Knæfald for citronsommerfuglen i Skødstrup

Initiativtageren, biolog Mogens Hvid, havde fået den idé, at en del af arealets bevoksning af rødgran skulle falde og erstattes af 150 tørstetræer. Tørst har den særlige egenskab, at træet tiltrækker de specialiserede citronsommerfugle, der kun lægger æg på træer i den slægt, som tørst tilhører. Mogens har lokal opbakning til projektet og har i gruppen Citronsommerfuglens Venner især fået hjælp fra to andre lokale ildsjæle, Jan Groth-Berntsen og Frans Helmer-Petersen.
Arealet er ejet af Carletti A/S, som i foråret 2022 blev præsenteret for ideen, fandt den spændende og straks gav tilladelse til rydning af arealet. Nu kan de glæde sig over de nye tiltag, hvor Citronsommerfuglenes Venner de næste år vil tilse og vedligeholde den nye bevoksning, som anlægsgartnere fra HedeDanmark plantede kort før jul.
Da Hedeselskabets lokale ambassadør, Hother Hennings, besøgte stedet var Mogens Hvid med hjælpere på knæ i gang med udlægning af beskyttende planteplader omkring træerne.
- Nu skal så vi bare vente spændt på sommeren, og forhåbentlig kan vi allerede i år se citronsommerfuglen flagre rundt på stedet. Jeg har de senere år set enkelte af dem i området – så de er her i begrænset antal. Citronsommerfuglen er en stærk flyver og vil bredes over hele lokalområdet. Jeg håber, at mange beboere i området vil sende en glad tanke til projektet, når de se de smukke sommerfugle, siger Mogens Hvid.
Mere biodiversitet
Formålet er primært oprettelse af en biotop for citronsommerfuglen, men også skovblåfugl og andre insekter er knyttet til tørstetræet.
- Hedeselskabets medlemspulje er målrettet naturprojekter, som samtidig har en stærk lokal forankring og samarbejde. Det må man sige er tilfældet i projektet her, hvor der er samarbejde med lokale initiativtagere, frivillige og en virksomhed. Det er guld værd for et lokalsamfund, at nogle går i front og samtidig gør en indsats for at øge biodiversiteten i området, siger Hother Hennings, medlem af Hedeselskabet og Hedeselskabets ambassadør for lokalområdet.
Hvor blev rødgranen af?
Og de fældede rødgran og andre træer? De er samlet i bunker og vil tjene som skjul for insekter, fugle og smådyr de kommende år, f.eks. gærdesmutter og pindsvin.
Mogens Hvid er medlem af Hedeselskabet og har fået 25.000 kroner til projektet via Hedeselskabets medlemspulje.
Kontakter
Biolog Mogens Hvid, tlf. 60 94 91 95
Vibeke HøjenProjektchef
Tlf:40 37 91 47vh@hedeselskabet.dkBilleder



Information om Hedeselskabet
HEDESELSKABETS MEDLEMSPULJE
Hvert år uddeler Hedeselskabet via medlemspuljen 25.000 kroner til ti udvalgte projekter, som har en stærk lokal forankring. Som navnet antyder, skal man være medlem af Hedeselskabet for at søge, og projektet skal have en relation til naturen og styrke lokalområdet. Det koster 200 kroner om året at være medlem af Hedeselskabet, og man kan også tegne medlemskab som forening. Ansøgningsfrist: 1. februar og 1. juli.
OM HEDESELSKABET: Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner
Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.
Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2021 for 2 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Egmont Højskolen skaber handicapvenligt uderum til grøn undervisning22.3.2023 13:47:36 CET | Pressemeddelelse
I samarbejde med HedeDanmark og med støtte fra bl.a. Villum Fonden, Friluftsrådet og Hedeselskabet skaber Egmont Højskolen et nyt, kørestolsvenligt undervisningsmiljø i forbindelse med Egmont Skovhaven.
Specialskole får nyt grej til naturoplevelser8.3.2023 10:51:49 CET | Pressemeddelelse
Salamanca-afdelingen under Dybkjær Specialskole har indviet deres nye bålhytte og afprøvet grej, der skal bruges til at udforske naturen.
Skjult digesystem skal beskytte sårbare kyst- og havneområder18.1.2023 09:25:38 CET | Pressemeddelelse
HiddenDyke er navnet på et nyt skjult digesystem, hvor en stor og lang ”slange” kan aktiveres, fyldes med vand og anvendes som en fysik barriere for at sikre kyst- og havneområder mod oversvømmelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum