PlanBørnefonden

Kendte kvinder tager på turne for at bryde menstruationstabu

Del
I anledning af den internationale menstruationsdag tager komiker Sanne Søndergaard, influencer Emma Libner, sexolog Shabnam Azizi og PlanBørnefonden på en festlig turne for at aftabuisere menstruation.

Smerter, humørsvingninger og gennemblødninger bliver erstattet af jokes, talks, quizzer og præmier, når komiker Sanne Søndergaard, influencer Emma Libner og sexolog Shabnam Azizi sammen med PlanBørnefonden tager på Period-tour op til den internationale menstruationsdag den 28. maj.

Til eventsene vil publikum på en sjov og lærerig måde blive klogere på, hvorfor vi ikke taler mere om menstruation, hvad der sker med kroppen i løbet af en cyklus og grine af de absurde situationer, som man kan ende i, når man forsøger at skjule menstruation for omverdenen.

Tabuet tackles med humor og menstruationsaktivisme
De tre kvinder tackler tabuet om menstruation på hver sin måde.

Sanne Søndergaard optræder med et udpluk af sit show ”Kvinde”, hvor hun med humor og ærlighed gør grin med akavede og pinlige situationer, som de fleste menstruerende kan genkende.

”Jeg vil gerne normalisere menstruation. Det skal ikke være skamfuldt, og det skal være normalt, at mænd kan købe bind til deres kærester,” siger Sanne Søndergaard.

Emma Libner er kendt fra Instragram-profilen @kh_underlivet og aktuel med en ny bog af samme navn. Til dagligt taler hun åbent og (k)ærligt om underlivet med sine over 19.000 følgere om skam, lyst og menstruation. Den samtale glæder hun sig til at tage med publikum til eventsene på Period-touren, som kommer forbi Aalborg, Århus og København.

”Menstruation føles privat, og det er noget, vi dealer med bag lukkede døre på badeværelset. Men det har også rigtig meget med politik at gøre. Vi har et samfund, der forventer, vi er på én måde hele tiden og gerne den bedste side af os selv. Der tages ikke højde for menstruation,” siger Emma Libner.

Shabnam Azizi er aktuel som ekspert i programmerne ‘Sex med P3’ på DR. Til eventsene deler hun sin viden om de mange måder som menstruation påvirker kroppen.

”For mange af os er det negativt at få menstruation. Men jeg synes, vi skal være nysgerrige på, hvad der sker med kroppen, når man har menstruation, og jeg synes, det er vildt fedt, når kvinder står frem og siger, de har menstruation. Det er jo en del af at være kvinde, du kan ikke sige ”nej-tak” til din menstruation,” siger Shabnam Azizi. 

Period-tour bryder tabuet
Med arrangementerne ønsker PlanBørnefonden at sætte fokus på de konsekvenser, det har for menstruerende overalt i verden, at menstruation er forbundet med skam og diskrimination.

I løbet arrangementet vil publikum gennem virtual reality kunne besøge et af verdens største slumområder, Kibera, i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor piger og unge kvinder risikerer at droppe ud af skolen, fordi deres forældre ikke har råd til bind.

Men der vil også være inspirerende indslag fra Uganda, hvor piger og drenge sammen lærer om menstruation og hjælper hinanden med at sy genanvendelige bind.

”I nogle af de lande, hvor vi arbejder, er unge faktisk blevet rigtig gode til at sætte ord på de udfordringer, som menstruation skaber. Jeg oplever, at både piger og drenge tør at tale om menstruation, og sammen finder de på løsninger på den stigmatisering, som pigerne oplever. Det kan vi godt lære lidt af herhjemme,” siger Kirsten Brogaard, der er senior public engagement manager i PlanBørnefonden.

FAKTA:

Aalborg den 22. maj 2023: North Urban Art Studio

Aarhus den 23. maj 2023: Institut for (X)

København den 26. maj 2023: Ungdommens Demokratihus

 Tid: kl. 19:00-21:00. Dørene åbner kl. 18:30

Læs mere her.

  • I gennemsnit bruger en kvinde syv år af sit liv på at have menstruation (UNICEF).
  • Flere end én milliard piger og kvinder har ikke adgang til et sikkert og privat toilet. (UNWOMEN).
  • Hver dag er der omkring 300 millioner mennesker, der menstruerer (World Bank).
  • 500 millioner piger og kvinder har ikke adgang til menstruationsprodukter (World Bank).
  • PlanBørnefonden står bag podcasten ”Cyklus” som er udgivet af HeartBeats og kan høres på alle podcast platforme. 

Kontakter

Billeder

Information om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
PlanBørnefonden
Mimersgade 47, 4.
2200 København N

+45 70 22 12 11https://planbornefonden.dk

PlanBørnefonden arbejder for ligestilling

I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for, at piger har adgang til menstruationsprodukter og oplysning om menstruation, så de ikke stigmatiseres, tvinges ud af skolen eller giftes bort.

PlanBørnefonden nedbryder også tabuer om menstruation ved at sikre seksualundervisning til både piger og drenge.

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

PlanBørnefonden sætter rekord i en krisetid21.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PlanBørnefonden har i 2022/2023 indsamlet og uddelt flere penge end nogensinde før, med et indsamlingsresultat på 474,1 mio. kr. Heraf er 91,9 procent gået til fondens formål. Med det resultat har fonden hjulpet mere end 850.000 børn, unge og voksne det seneste år med indsatser indenfor bl.a. uddannelse, jobskabelse, vand og sundhed. Siden 2019 har PlanBørnefonden haft en vækst i årlige indsamlinger på næsten 200 millioner og har i 2023 en samlet programportefølje for 1,3 milliarder kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye