Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klimaforandringerne kommer: Ny data viser gevinsten ved at holde temperaturen nede

Del
Med DMI’s opdaterede Klimaatlas kortlægges klimaforandringerne i Danmark ved forskellige temperaturstigninger.

Vil vi i Danmark overhovedet kunne mærke forskel på, om den globale temperatur stiger med 3 grader i stedet for Paris-aftalens 1,5?

Svaret er ja.

Det bliver gjort tydeligt med Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) nye opdatering af Klimaatlasset – et værktøj, som bl.a. kommunerne bruger til at planlægge klimatilpasningsindsatser.

Fremover er det nemlig muligt at se scenariet for fremtidens danske vejr, hvis temperaturen holder sig godt under 2 grader i forhold til det førindustrielle niveau.

”Klimaatlasset taler sit tydelige sprog, og hvis der er nogen, der stadig tvivler på den grønne omstilling, så synes jeg, at de skal kigge med nu. Hvis vi holder temperaturen nede, kan vi begrænse skybrud, stormflod og de mange skader, som et voldsommere dansk vejr medfører. Vi skal forberede os på de klimaforandringer, vi ikke kan forhindre, og arbejde for at bremse dem, vi kan,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Ved at overholde Paris-aftalen kan vi ifølge DMI begrænse stigningen af skybrud til 30 % frem for enten 40 % eller 70 %.

Både skybrud og stormflod er ifølge DMI noget af det, vi skal forvente mere af i Danmark. Begge kan efterlade omfattende skader og en tilhørende millionregning til samfundet.

”Vi kan desværre allerede se konsekvenserne af klimaforandringerne. Med klimatlasset får vi igen bekræftet, at der er behov for, at vi tilpasser os en fremtid med flere og voldsommere skybrud og stormfloder. Derfor vil regeringen fremlægge en national klimatilpasningsplan. Med et mere præcist klimaatlas får kommunerne nu et bedre værktøj til at forebygge mod klimaforandringerne,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Det er ikke kun fremtidens ekstreme vejr i Danmark, som Klimaatlasset viser. Også indikatorer for f.eks. temperaturer, hedebølger, nedbør og vandstand kan ses i datasættet, som baserer sig på rapporter fra FN’s Klimapanel (IPCC).

”DMI’s Klimaatlas er bedste bud på fremtidens danske klima. Med klimaatlas får alle landets kommuner og de mange private og offentlige aktører, der arbejder med at klimatilpasse Danmark, derfor et robust og ensartet beslutningsgrundlag - så Danmark bliver bedre i stand til at håndtere fremtidens mere ekstreme vejr,” siger Marianne Thyrring, direktør på Danmarks Meteorologiske Institut

Fakta

  • Klimaatlas indeholder tre fremtidsscenarier fra IPCC for den globale udledning af drivhusgasser – et lavt (1,6 grader), mellemhøjt (2,4 grader) og et højt udledningsscenarie (4,3 grader).
  • F.eks. vil hyppigheden af stormfloder stige i slutningen af dette århundrede i takt med højere drivhusgasudledning. En stormflod, som vi i dag ser hvert tyvende år (tyveårshændelse), forventes i slutningen af århundredet forekomme hhv. 7, 12 eller 39 gange oftere, i et lavt, mellemhøjt og højt udledningsscenarie.
  • Ligeledes vil antallet af årlige skybrud stige med 30 % i et lavt udledningsscenarie, 40 % i et mellemhøjt og 70 % i et højt udledningsscenarie i slutningen af dette århundrede.
  • IPCC offentliggjorde i 2021 nye scenarier, men det er endnu ikke muligt at nedskalere dem til kommunalt niveau, hvorfor Klimaatlas stadig bruger scenarier fra 2013. Det har været muligt at nedskalere tal vedr. havniveaustigning, hvorfor disse er opdateret med IPCC-rapportens data fra 2021.

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum