er embedsmænd og regnedrenge, som styrer sundhedspolitikken. Jeg frygter, at økonomien bliver det styrende element i det nye system i stedet for den sammenhængende behandling for patienten. Det er et sundt princip, at de mennesker, der træffer de afgørende beslutninger, også står til ansvar overfor borgerne, eksempelvis hvis der skal lukkes en fødeafdeling, slutter Sisse Marie Welling. 

Fakta om lægemangel i København: 

  • Dags dato mangler der 20 læger i København.  
  • Københavns Kommune har behov for 10 nye læger hvert år, alene for at imødekomme behovet i takt med at byen vokser. Behovet omfatter rekrutteringsbehov generelt, pension, befolkningstilvækst osv. 
  • Derudover står København lige nu overfor en stor andel læger, som har nået pensionsalderen. 57 almen praktiserende læger har lige nu nået pensionsalderen ud af i alt 330 almen praktiserende læger.

Kontakter

Kontakt pressekonsulent Helene Marie Hassager for yderligere kommentarer: 31203160

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye