Københavnertinget trækker i arbejdstøjet

Når sporene til fremtidens København skal lægges, skal 36 repræsentativt udvalgte borgere bidrage gennem landets første borgerting. Det sker som led i kommunens styrkede fokus på mere inddragelse af københavnerne.
Medlemmerne af Københavnertinget er udtrukket blandt 50.000 vilkårlige københavnere, som herefter er udvalgt ved stratificeret lodtrækning på baggrund af alder, køn og bydel. Tilsammen repræsenterer medlemmerne et mini-København bestående af forskellige mennesker med forskellige synspunkter.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen glæder sig over, at Københavnertinget nu for alvor er nedsat og tager hul på diskussionerne om byens udvikling:
”Vi skal udvikle byen sammen. Det er en af de vigtigste værdier, jeg navigerer efter som overborgmester. Inddragelse og dialog er nøglen til det København, som så mange drømmer om at blive en del af. Jeg er derfor rigtig stolt over, at vi med lanceringen af Københavnertinget gør ord til handling og styrker inddragelsen af københavnerne, når vi udvikler vores fælles by. Det er godt for demokratiet, for borgerne og ikke mindst for vores by”.
Københavnertinget skal hen over de næste måneder samles og udarbejde anbefalinger til et konkret tema, som er stillet af Borgerrepræsentationens fagudvalg: ”Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum til alle”? Anbefalingerne offentliggøres i september 2023, hvorefter de behandles i de politiske fagudvalg.
Det er muligt at følge Københavnertingets arbejde som observatør eller finde mere information om projektet på www.kobenhavntaler.kk.dk, som er en samlet platform for en række af kommunens nye initiativer for mere københavnerinddragelse.
Kontakt
Yderligere information og kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via presse- og kommunikationskonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw på tlf. 26 13 65 49.
FAKTA
- Københavnertingets medlemmer i 2023 mødes syv gange, hvorefter anbefalingerne overleveres til Københavns Borgerrepræsentation. Københavnertinget mødes:
o 12. april kl. 17-21 til kick-off og gennemgang af metode, proces og organisering. We Do Democracy faciliterer processen.
o 22. april til første samling.
o 2. maj, 8. maj og 10. maj til online temamøde.
o 25. maj til anden samling.
o 10. juni til 3. samling.
o Anbefalingerne behandles fra september til december 2023 i kommunens fagudvalg.
- Et borgerting er en demokratisk deltagelsesform, hvor en gruppe borgere udvikler konkrete anbefalinger til komplekse, samfundsrelaterede spørgsmål eller udfordringer.
- Deltagerne i Københavnertinget mødes i alt i ca. 35 timer for at lytte til eksperter, diskutere problemstillinger og formulere fælles anbefalinger til politikerne. Anbefalingerne bliver udviklet på baggrund af et kernespørgsmål stillet af politikerne.
- Københavnertinget skal vurdere og komme med anbefalinger, men ikke designe endelige løsninger eller beslutte om - og i givet fald hvordan - de skal føres ud i livet. Processen svarer på mange måder til at nedsætte en kommission, der kommer med anbefalinger til politikerne og bidrager til, at politikerne kan træffe beslutninger på et nuanceret grundlag.
- Internationalt eksperimenteres også med mere inddragelse og brug af borgerting:
o I Frankrig har flere borgersamlinger medført, at byrådet i Paris den 14. oktober 2021 besluttede at nedsætte et permanent borgerting bestående af 100 borgere, der skal rådgive byrådet i alle større beslutninger fremover.
o I Irland resulterede en borgersamling nedsat i 2016 i en historisk ændring i landets abortlovgivning. Borgersamlingen bestod af en formand udpeget af regeringen samt 33 politikere og 66 tilfældigt udvalgte borgere.
Billeder

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
En samlet Borgerrepræsentation indgår aftale om ny organisering af Københavns Kommune7.5.2025 11:01:28 CEST | Pressemeddelelse
Samtlige partier og løsgængere på Københavns Rådhus er blevet enige om en række ændringer af ressortopdelingen i Københavns Kommune. Aftalen sikrer blandt andet én samlet indgang til Københavns Kommune, så kommunen bliver lettere at gå til for københavnerne.
Ny undersøgelse: Fortsat høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne i Københavns Kommune6.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den generelle trivsel og motivation for medarbejdere i Københavns Kommune scorer 5,7 ud af 7 mulige point, som er på niveau med tidligere år. Det viser en ny trivselsundersøgelse, som overordnet vidner om en høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne. Samtidig peger undersøgelsen på nogle vigtige områder, hvor der er behov for opmærksomhed og handling.
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum