Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

København sætter markant ind mod ensomhed hos ældre

Del

Den sociale isolation, som corona-epidemien har ført med sig, er gået hårdt ud over ældre beboere på plejehjem og i hjemmeplejen. De ældste københavnere har været mere udsatte i forhold til ensomhed, og den pris må ikke blive for høj, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Hun har derfor forhandlet en ekstraordinær hjælpeplan på plads, som sikrer knapt 40 mio. kr. til de københavnske ældre.

Rundt omkring på landets plejehjem har ældre beboere i de seneste måneder skullet klare sig uden besøg, uden kram fra deres nærmeste, og uden alle de mange aktiviteter, der normalt fylder deres hverdag.  

I København vil sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) ikke lade de ældre betale en for høj pris i form af ensomhed og dårlig trivsel. Hun gik derfor til de netop afsluttede økonomiske forhandlinger på rådhuset med ønsket om penge til en hjælpeplan på sin ønskeseddel. Og det ønske fik hun forhandlet hjem. 

Der har været fuld fokus på at forhindre smitten i at sprede sig på plejehjemmene, hvor vores ældste og mest sårbare borgere bor. Derfor har vhaft lukket helt ned og isoleret de ældre for at passe på dem. Vores gode medarbejdere på plejehjemmene har gjort en kæmpe indsats for at kompensere for de afsavn, de ældre har måttet leve med – men det har selvfølgelig ikke kunnet erstatte den kontakt og det sociale liv, de har været vant til,” siger Sisse Marie Welling. 

40 mio. kr. skal være med til at dæmme op for ensomheden 

Hjælpeplanen består af en lang række initiativer, som tilgodeser beboere på plejehjem, hjemmeboende, der modtager hjemmepleje, og de københavnske Ældreklubber. I alt er der bevilget næsten 40 mio. kr. til hjælpeplanen. Cirka halvdelen forventes at komme fra de statsfinansierede Covid-puljer, mens de resterende midler kommer fra den nye aftale mellem samtlige partier fra budgetforliget (S, V, SF, Ø, R og Å). 

Hjælpeplanen giver blandt andet mulighed for trivselsaktivitetermere 1:1-tid mellem beboere og medarbejdere på plejehjemmenehjælp til at benytte digitale løsninger til at holde social kontakt og udlån af digitale devices.  

I denne uge har alle vores plejehjem åbnefor besøg på deres udearealer. Og der er ingen tvivl om, at det bringer glæde til både ældrepårørende og medarbejdere. Men det betyder langt fra, at hverdagen, som vi kendte den, er tilbage. Derfor er ældrepakken stadig vigtig, for vil være med til at modvirke ensomhed og øge trivslen blandt vores ældre borgere,” siger borgmesteren. 

Fakta 

  • Hjælpeplanen indeholder blandt andet flere personaleressourcer på plejehjemmene, flere aktiviteter på plejehjem, øget brug af skærme til at holde social kontakt med pårørende - både på plejehjem og i hjemmeplejen 
  • Og så er der helt specifikt afsat 2 mio. til en sundhedsmæssig forsvarlig afholdelse af den årlige Musikfestival for plejehjemsbeboere i Bystævneparken i København, ligesom Ældreklubberne vil få støtte til sine aktiviteter. 
  • Overførselssagen er i praksis budgetforhandlinger del II. Det er her, man fordeler de penge, som er til overs fra sidste budgetår, og det er derfor også typisk budgetpartierne, der også indgår aftale om overførselssagen. 

Kontakter

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Børn skal skærmes mod luftforurening, når København åbner igen17.5.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Luftforureningen faldt med omkring 40 procent, da København lukkede ned. Nu hvor byen åbner igen, har vi en unik mulighed for at bevare den renere luft og skærme særligt børnene mod de skadelige partikler. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling, som vil udvikle børnelivszoner. Børnene er nemlig særligt udsatte for de skadelige virkninger af luftforurening.

Sundheds- og omsorgsborgmester: “Vi skal gøre endnu mere for sikre, at ældres trivsel ikke lider under corona-krisen”1.5.2020 15:21:35 CESTPressemeddelelse

Der er behov for en særlig indsats for at give de ældre på plejehjem og i hjemmeplejen mere livskvalitet og forebygge ensomhed i en tid, hvor deres hverdag er påvirket af corona-krisen og den generelle nedlukning. Derfor er sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) glad for, at der nu også på Christiansborg er landet en hjælpepakke. Men der er behov for endnu mere, mener hun.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum