Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

København: Ny handleplan gør arbejdet med rygestop nemmere

Del

Den nye brede handleplan over for rygning er en stor hjælp til Københavns Kommunes røgfrie arbejde. Prisstigningen vil nemlig især ramme børn og unge, så færre begynder at ryge. Og med en styrket indsats over for salg til mindreårige er vi tættere på målet om en røgfri fremtid, lyder reaktionen fra rådhuset.

Højere priser på cigaretter, neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid i hele landet. Det er nogle af tiltagene i regeringens nye handleplan. I København er modtagelsen positiv. Byen har en nemlig ambition om at være røgfri i 2025, og derfor er tiden knap.

Den største udfordring er, at der hver dag er 40 børn og unge, som begynder at ryge.

”Børn og unge skal ikke begynde at ryge, og vi ved fra undersøgelser, at synlig rygning frister børnene. Derfor har vi røgfri skoletid i København, og jeg er rigtig glad for, at det her initiativ nu udbredes til hele landet”, siger stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester, Klaus Mygind (SF).

24 % af de elever, der hver dag ser andre elever ryge uden for skolen, føler sig fristet til at ryge i skoletiden, mens det kun gælder 4 % ar de elever, der aldrig ser andre elever ryge i skoletiden. Det viser rygevaneundersøgelsen fra 2018.

Myten om at skolerne skal agere rygestoppoliti kan kommunen afvise. Mange skoler kan tælle på én hånd, hvor tit de har oplevet, at det er nødvendigt at kontakte forældrene, fordi eleverne ryger i skoletiden.

Men det kræver også, at eleverne er med i processen, siger Klaus Mygind:

”Det er rigtig vigtigt at høre børnene i den her forbindelse. Man skal inddrage elevrådene for at skabe de bedste rammer til at overholde reglerne og også i forhold til de sanktioner, der skal være, hvis man overtræder røgfri skoletid”.

Pris og forbud virker

De unge er meget prisfølsomme, og derfor er det også rigtig godt, at prisen på cigaretter nu stiger:

”Unge er de mest prisfølsomme. Derfor er en højere pris på cigaretter sund fornuft, hvis vi skal forhindre vores unge mennesker i at starte med at ryge”, siger Klaus Mygind.

Der har været en del debat om, at højere priser primært rammer udsatte borgere. I finansloven er der afsat midler til rygestopmedicin til netop udsatte borgere. Og det er den rette vej at gå, mener Klaus Mygind.

”Realiteten er, at rigtig mange socialt udsatte ønsker at holde op med at ryge. Det kan vi bl.a. se i vores kommune, hvor vi tilbyder særlige rygestop til socialt udsatte bl.a. på kommunens bo- og væresteder. Bare fordi man også kæmper med andre problemer, så er ønsket om rygestop ligeså stærkt”, siger han.

Sundhedsborgmesteren er også begejstret for beslutningen om at sløjfe dispensationskravet, så alle kommuner fremover har adgang til at udlevere rygestopmedicin i forbindelse med rygestopforløb.

”Kravet har ganske enkelt været en klods om benet for kommunerne, og har gjort det alt for besværligt at kunne tilbyde borgere i rygestopforløb en effektiv ekstra hjælp til at droppe røgen, og det er et krav, vi har længe ønsket droppet”, siger Klaus Mygind.

Det er også positivt, at regeringen og aftalepartierne vil indføre neutrale cigaretpakker og tvinge butikkerne til at gemme pakkerne væk bag disken.

Klaus Mygind understreger desuden, hvor vigtigt det er, at aftalen sikrer en skrappere kontrol:

”Vi har i kommunen i mange år forsøgt at gøre detailhandlen bevidst om deres ansvar for ikke at sælge til unge, men det har været svært, når vi ikke er blevet bakket op af national lovgivning og bøder. Derfor er det glædeligt, at den nye aftale lægger op til at skærpe kontrollen og straffen for salg af tobak og e-cigaretter mv. til mindreårige”.

Nøgleord

Kontakter

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavnerborgmester til regeringen: Vi har brug for en endnu mere aggressiv teststrategi7.1.2021 15:27:29 CETPressemeddelelse

De seneste restriktioner og anbefalinger fra regeringen og myndighederne er nødvendige og rigtige, hvis vi skal bremse corona-smitten i befolkningen. Men på ældreområdet er teststrategien stadig ikke aggressiv nok til at kunne forhindre spredning blandt landets mest udsatte borgere, når der først er kommet smitte indenfor på plejehjemmene. Vi skal teste endnu mere, mener sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), som appellerer til myndighederne om at teste oftere og bredere på plejehjem med udbrud.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum