Klimaretssag bliver dyrere end forventet: Vegetarisk Forening advarer om "amerikanske tilstande"

Det bliver langt dyrere end først antaget for de tre grønne organisationer Dansk Vegetarisk Forening, Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse at føre Danmarks første klimaretssag mod koncernen Danish Crown.
Sagen har ingen økonomisk værdi for de tre grønne organisationer. Men Danish Crown har hævet indsatsen ved at argumentere for, at sagens værdi for dem er mindst 7,5 millioner kroner. Og Retten i Randers har netop på baggrund af dette afgjort, at sagens værdi er fastsat til 5 mio. kr. En afgørelse, som rykker en hel del ved de økonomiske forudsætninger for sagen. Udviklingen betyder, at alene den indledende retsafgift bliver over 120.000 kroner højere end forventet.
Det er Dansk Vegetarisk Forenings vurdering, at Danish Crown har interesse i, at retssagen bliver så dyr at føre, at de tre grønne organisationer af økonomiske årsager må opgive sagen. Men dén går ikke, lyder det fra foreningens generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.
“Vi skal ikke have amerikanske tilstande i Danmark, hvor giganterne vinder retssager ved at gøre dem så dyre, at de små må opgive at fortsætte. Vi agter at fortsætte sagen, som vi mener har en enorm principiel værdi,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Sagen handler helt konkret om, hvorvidt Danish Crown A/S har overtrådt markedsføringsloven ved at markedsføre dansk svinekød som ”mere klimavenlig, end du tror” og ved at anvende betegnelsen ”klimakontrolleret gris”. En kampagne, som tidligere er blevet kritiseret af både Forbrugerrådet og Concito, men som Danish Crown alligevel er fortsat med at føre. Danish Crown har i en skrivelse til Retten i Randers anført, at sagen for koncernen har en høj økonomisk værdi, og at koncernen tillige er bekymret for "tab af goodwill" og udgifter til “rebranding af konceptet”, hvis den skulle tabe sagen.
For Dansk Vegetarisk Forening har sagen ikke nogen økonomisk værdi. Den handler ikke om penge, men om forbrugernes ret til at blive oplyst om fødevarernes egentlige klimaaftryk.
"Forbrugerne skal mødes med retvisende information og ikke vildledning, når de ønsker at købe klimavenlig mad. En intensiv produktion af svinekød kan aldrig blive klimavenlig, og det gavner hverken forbrugerne eller klimaet at blive ved med at påstå det," siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
“Ufine metoder"
I Klimabebevægelsen mener sekretariatsleder Frederik Roland Sandby, at udviklingen er et udtryk for “ufine metoder” fra slagterigiganten.
“De forsøger at stoppe vores stævning fra at blive optaget i retsystemet, da de godt ved, at de har langt større indtjening end vores non-profit foreninger. Det er overraskende, men med den store opbakning fra vores donorer er vi ikke skræmt. Vi tager sagen hele vejen for at få sandheden om Danish Crowns vildledende markedsføring frem, koste hvad det vil,” siger han.
De grønne organisationer glæder sig over, at rigtig mange danskere tilsyneladende også mener, at sagen er vigtig at få prøvet ved domstolene. Blot 4 dage efter, at indsamlingen på klimaretssag.dk i begyndelsen af juni blev igangsat, blev målet på 200.000 kr. nået. Og pr. 19. juli har knap 1.100 danskere bakket op om sagen med donationer.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17
Billeder

Information om Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
“Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar29.7.2025 05:53:00 CEST | Pressemeddelelse
Hos grillbaren Drej Ind i Jels sælger de stadig masser af kød – men en ny plantebaseret burger overrasker både ejer og stamkunder. Den traditionelle grillbar har knækket en del af koden til, hvordan man kan sælge flere grønne retter.
Ny pris hylder Danmarks bedste plantebaserede takeaway2.7.2025 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med Plantebranchen og Danmarks Restauranter og Caféer hylder Dansk Vegetarisk Forening de bedste plantebaserede takeaway-måltider og produkter i fire kategorier, hvor et kompetent dommerpanel vurderer smag, innovation og kvalitet.
EU skal lære af Danmark: Nyt initiativ skal sprede dansk plantepolitik30.6.2025 05:56:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk initiativ skal udbrede erfaringerne fra Danmarks plantebaserede fødevarepolitik og inspirere EU til politiske løsninger, der styrker klima, sundhed og fremtidens landbrug.
Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation4.6.2025 07:22:00 CEST | Pressemeddelelse
Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU.
Dansk Vegetarisk Forening i kraftig vækst: Fordobler medarbejderstaben og udvider med ernæringskontor9.4.2025 13:27:44 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Vegetarisk Forening styrker med flere nyansættelser sin rolle som videnspartner i omstillingen til fremtidens fødevaresystem, både i Danmark og internationalt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum