Klimaborgertinget samles for første gang og gøres virtuelt
Det bliver i et virtuelt forsamlingshus, når Klimaborgertingets 99 repræsentativt udvalgte medlemmer sammen med eksperter og moderatorer for første gang mødes i weekenden for at diskutere dilemmaer og spørgsmål, som klimakrisen stiller det danske samfund overfor.
Corona-situationen har betydet, at Borgertingets fysiske samlinger flere gange er blevet udskudt. For at sikre, at borgerne alligevel kan blive inddraget og komme med vigtige løsningsforslag, kommer Borgertingets samlinger derfor til at foregå online.
”Jeg havde selvfølgelig helst set, at Borgertinget kunne mødes fysisk, men med coronasmitten er det ikke forsvarligt. Derfor har vi nu fundet en digital løsning. For mig er det afgørende, at borgerne bliver hørt i forhold til de store forandringer, vores samfund står over for. Det må corona ikke sætte en stopper for,” siger klimaminister Dan Jørgensen.
For at sikre, at alle Borgertingets medlemmer kan deltage, vil der blive uddelt teknisk udstyr, til dem der har behov, ligesom det vil være muligt for deltagerne at få teknisk assistance.
Borgertinget samles første gang over weekenden lørdag d. 24. oktober og søndag d. 25. oktober. Her vil klimaministeren byde de nye medlemmer velkomne, og efterfølgende vil en række relevante eksperter klæde medlemmerne fagligt på. På den første samling skal medlemmerne af Borgertinget blandt andet debattere finansieringen af den grønne omstilling, reduktioner i landbruget og bæredygtig livsstil.
De øvrige samlinger vil ligge spredt ud over resten af året, og vil også blive afholdt digitalt. I første halvdel af 2021 skal Borgertinget efter planen fremlægge sine konklusioner og anbefalinger for klima-, energi- og forsyningsministeren samt Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.
Fakta
- På Borgertingets første samling vil en lang række eksperter deltage for at klæde medlemmerne på. De tæller blandt andre Peter Mølgaard som er formand for Klimarådet, Brian Vad Mathiesen som er professor ved Aalborg Universitet, Katherine Richardson som er professor ved Københavns Universitet.
- Danmarks Statistik har stået for udvælgelsen af borgere ud fra kriterier som alder, køn, geografi, uddannelse og indkomst.
- Borgertinget er en del af aftalen om klimaloven, som regeringen indgik den 6. december 2019 sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.
- Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vil fungere som koordinerende sekretariat for Borgertinget.
Nøgleord
Kontakter
Presserådgiver Mads Melcke / Mobil: 30 17 30 19 / E-mail: mamel@kefm.dk
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum