Knap 200 mio. klimakroner skal omdanne gylle og halm til grønt brændstof og biokul
Pyrolyse kan både reducere drivhusgasudledninger i landbruget gennem anvendel-se af biokul og producere gas, som f.eks. kan omdannes til grønt brændstof. Teknologien har derfor et stort potentiale i den grønne omstilling af landbrugssektoren.
”Vi når ikke i mål på vores ambitiøse klimamål, hvis vi ikke får landbrugssektoren med på den grønne omstilling. Projekter, som dem, der nu får støtte, er et skridt i den rigtige retning – med pyrolyse kan vi bidrage til drivhusgasreduktioner og producere grønt brændstof på én og samme tid,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.
I Finansloven for 2021 blev der afsat knap 200 millioner kroner til en tilskudsordning for udviklings- og demonstrationsprojekter inden for teknologier med stort redukti-onspotentiale i landbruget.
”Pyrolyse af halm og gylle er banebrydende og har et stort potentiale til at reducere landbrugets klimaaftryk. Med den seneste landbrugsaftale blev vi enige om en histo-risk grøn omstilling af landbruget, og her er nye teknologier altafgørende. Vi står her med en teknologi, der både kan bidrage kraftigt til grøn forandring i landbruget og potentielt blive et nyt dansk vindmølleeventyr. Jeg er derfor utrolig glad for, at der nu er udvalgt tre konkrete projekter, som vi kan give støtte til. Projekterne skal hjælpe os med at sætte turbo på udviklingen af pyrolyse og biokul, som kan reducere driv-husgasudledningen fra landbruget,” siger landbrug- og fødevareminister Rasmus Prehn.
De udvalgte projekter er fra Frichs Pyrolysis, Dall Energy og Stiesdal A/S. Fælles for projekterne er, at de fokuserer på en markedsnær udvikling af teknologien. Samtidig ventes projekterne at bidrage med substantiel ny viden omkring hvordan både biokul og energiprodukterne kan anvendes. Projekterne står færdig i 2025.
I alt modtog Energistyrelsen 12 ansøgninger til puljemidlerne. Projekterne blev herefter evalueret af eksterne evaluatorer og udvalgt af Energistyrelsen.
Læs mere om projekterne i Energistyrelsens pressemeddelelse her.
Hvad er pyrolyse?
• Pyrolyse er en proces, hvor materiale opvarmes uden ilt. Det kan f.eks. være restprodukter som halm og gylle, som opvarmes og omdannes til biokul.
• Processen danner også brændbar gas, som kan omdannes til grønt brændstof, f.eks. til fly.
• Når biokullet efterfølgende spredes på markerne, lagres kulstof i jorden, og det fjerner CO2 fra atmosfæren.
Kontakter
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon: 41 72 38 05
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum