Klimabevidste danskere vil have flere danske råvarer på julebordet
Danskerne tænker mere over klima og bæredygtighed i forbindelse med juleforberedelserne i år end sidste år. En analyse som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer viser, at sammenlignet med sidste år, er der flere i 2020, som siger, at de tænker over klima og bæredygtighed i forbindelse med deres juleforberedelser.
Det er især initiativer som at smide mindre mad ud og købe flere danskproducerede fødevarer – og juletræer, som danskerne er villige til at gøre mere af, af hensyn til klima og bæredygtighed
Sammenlignet med sidste år, så er det især andelen af danskere, som vil købe dansk producerede fødevarer, som er steget. Denne andel er steget signifikant fra 34 procent i 2019 til 43 procent i 2020.
At flere forbrugerne putter danske varer i indkøbskurven kan have noget med Covid-19 at gøre, mener analysechef i Landbrug & Fødevarer, Per Vesterbæk.
- Den nuværende situation med Covid-19 spiller en vigtig rolle for, at danskerne gerne vil købe mere dansk denne jul. Det skyldes flere forskellige ting. Forbrugerne vil gerne større det lokale i en udfordrende økonomisk tid. Der er tryghed i de lokale varer, som man ved hvor kommer fra. Ligeledes er kort transportafstand en fordel, når vi tænker på klima og bæredygtighed. Det har vi også set i andre undersøgelser, siger han
I analysen er der også blevet spurgt om, hvad de vil gøre mindre af for at tage hensyn til klimaet. Her svarer Her svarer 27 procent at de vil købe færre udenlandske varer.
I det hele taget fylder hensynet til bæredygtighed og klima meget i juletiden hos danskerne.
De interviewede er blevet spurgt om, i hvilken grad tanker om klima og bæredygtighed har indflydelse på deres forberedelse af julen i år.
Andelen af de, som svarer ”i høj grad” og ”i nogen grad” er steget signifikant fra år 2019 til år 2020.
De danskere, som giver udtryk for, at klima og bæredygtighed har en indflydelse på deres juleforberedelser, er overrepræsenteret blandt kvinder, mens der er flere mænd der slet ikke tænker på klima og bæredygtighed i forbindelse med julen.
Kontakter
Yderligere info via presserådgiver Mille Marie Christensen, mic@lf.dk, 61702047
Vedhæftede filer
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Lucas fra Lørslev er Årets Unge Landmand 20255.11.2025 18:00:00 CET | Pressemeddelelse
25-årige Lucas Gotfredsen Brøsted fra Lørslev nær Hjørring vinder Årets Unge Landmand 2025.
I en urolig tid kan vi ikke bare have nok i os selv5.11.2025 11:06:19 CET | Pressemeddelelse
På Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning understreger Søren Søndergaard, at der er brug for flere fødevarer i fremtiden. Derfor skal landbruget styrkes og EU’s fødevareforsyningssikkerhed forsvares i de kommende år.
L&F: Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at lave en ordentlig kvælstofregulering af landbruget5.11.2025 10:43:19 CET | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, kommer med en klar advarsel til politikerne, der lige nu sidder og forhandler om en ny kvælstofregulering for landbruget. Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at regulere de enkelte bedrifter. Det vil underminere det store arbejde, man laver i de lokale treparter, og det vil kun tjene en politisk ambition om at gøre landbrugserhvervet mindre, lyder det.
Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure23.10.2025 14:11:11 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
