Dansk Vegetarisk Forening

København indfører en plantebaseret valgmulighed i de kommunale køkkener – med en ærgerlig undtagelse

Del

Københavns Kommune følger nu i Aalborg Kommunes fodspor og giver kommunens borgere mulighed for at vælge et nærende og mættende plantebaseret alternativ. Dansk Vegetarisk Forening roser politikerne for tiltaget, men der er et enkelt skår i glæden.

"Det er helt logisk, at de borgere, som gerne vil vælge plantebaserede måltider, får mulighed for at gøre det,” siger DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. 
Foto: Valeria Aksakova/Freepik
"Det er helt logisk, at de borgere, som gerne vil vælge plantebaserede måltider, får mulighed for at gøre det,” siger DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. Foto: Valeria Aksakova/Freepik

Et flertal i Københavns Kommunes borgerrepræsentation har torsdag aften vedtaget et forslag, der baner vejen for at give alle voksne borgere mulighed for at vælge et plantebaseret måltid i kommunens kantiner, skoler og kostordninger for voksne.

Dermed følger København i Aalborg Kommunes fodspor og giver kommunens borgere mulighed for at vælge et nærende og mættende plantebaseret alternativ i de kommunale køkkener. 

Dansk Vegetarisk Forening er bannerfører for det frie grønne valg i alle offentlige køkkener og har gennem flere år kæmpet for at få et nærende, plantebaseret måltid på menuen over hele landet. DVF er derfor glade for vedtagelsen af forslaget.

“Det er fantastisk, at København nu vil give de fleste borgere muligheden for at spise plantebaseret hver dag. Hvis vi skal nå klimamålene, skal vi skære ned på kød og andre klimabelastende fødevarer. Det er derfor helt logisk, at de borgere, som gerne vil vælge plantebaserede måltider, får mulighed for at gøre det,” siger DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Forslaget blev stillet af Radikale Venstre og Alternativet. Katrine Kildgaard fra Radikale Venstre har arbejdet på at samle opbakning til forslaget i noget tid, og hun er begejstret for støtten til forslaget.

"Jeg er virkelig glad for, at vi nu sikrer, at man kan vælge et plantebaseret måltid i København. Rigtig mange mennesker har været i klemme, fordi de vil spise plantebaseret. Det gør vi op med nu. Det er en stor sejr for det frie, grønne valg," siger hun.

Daginstitutioner bliver desværre undtaget

Der er dog en problematisk undtagelse i det vedtagne forslag, i det ordlyden endte med at blive ændret på baggrund af et ændringsforslag fra SF, så daginstitutioner ikke er omfattet af ordningen om en plantebaseret valgmulighed. Det ærgrer Dansk Vegetarisk Forening, fordi det er et område, der giver rigtig mange bekymringer for børnefamilier, som spiser plantebaseret. 

“Vi ved, at der er mange forældre i klemme i de københavnske daginstitutioner. Mange børnefamilier har henvendt sig til os og bedt om hjælp, fordi det i dag ikke er muligt at få plantebaseret mad. Vi ønsker at give alle – også børnefamilier – den frie, grønne valgmulighed, og vi er naturligvis kede af, at politikerne i København ikke vil hjælpe disse familier. Diætister og myndigheder i andre lande har slået fast, at en veltilrettelagt vegetarisk kost, herunder også vegansk kost, er ‘passende for alle livsstadier’, også små børn, så vi er ganske uforstående overfor, at man har udeladt daginstitutionerne,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Katrine Kildgaard (R) havde også ønsket en plantebaseret valgmulighed i alle køkkener og er derfor skuffet over, at der ikke kunne findes flertal for det oprindelige forslag.

"Jeg ærgrer mig over, at daginstitutionerne er undtaget, fordi mange af problemerne er netop her, men der var desværre ikke politisk vilje til at inkludere dem," siger hun.

Københavns Kommune serverer dagligt over 70.000 måltider i over 1.000 institutioner. Kommunen står derudover for mere end 10 % af det samlede offentlige fødevareindkøb i Danmark. Derfor kan kommunen gøre en stor positiv forskel i klimaregnskabet ved at gøre det let og tilgængeligt at træffe grønne kostvalg for alle københavnere. 

Forslaget om en plantebaseret valgmulighed i Københavns Kommune blev vedtaget af et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten.

Nøgleord

Kontakter

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk // 50 56 18 17

Berit Ertmann
Pressechef, Dansk Vegetarisk Forening
berit.ertmann (a) vegetarisk.dk // 51 94 99 09

Billeder

"Det er helt logisk, at de borgere, som gerne vil vælge plantebaserede måltider, får mulighed for at gøre det,” siger DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. 
Foto: Valeria Aksakova/Freepik
"Det er helt logisk, at de borgere, som gerne vil vælge plantebaserede måltider, får mulighed for at gøre det,” siger DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. Foto: Valeria Aksakova/Freepik
Download

Links

Information om Dansk Vegetarisk Forening

Dansk Vegetarisk Forening
Vesterbrogade 15, 2. sal
1620 København V

50 56 18 17https://vegetarisk.dk

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum