Kig på din energiaftale

Del
I dag passerer prisen på en kilowatt-time 1 krone. En god anledning for virksomheder til at kigge på deres risikoprofil og en god anledning for private forbrugere til at flytte sit strømforbrug til de tidspunkter, hvor det blæser mest.

Elprisen har ramt et rekordhøjt niveau på den nordiske elbørs. Og i takt med elektrificeringen og den grønne omstillings fremskridt, vil vi se flere udsving i elprisen både inden for klokketimen og hen over dagene og ugerne.

Jack Michael Kristensen, funktionschef for energitrading i SEAS-NVE Strømmen/Energi, forklarer:

-       Vi bruger generelt mere strøm og vi vil se en markant stigning i forbruget de næste 10 år. Når vi samtidig har meget skiftende udbud af billig, vedvarende energi fra blandt andet havvindmøller, opstår en ubalance mellem udbud og efterspørgsel og det presser prisen op, siger han.

Prisen på en kilowatt-time fastsættes en gang i døgnet på den nordiske el-børs.

Udbuddet afhænger blandt andet af hvor meget det blæser, hvor meget gas der er i lagrene og hvor fyldte de norske vandreservoirer er.

Millioner på spil

De virksomheder, der har valgt at følge dagsprisen, står lige nu til en betydelig ekstraregning.

-       Men de virksomheder har samtidig nydt godt af nogle meget lave priser helt ned til 20 øre for en kilowatt-time sidste år. Men det er vores indtryk, at den risikoprofil ikke altid står højest på dagsordenen i alle virksomheder, men i takt med at vi oftere vil se disse udsving, vil det i højere grad indgå i risikostyringen på lige fod med renter og valutakurser fordi prisstigningen kan blive voldsom i perioder, vurderer Jack Michael Kristensen.

For både private forbrugere og virksomheder gælder de samme principper for energiaftalen som for renten på huslånet.

-       Hvis man vælger et F1-lån er det typisk billigt, men man løber en risiko for en højere udgift, når renten stiger. Hvis man vælger et fastforrentet lån i 30 år, er det dyrere, men man kender renteudgiften i hele perioden.

Flyt forbruget

For private energiforbrugere udgør selve strømprisen en mindre del af den samlede elregning, men der er god grund til at være opmærksom alligevel. Der er nemlig penge at spare ved at flytte forbruget til om natten og om søndagen, hvor energien typisk er billigere.

-       Og generelt skal vi vænne os til bruge energien mere intelligent, så vi populært sagt flytter forbruget derhen, hvor vinden blæser, lyder det fra Jack Michael Kristensen, der også forudser at intelligente løsninger vil vinde frem de kommende år:

-       Vi vil se hårde hvidevare, der selv regulerer forbruget og tænder om natten, når der er overskud af for eksempel vindenergi. Og vi ser allerede nu ladeløsninger til elbiler, hvor opladningen automatisk sker på de tidspunkter, der giver økonomisk gevinst for forbrugeren og samtidig understøtter den grønne omstilling.

Overvej din risikoprofil

Selvom prisen lige nu er rekordhøj, er det næppe en god ide at fastlåse prisen på strøm lige nu.

-       Det bliver i al fald en dyr løsning. Men som virksomhed kan man bruge anledningen til at begynde at kigge på sit forbrug og sin energiaftale og vurdere, om man har den rigtige risikoprofil. Og det er også fornuftigt at gøre det som privatkunde og så i øvrigt blive mere opmærksom på, hvornår man bruger mest strøm, lyder opfordringen fra Jack Michael Kristensen, der samtidig vurderer, at det nuværende prisniveau vil vare frem til det tidlige forår.

SEAS-NVE Strømmen/Energi er det kommercielle energihandelsselskab i den andelsejede energi- og fibernetkoncern Andel.

Kontakter

Pressevagt, telefon 21 70 31 01

Information om Andel Energi

Andel Energi



Følg pressemeddelelser fra Andel Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Andel Energi

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye