Klimaminister Dan Jørgensens reaktion på Klimarådets statusrapport
Klimarådet er ikke en dømmende eller besluttende instans. Rådets opgave er at rådgive regeringen. Og jeg synes, at de i denne rapport kommer med en række gode anbefalinger, som vi kan arbejde videre med. Både i forhold til overordnet tilgang og konkrete virkemidler. Flere af de tiltag, som Klimarådet efterlyser, er vi allerede i fuld gang med at levere på. Andre vil følge.
Regeringen er i gang med at forhandle med folketingets partier om en klimaindsats på landbrugsområdet, ligesom vi har fremlagt vores forslag til et 2025-mål. I de næste måneder følger vigtigt arbejde med at udvikle en strategi for lagring og fangst af CO2 samt en elektrificeringsstrategi og en strategi for brint og PtX.
Som det fremgår af aftalen om en grøn skattereform kommer der også sidst på året drøftelser om en ensartet CO2-afgift, når ekspertgruppen har delafrapporteret.
Klimarådet efterlyser, at anskueliggørelsen af, hvordan vi når i mål med 70%-målsætningen, gøres mere konkret. Det er en anbefaling, vi kommer til at levere på. Opgaven i den kommende tid for regeringen bliver i høj grad at få gjort de tiltag, der i dag kan opføres som potentielle reduktioner, til at blive konkrete reduktioner.
På halvandet år har vi løst ca. en tredjedel af den opgave, vi har 10 år til at løse. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi er langt fra i mål, og der er store opgaver forude. Men vi er godt på vej.
Baggrund
- Klimarådet er regeringens klimafaglige rådgiver, der bistår med uafhængige vurderinger af regeringens klimaindsats og afgiver anbefalinger til den fremadrettede klimaindsats.
- Klimarådet giver i statusrapporten deres faglige vurdering af, om det kan anskueliggøres, at klimalovens mål kan nås. Regeringen skal efterfølgende komme med sin vurdering i klimaprogrammet.
- Vurderer regeringen, at målopfyldelse ikke kan anskueliggøres, er det regeringen, der kan udløse handlepligten i klimaprogrammet. Folketinget vurderer sidst på året, om handlepligten efterleves.
- Regeringen vil før sommerferien præsentere en særskilt CCS-strategi. I 2021 vil der også komme strategier for elektrificering og PtX/brint. Strategierne skal konkretisere, hvordan de store potentialer omsættes til konkrete reduktioner.
- Regeringen har sammen med partierne bag aftalen om en grøn skattereform netop nedsat en ekspertgruppe, som skal udarbejde forslag til en CO2e-afgift. Ekspertgruppen skal delafrapportere i slutningen af 2021, hvormed principper for CO2e-regulering bl.a. fastlægges.
- Der pågår pt. landbrugsforhandlinger, hvor udtag af lavbundsjorder er et centralt element.
Kontakter
Klimaministeriets pressetelefon 41 72 38 05
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Bred aftale sikrer hurtigere og mere effektiv udbygning af elnettet20.12.2024 09:03:10 CET | Pressemeddelelse
Hurtigere processer ved store nye strækninger med elnet og ligestilling af elnettet med andre offentlige infrastrukturprojekter. Det sker med en ny bred aftale om hurtigere og mere effektiv udbygning af elnettet, hvor man implementerer de første anbefalinger fra regeringens energikrisestab for elnet, NEKST. Aftalen betyder, at berørte borgere kan få hurtigere afklaring og mere ensarterede rettigheder.
Ingen bud på havvindmølleparker: Opklaringsarbejde er igangsat5.12.2024 17:01:09 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har ikke modtaget bud på nogen af de tre havvindmølleparker i Nordsøen, der havde budfrist i dag. Ministeren har nu bedt Energistyrelsen om at sætte gang i dialog med markedet for at undersøge hvorfor. De tre havvindmølleparker i Nordsøen udgør første halvdel af danmarkshistoriens største udbud af havvind af i alt 6 GW.
Ukrainske energisystemer under pres: Ny app skal hjælpe ukrainere med at reducere varigheden af strømafbrydelser2.12.2024 16:11:06 CET | Pressemeddelelse
Ruslands angreb på infrastrukturen har sat Ukraines energiforsyning under hårdt pres. Danske og ukrainske myndigheder har i samarbejde udviklet en app, der giver ukrainske borgere muligheden for selv at hjælpe med at reducere varigheden af strømafbrydelserne.
NEKST vil bane vej gennem tilladelsesjungle for at sikre hurtigere udbygning af elnettet2.12.2024 09:01:06 CET | Pressemeddelelse
Opgaven var klart defineret fra start for regeringens energikrisestab for elnet. Der skal mere fart på udbygningen, hvis den grønne omstilling skal sikres. Nu er NEKST-arbejdsgruppen klar med sine anbefalinger, der blandt andet vil skabe hurtigere processer og bedre koordinering af godkendelser.
Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering29.11.2024 09:05:04 CET | Pressemeddelelse
Fra næste år kan over dobbelt så mange boligejere søge om tilskud til at få isoleret loftet eller fornyet de gamle vinduer via Energirenoveringspuljen. Det sker, når boliger med energimærke D indlemmes i puljen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum