Codan Forsikring

Klimaforandringer bekymrer nye boligejere

Del
Er du ny på boligmarkedet? Så havde du formentlig antennerne slået helt ud, da klimarapporten fra FN’s klimapanel udkom forrige måned. Særligt nye boligejere er nemlig bekymrede for, hvad klimaforandringer kan få af betydning for deres bolig. Men boligejerne gør bare ikke noget ved deres bekymring. Det viser en ny undersøgelse fra Codan.

En stor del af de nye, danske boligejere er bekymrede for, hvad klimaforandringer kan få af betydning for deres bolig. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Codan. Hver anden dansker, der har købt deres første bolig inden for de sidste tre år, er bekymrede, mens det samme gælder for 38 procent af alle danske boligejere.

Og der er desværre grund til bekymring, hvis du som boligejer ikke har klimasikret boligen endnu.

Den seneste klimarapport fra FN's klimapanel (IPCC), der udkom i august, fastslår nemlig, at klimaforandringerne er direkte skyld i mange af de ekstreme vejrfænomener, vi har oplevet de seneste år, og at vejret kun bliver mere vildt herfra.

Det medfører, at danskerne blandt andet skal forberede sig på flere skybrud og stormfloder i fremtiden, hvilket er blandt de vejrfænomener, der er allerhårdest mod boligen.

”Langt de fleste vejrrelaterede skader i private hjem skyldes storm eller voldsom regn. Og den nye klimarapport bakker desværre kun op om de tendenser, vi har set indtil videre. Skybruddene bliver hyppigere og mere lokale, og dermed kan de danske boligejere forvente flere vejrrelaterede skader i fremtiden – medmindre de forebygger dem,” siger Henrik Bundgaard, som er skadedirektør i Codan.

”Derfor kan jeg også sagtens forstå, at særligt de nye boligejere er bekymrede for klimaforandringerne. De har netop stået i en købssituation og har skullet tage stilling til gamle skader på boligen eller eventuelle ekstraomkostninger ved klimasikring,” siger Henrik Bundgaard og henviser til, at hele 7 ud af 10 af alle danske boligejere svarer, at de ville tænke over klimaforandringerne, hvis de skulle købe hus i dag.

Alt for få investerer i klimasikring

Selvom de danske boligejere udtrykker bekymring for det vilde vejr, så viser undersøgelsen, at bekymringen alligevel ikke får boligejerne til at gøre noget anderledes.

Kun 33 procent af de danske boligejere svarer, at de har fået foretaget forbedringer, der skulle minimere risikoen for vejrrelaterede skader inden de seneste fem år. Samtidig er det kun 16 procent af boligejerne, der forventer at foretage investeringer i skadeforebyggende tiltag mod vildt vejr inden for det næste år.

”Det overrasker mig desværre ikke, at der er så få danskere, der planlægger at klimasikre deres bolig. Vores erfaring viser, at boligejerne synes, det er for dyrt eller uoverskueligt at gå i gang med. Men nu ved vi desværre med sikkerhed, at særligt regnen bliver mere ekstrem i fremtiden. Så der er rigtig god grund til at undersøge, hvordan man kan sikre sig mod fx oversvømmede kældre,” siger Henrik Bundgaard.

De mest effektive løsninger på skybrudssikring er ifølge Codans skadedirektør at installere en højtvandsslukker eller at etablere omfangsdræn. Og så er det vigtigt, at man jævnligt renser sine tagrender, så de ikke stopper til, når regnen kommer.

Nøgletal fra befolkningsundersøgelsen:

  • Nye boligejere* bekymrer sig mere over, hvad klimaforandringerne betyder for deres bolig, end gennemsnittet af boligejere – 46 % i meget høj, høj eller nogen grad for nye boligejere, mens det er 38 % for alle boligejere
  • 29 % af de nye boligejere tænkte over, hvordan klimaforandringerne ville påvirke det hus, de valgte, da de købte deres bolig. For boligejere der købte deres hus for mere end 11-20 år siden, er det kun 18 %.
  • 72 % af de danske boligejere ville tænke over klimaforandringerne, hvis de skulle vælge og købe hus i dag
  • 33 % af de danske boligejere har inden de sidste 5 år fået foretaget forbedringer på deres bolig, der skal minimere risikoen for vejrrelaterede skader. 64 % har ikke.
  • Kun 16 % forventer at foretage investeringer i skadeforebyggende tiltag de kommende 12 måneder, der skal minimere risikoen for vejrelaterede skader på boligen. 71 % gør ikke.

”Nye boligejere” omfatter danskere, der har købt deres første bolig inden for de seneste 0-3 år.

Om befolkningsundersøgelsen:

Codan har gennemført en befolkningsundersøgelse om danskernes holdninger til bolig og vejrskader. Analysen er baseret på cirka 2.000 webinterviews af danske boligejere indsamlet via Epinion i perioden 20. maj - 16. juni 2021. Undersøgelsen er vægtet på køn, alder, region og boligtype, således undersøgelsen er repræsentativ for de danske boligejere.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Codan Forsikring

Codan Forsikring
Codan Forsikring
Midtermolen 7
2100 København Ø

3355 5555https://www.codan.dk/

Codan Forsikring har cirka 250.000 danske husstande og 50.000 små og store virksomheder som kunder. Codan Forsikring er i dag ejet 50% af den canadiske forsikringskoncern Intact Financial Corporation og 50% af danske Tryg A/S. Læs mere om Codan på www.codan.dk.

Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring

Undgå skader: Træn op til skiferien - nu!16.1.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvis du vil undgå at blive en de mange danskere, der hvert år kommer til skade med knæ, skuldre, albuer og kraveben under skiferien, skal du i gang med træning i god tid. Med andre ord: Det er nu, du skal i gang. Sådan lyder opfordringen fra forsikringsselskabet Codan, hvis fageksperter her viderebringer en række gode træningsråd. Som en ekstra service for de rejselystne kunder, er rejseforsikringen udvidet med et pandemi-tillæg, ligesom det er muligt at tilgå online læge uanset, hvor i verden man rejser hen.

Den søde juletid er brandfarlig1.12.2023 09:35:50 CET | Pressemeddelelse

December byder traditionelt på flere end dobbelt så mange ildebrande i danske hjem end november, selv om tendensen de senere år er faldende, viser opgørelse fra Codan. Den øgede brug af alternative varmekilder som følge af energikrisen knækkede dog den positive kurve sidste år. Forsikringsselskabet opfordrer derfor til forsigtighed i omgangen med juledekorationer og levende lys i almindelighed – og bioethanol i særdeleshed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye