Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klimaministeriet indgår aftale med tyske RWE om at bygge Danmarks hidtil største havvindmøllepark

Del
En af de globale spillere inden for havvind, tyske RWE, står bag Thor Wind Farm I/S, som har indgået en koncessionsaftale med Energistyrelsen og den danske stat om at opføre Thor Havvindmøllepark. Thor får en kapacitet på 1 GW og kan levere strøm svarende til forbruget i ca. 1 million dansk husstande.

Thor Wind Farm I/S vandt udbuddet, da både udenlandske og danske energiselskaber i december 2021 kappedes om Thor Havvindmøllepark i den danske Nordsø. Thor Wind Farm I/S er en del af tyske RWE, der er blandt verdens største selskaber inden for vindkraft, og har nu retten til at opføre og drive Thor.  Og det bidrager ikke blot med 1 GW grøn strøm i danske stikkontakter. Det er også begyndelsen på et nyt kapitel i udbygningen af dansk vindkraft. For havvindmølleparken og forbindelsen til land bliver for første gang opført uden et dansk støttebeløb. I stedet forventes Thor Wind Farm I/S at genere 2,8 mia. kr. til den danske stat, når de første møller på Thor begynder at snurre og producere til elmarkedet.

”Jeg er utrolig glad for aftalen med RWE og Thor Wind Farm I/S om Thor Havvindmøllepark, for den viser, at dansk vindenergi er en god forretning på verdensmarkedet. Da vi for 30 år siden byggede Danmarks første havvindmøllepark, var det, fordi vi havde en vision og en tro på potentialet i havvind. Nu ser vi, at udbygningen ikke alene drives af politisk vilje, men også i af en helt ny grad af store markedskræfter. Vindkraft er ikke kun godt for klimaet, det kan også være en virkelig god forretning”, siger Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister.

Danmark er et strategisk vækstmarked

For tyske RWE er Thor Havvindmøllepark med til at underbygge selskabets målsætning om at tredoble sin vindkraftkapacitet på verdensplan frem mod 2030. RWE er i forvejen engageret i den danske havvindmøllepark, Rødsand 2, som ligger syd for Lolland.

”Skandinavien og især Danmark er et vigtigt strategisk vækstmarked for os. Danmark har ikke kun meget favorable vindforhold men også store ambitioner om at etablere endnu mere havvind. Vi glæder os til at arbejde sammen med den danske regering og andre samarbejdspartnere og vil i de kommende måneder gå i gang med forundersøgelser. Med Thor har vi nu to projekter ved den danske kyst og bidrager dermed væsentligt til Danmarks grønne omstilling, siger Pål Coldevin, Executive Vice President for Offshore Development Nordics, Poland and Baltics ved RWE Renewables.

Koncessionsaftalen med RWE er nu underskrevet i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet med deltagelse af klimaminister Dan Jørgensen og Energistyrelsen på vegne af den danske stat. Koncessionen giver ret til at opføre og drive havvind i området i Nordsøen i minimum 30 år. De samlede investeringsomkostninger anslås at være ca. 15,5 mia. kr., og det forventes, at Thor Wind Farm I/S har betalt 2,8 mia. kr. til den danske stat i løbet af en kort årrække, efter møllerne begynder at snurre i Nordsøen med fuld drift inden udgangen af 2027.

Klimaministeriets pressetelefon: + 45 41 72 38 05

Nøgleord

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

NEKST: 10 anbefalinger skal sætte tempo på udfasningen af gas i danske hjem14.3.2024 07:59:13 CET | Pressemeddelelse

Den nationale energikrisestab, NEKST, præsenterer 10 håndgribelige anbefalinger til, hvordan der hurtigere kan blive sagt farvel til gas i danske hjem. Danskerne skal blandt andet have klar besked om mulige varmeløsninger, og der er hastighed at hente i at strømline praksis i kommunerne. Arbejdsgruppen har vendt hver en sten og peger på helt konkrete barrierer, der står i vejen for grønnere og stabile varmeløsninger til danskerne, siger Lars Aagaard.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye