Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

København: Ny handleplan gør arbejdet med rygestop nemmere

Del

Den nye brede handleplan over for rygning er en stor hjælp til Københavns Kommunes røgfrie arbejde. Prisstigningen vil nemlig især ramme børn og unge, så færre begynder at ryge. Og med en styrket indsats over for salg til mindreårige er vi tættere på målet om en røgfri fremtid, lyder reaktionen fra rådhuset.

Højere priser på cigaretter, neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid i hele landet. Det er nogle af tiltagene i regeringens nye handleplan. I København er modtagelsen positiv. Byen har en nemlig ambition om at være røgfri i 2025, og derfor er tiden knap.

Den største udfordring er, at der hver dag er 40 børn og unge, som begynder at ryge.

”Børn og unge skal ikke begynde at ryge, og vi ved fra undersøgelser, at synlig rygning frister børnene. Derfor har vi røgfri skoletid i København, og jeg er rigtig glad for, at det her initiativ nu udbredes til hele landet”, siger stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester, Klaus Mygind (SF).

24 % af de elever, der hver dag ser andre elever ryge uden for skolen, føler sig fristet til at ryge i skoletiden, mens det kun gælder 4 % ar de elever, der aldrig ser andre elever ryge i skoletiden. Det viser rygevaneundersøgelsen fra 2018.

Myten om at skolerne skal agere rygestoppoliti kan kommunen afvise. Mange skoler kan tælle på én hånd, hvor tit de har oplevet, at det er nødvendigt at kontakte forældrene, fordi eleverne ryger i skoletiden.

Men det kræver også, at eleverne er med i processen, siger Klaus Mygind:

”Det er rigtig vigtigt at høre børnene i den her forbindelse. Man skal inddrage elevrådene for at skabe de bedste rammer til at overholde reglerne og også i forhold til de sanktioner, der skal være, hvis man overtræder røgfri skoletid”.

Pris og forbud virker

De unge er meget prisfølsomme, og derfor er det også rigtig godt, at prisen på cigaretter nu stiger:

”Unge er de mest prisfølsomme. Derfor er en højere pris på cigaretter sund fornuft, hvis vi skal forhindre vores unge mennesker i at starte med at ryge”, siger Klaus Mygind.

Der har været en del debat om, at højere priser primært rammer udsatte borgere. I finansloven er der afsat midler til rygestopmedicin til netop udsatte borgere. Og det er den rette vej at gå, mener Klaus Mygind.

”Realiteten er, at rigtig mange socialt udsatte ønsker at holde op med at ryge. Det kan vi bl.a. se i vores kommune, hvor vi tilbyder særlige rygestop til socialt udsatte bl.a. på kommunens bo- og væresteder. Bare fordi man også kæmper med andre problemer, så er ønsket om rygestop ligeså stærkt”, siger han.

Sundhedsborgmesteren er også begejstret for beslutningen om at sløjfe dispensationskravet, så alle kommuner fremover har adgang til at udlevere rygestopmedicin i forbindelse med rygestopforløb.

”Kravet har ganske enkelt været en klods om benet for kommunerne, og har gjort det alt for besværligt at kunne tilbyde borgere i rygestopforløb en effektiv ekstra hjælp til at droppe røgen, og det er et krav, vi har længe ønsket droppet”, siger Klaus Mygind.

Det er også positivt, at regeringen og aftalepartierne vil indføre neutrale cigaretpakker og tvinge butikkerne til at gemme pakkerne væk bag disken.

Klaus Mygind understreger desuden, hvor vigtigt det er, at aftalen sikrer en skrappere kontrol:

”Vi har i kommunen i mange år forsøgt at gøre detailhandlen bevidst om deres ansvar for ikke at sælge til unge, men det har været svært, når vi ikke er blevet bakket op af national lovgivning og bøder. Derfor er det glædeligt, at den nye aftale lægger op til at skærpe kontrollen og straffen for salg af tobak og e-cigaretter mv. til mindreårige”.

Nøgleord

Kontakter

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Børn skal skærmes mod luftforurening, når København åbner igen17.5.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Luftforureningen faldt med omkring 40 procent, da København lukkede ned. Nu hvor byen åbner igen, har vi en unik mulighed for at bevare den renere luft og skærme særligt børnene mod de skadelige partikler. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling, som vil udvikle børnelivszoner. Børnene er nemlig særligt udsatte for de skadelige virkninger af luftforurening.

København sætter markant ind mod ensomhed hos ældre15.5.2020 09:08:19 CESTPressemeddelelse

Den sociale isolation, som corona-epidemien har ført med sig, er gået hårdt ud over ældre beboere på plejehjem og i hjemmeplejen. De ældste københavnere har været mere udsatte i forhold til ensomhed, og den pris må ikke blive for høj, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Hun har derfor forhandlet en ekstraordinær hjælpeplan på plads, som sikrer knapt 40 mio. kr. til de københavnske ældre.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum