Klimaminister Dan Jørgensens reaktion på Klimarådets statusrapport
I forbindelse med offentliggørelsen af Klimarådets statusrapport 2021 udtaler klimaminister Dan Jørgensen:
Klimarådet er ikke en dømmende eller besluttende instans. Rådets opgave er at rådgive regeringen. Og jeg synes, at de i denne rapport kommer med en række gode anbefalinger, som vi kan arbejde videre med. Både i forhold til overordnet tilgang og konkrete virkemidler. Flere af de tiltag, som Klimarådet efterlyser, er vi allerede i fuld gang med at levere på. Andre vil følge.
Regeringen er i gang med at forhandle med folketingets partier om en klimaindsats på landbrugsområdet, ligesom vi har fremlagt vores forslag til et 2025-mål. I de næste måneder følger vigtigt arbejde med at udvikle en strategi for lagring og fangst af CO2 samt en elektrificeringsstrategi og en strategi for brint og PtX.
Som det fremgår af aftalen om en grøn skattereform kommer der også sidst på året drøftelser om en ensartet CO2-afgift, når ekspertgruppen har delafrapporteret.
Klimarådet efterlyser, at anskueliggørelsen af, hvordan vi når i mål med 70%-målsætningen, gøres mere konkret. Det er en anbefaling, vi kommer til at levere på. Opgaven i den kommende tid for regeringen bliver i høj grad at få gjort de tiltag, der i dag kan opføres som potentielle reduktioner, til at blive konkrete reduktioner.
På halvandet år har vi løst ca. en tredjedel af den opgave, vi har 10 år til at løse. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi er langt fra i mål, og der er store opgaver forude. Men vi er godt på vej.
Baggrund
- Klimarådet er regeringens klimafaglige rådgiver, der bistår med uafhængige vurderinger af regeringens klimaindsats og afgiver anbefalinger til den fremadrettede klimaindsats.
- Klimarådet giver i statusrapporten deres faglige vurdering af, om det kan anskueliggøres, at klimalovens mål kan nås. Regeringen skal efterfølgende komme med sin vurdering i klimaprogrammet.
- Vurderer regeringen, at målopfyldelse ikke kan anskueliggøres, er det regeringen, der kan udløse handlepligten i klimaprogrammet. Folketinget vurderer sidst på året, om handlepligten efterleves.
- Regeringen vil før sommerferien præsentere en særskilt CCS-strategi. I 2021 vil der også komme strategier for elektrificering og PtX/brint. Strategierne skal konkretisere, hvordan de store potentialer omsættes til konkrete reduktioner.
- Regeringen har sammen med partierne bag aftalen om en grøn skattereform netop nedsat en ekspertgruppe, som skal udarbejde forslag til en CO2e-afgift. Ekspertgruppen skal delafrapportere i slutningen af 2021, hvormed principper for CO2e-regulering bl.a. fastlægges.
- Der pågår pt. landbrugsforhandlinger, hvor udtag af lavbundsjorder er et centralt element.
Kontakter
Klimaministeriets pressetelefon 41 72 38 05
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU31.3.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.
Danmark inviteret til præsident Bidens klimatopmøde27.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Statsministeren skal til april deltage i Leaders Summit on Climate, hvor den amerikanske præsident har bedt hende fortælle verdens største CO2-udledere om Danmarks erfaringer med grøn energi. Forud for topmødet vil USA melde et nyt klimamål for 2030 ud. Det skal være med til at skabe momentum frem mod FN's klimakonference til november, hvor verdens lande bl.a. skal melde nye klimamål ind til FN for at opfylde Parisaftalen.
650 mio. kr. er nu fordelt, så flere danskere kan få grøn varme26.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu kommer yderligere 650 millioner kroner fra finansloven 2021 ud og arbejde for at sikre danskerne grøn varme. Det følger af en politisk aftale mellem regeringen og partierne bag Finansloven om fordeling af midlerne, der betyder, at 70,5 procent af det samlede beløb, der er afsat til tilskud til grøn varme, skal gå til varmepumper, mens 29,5 procent skal gå til fjernvarme.
Danmark er igen energispareduks i EU19.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2019 var Danmark langt fra at leve op til sit EU-krav om energibesparelser. Det ledte til kritik fra EU-Kommissionen. Men med det seneste års klimaaftaler er Danmark igen rykket op på forreste række i den grønne omstilling. Ifølge nye beregninger står Danmark allerede nu til at overopfylde det energisparemål, vi skal nå i 2030.
Danmark hjælper Skotland med grøn fjernvarme til 650.000 huse11.3.2021 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk rådgivning og erfaring har haft stor indflydelse på en ny skotsk fjerne-varmelov, der reducerer CO2-udledninger svarende til 90.000 biler i 2050 og skaber mange nye grønne jobs. Det understreger, at Danmarks globale myn-dighedssamarbejder har mærkbare konkrete klimaeffekter.
Denmark and eight EU Member States are calling on the European Commission to accelerate the phase-out of petrol and diesel cars in the EU10.3.2021 08:00:00 CET | Press release
On a joint Danish-Dutch initiative, nine EU Member States have sent a joint message to the European Commission calling for an accelerated EU-wide transition to zero-emission vehicles, including through a phase-out date for the sale of new petrol and diesel cars in the EU.
Bedre muligheder for tilskud til grøn varme og energirenovering3.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis de utætte vinduer trænger til at blive skiftet ud, eller det sorte fyr skal erstattes af en grøn varmepumpe, så bliver der nu bedre mulighed for at få tilskud. Fremover bliver der flere årlige ansøgningsrunder til den såkaldte Bygningspulje, så ansøgningerne kan blive behandlet hurtigere, og så man ikke skal vente et helt år med at søge igen, hvis man får afslag. Samtidig justeres tilskuddet, så flere kan få støtte. Næste ansøgningsrunde åbner i starten af april.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum