WWF Verdensnaturfonden

København jagter verdensrekord for flere fisk i havnen

Del

I juni 2021 installerede By & Havn og WWF 50 fiskehoteller i Københavns Havn. Fiskehotellerne sikrer flere beskyttede levesteder for de mange fiskearter i havnen, og de første tre måneder har givet mod og lyst til mere. Installeringen af de første 50 fiskehoteller er det største i Nordeuropa, og nu skal verdensrekorden til København, når 50 bliver til 100.

Foto af: WWF Verdensnaturfonden
Foto af: WWF Verdensnaturfonden

De første 50 Biohuts har allerede vist en effekt, og nu er målet at bevæge sig fra at være det største Biohut-projekt i Nordeuropa til at tage den uofficielle verdensrekord i Biohuts, når 50 bliver til 100, som en del af By & Havn og WWF Verdensnaturfondens femårige partnerskab. Det sker med udgangspunkt i FN’s Verdensmål 14, Livet i Havet, der skal forbedre levestederne for fisk og øge biodiversiteten i havnen.

Virksomheden Stromma, der er Nordeuropas førende udbyder af oplevelser blandt andet i form af kanalrundfart og Hop On-Hop Off sightseeing, går forrest blandt samarbejdspartnerne og bidrager gennem installeringen af 20 Biohuts til at gøre Københavns Havn til den havn i verden med flest Biohuts. Strommas Biohuts bliver installeret allerede den 9. september på to steder i havnen: Frederiksholms Kanal og Ofelia Plads.

”Som ansvarlig virksomhed har det stor betydning for Stromma, at Københavns Havn og kanaler er rene. Derfor installerede vi allerede i 2019 to Seabins, som er en slags havskraldespande, der tilsammen opsamler knap 2 tons affald fra vandoverfladen årligt. De to Seabins er installeret i Strommas bådebro i Nyhavn. Nu er det så fiskeynglen, som vi gør en ekstra indsats for. Småfiskene inviteres indenfor i ”Strommas fiskehoteller”, og vi ser frem til at intensivere forbedringen af biodiversiteten i samarbejde med WWF og By & Havn,” siger adm. direktør Mads V. Olesen, Stromma Danmark.

25 Biohuts sættes til salg

Med Strommas bidrag når Københavns Havn op på i alt 70 Biohuts. Men der mangler fortsat 30 for at nå rekorden. Derfor har By & Havn besluttet at sætte 25 Biohuts til salg for danske samarbejdspartnere, der ønsker at sætte et positivt præg på havnen, biodiversiteten og livet under havoverfladen. Salget er som udgangspunkt åbent for både virksomheder, grundejerforeninger og andre, der har lyst til at bidrage positivt til livet under havets overflade i Københavns Havn. De 25 Biohuts installeres 4-5 forskellige steder i havnen, hvor de hverken kolliderer med badende, sejlende eller stærke strømforhold.

Københavns Havn er en af de reneste havne i verden, og det skyldes blandt andet, at By & Havn flere gange ugentligt gør havnen ren, før byen vågner. Vi ønsker også at gøre livet under vandet endnu bedre og sikre os, at havnens eget økosystem fungerer. Derfor er vi glade for vores samarbejde med WWF Verdensnaturfonden og de metoder til forbedring af biodiversiteten, som de introducerer os for. Vi vil rigtig gerne sætte fokus på - og gå forrest i kampen for - at havnen både kan fungere rekreativt for københavnerne og samtidig være et rent og attraktivt miljø for havets fisk,” siger adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Borgerne konkurrerer om de sidste fem Biohuts

Københavnere og andre private borgere kan også være med. By & Havn udlodder de sidste fem Biohuts i en fotokonkurrence på Instagram, hvor man som helt almindelig borger kan deltage og få sit navn på et fiskehotel og blive en del af havnens historie. Levetiden på et fiskehotel er cirka 10 år, så man kan nyde sit navn omgivet af havnens fisk på mange gåture fremover.

Man deltager i konkurrencen ved at lægge et billede på Instagram med hashtagget #SammenOmHavetiHavnen. Billedet skal afspejle netop dét tema: at vi er sammen om havet i havnen.

Konkurrencen løber fra den 1.-14. september, og man kan læse mere om konkurrencen, udvælgelsen af vinderne her.

”Et projekt i denne størrelsesorden gør København til den by i verden med flest Biohuts. Det er et glimrende eksempel på, hvordan man som by ved at investere i naturen ikke kun gør noget godt for fiskene og biodiversiteten, men også opnår gevinster på mange andre områder. Fx er flere fisk i havnen med til at styrke balancen i havets økosystemer, som bliver mere modstandsdygtige overfor eksempelvis indvandring af nye invasive arter samtidig med, at der åbnes for flere rekreative aktiviteter. Derfor håber vi også på, at dette projekt kan være til inspiration for andre til en mere fremadsynet tilgang til byudvikling, hvor storby og natur ikke er hinandens modsætninger,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Fakta

  • Sociale medier: Følg med i partnerskabet mellem WWF og By & Havn på #SammenOmHavetiHavnen og generelt om livet i Københavns Havn på #ByensHavn.
  • Mere information om partnerskabet mellem By & Havn og WWF Verdensnaturfonden, Biohuts og baggrunden for samarbejdet findes her.
  • Mere information om partnerskabet mellem Stromma og WWF Verdensnaturfonden og Strommas naturforbedrende aktiviteter findes her.
  • Biohuts er fiskehoteller eller fiskebørnehaver, der fungerer som hjem, spisekammer og gemmested for fiskeyngel. Biohuts beskytter ynglen i en sårbar del af deres livscyklus og bidrager til at øge bestanden og skabe et bedre havnemiljø. Erfaring viser, at fiskene flytter ind med det samme, og der forventes derfor også en hurtig effekt i form af øget biodiversitet og med tiden også flere store fisk.
  • Biohuts består af et stålbur, som indeholder en mindre gitterkasse, der er fyldt op med tomme østersskaller, hvor der kan vokse alger og små organismer. Det yderste stålgitter beskytter de helt unge fisk på under 3 centimer mod de større rovdyr, mens det inderste gitter med østersskallerne giver fiskene mad. Flere beskyttede levesteder øger fiskebestanden. Erfaringer viser, at Biohuts netop giver hurtig effekt i form af øget biodiversitet i vandet og flere fisk, som også bliver til glæde for de mange lystfiskere, der fisker langs med havnens 42 kilometer kajkant og i resten af Øresund. Læs mere om Biohuts i Københavns Havn her.

Nøgleord

Kontakter

WWF Verdensnaturfonden:
Sebastian Wulf, presserådgiver
+45 51 32 95 03 / sebastian.wulf@wwf.dk
//
By & Havn:
Kristian Wederkinck Olesen, kommunikationschef
+45 3053 5004 / KWO@byoghavn.dk.
//
Stromma:
Lisette F. Thamdrup, Product Manager
+45 22 66 63 04 / Lisette.thamdrup@stromma.dk

Billeder

Foto af: WWF Verdensnaturfonden
Foto af: WWF Verdensnaturfonden
Download
Foto af: WWF Verdensnaturfonden
Foto af: WWF Verdensnaturfonden
Download
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Download
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Download
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Download
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Download
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Foto af: Remy Dubas, Ecocean
Download

Vedhæftede filer

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenOm WWF Verdensnaturfonden
WWF er en uafhængig organisation, der arbejder for en fremtid, hvor mennesket lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er verdens største naturbevarende organisation. WWF arbejder for at redde naturen og de vilde dyr – og skabe en bæredygtig fremtid for alle Jordens mennesker. 


WWF arbejder altid på et videnskabeligt grundlag og kræver, at der er dokumentation og gennemsigtighed i de projekter, vi går sammen med vores virksomhedspartnere om. For at få et stort og varigt gennemslag af vores projekter arbejder vi langsigtet og strategisk med vores virksomhedspartnere. Det, vi gør sammen, skal have væsentlig og blivende værdi.

Læs mere på www.wwf.dk.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Regeringen overser vigtigt klimaværn i finanslovsforslaget15.9.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

Nicolai Wammen fremlagde d. 30. august regeringens forslag til finansloven 2022. Ifølge ministeren er det tid til at ’lette foden fra speederen’, da det går ’rigtig, rigtig godt for dansk økonomi’. Det er positivt, men spørger man WWF Verdensnaturfonden, mangler forslaget blandt andet fokus på havet, der er et af de absolut vigtigste værn i klimakampen - med et kæmpe økonomisk potentiale.

Virksomhed tager første skridt mod verdensrekord i Københavns Havn9.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Stromma Danmark lægger kanalbåde til, når tusindvis af Københavnere og turister hvert år sejler på havnerundfart i Københavns kanaler. En stor del af virksomhedens aktiviteter hører til på vandet, og Stromma har derfor en vision om at holde havnen ren. Et tre-årigt partnerskab med WWF Verdensnaturfonden bidrager til netop den vision, og næste projekt er i gang. Stromma og WWF installerer i dag 20 fiskehoteller, der bringer Københavns Havn tæt på verdensrekord.

’Earth Overshoot Day’ ligger endnu engang tidligere i år - men Corona har vist os vejen29.7.2021 07:02:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag, 29. juli, er jordens naturressourcer opbrugt for hele 2021. Dermed ligger ’Earth Overshoot Day’, som er dagen, hvor alle jordens ressourcer er opbrugt, og kloden begynder at gå i minus, tre uger tidligere end sidste år. Kun to gange tidligere har det set værre ud for planeten - et tydeligt signal om, at vi mennesker misbruger verdens ressourcer på bekostning af naturen. Men ifølge WWF Verdensnaturfonden er der en vej ud af mørket, der både vil gøre os rigere og give os mere natur.

H.K.H Kronprinsessen og WWF jubler: Der er håb for den danske natur21.6.2021 10:45:24 CEST | Pressemeddelelse

Flere tusinde højkvalitetsbilleder af den danske natur er på bare tre uger blevet delt under hashtagget #ForNaturenWWF, som er hjertet i H.K.H Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfondens fælles fremstød for den danske natur. Danskernes kærlighed til naturen er overvældende, og det store engagement er et vigtigt skridt i kampen for at beskytte den vilde danske natur og de mange truede arter.

Nye guides hjælper danskerne til bedre plastikvaner17.6.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 3. juli er det slut med at bruge engangsplastik som engangsbestik af plastik, plastiktallerkener til engangsbrug og sugerør af plast, når det såkaldte engangsplastikdirektiv træder i kraft. Heldigvis har Tuborg og WWF udviklet en række simple løsningskataloger og guides, der skal hjælpe danskerne, foreninger, koncertsteder og virksomheder med at knække deres plastikvaner – også når det kommer til engangsplastik. En kærkommen gave til de storforbrugende danskere, som årligt smider 33 kg engangsplastik i skraldespanden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum