Kartoffelsorteringsmaskine udfolder nationalskattes hemmeligheder
Nanoteknologi rimer ikke umiddelbart på nationalskatte, men nu har en række nanoforskere fra SDU Sønderborg etableret et netværk, hvor de introducerer konservatorer og museumsfolk for nye teknologier, der kan hjælpe dem i deres arbejde. For eksempel en kartoffelsorteringsmaskine, som kan åbne helt nye døre i vores kulturhistorie.
”Vi kalder det matematisk tryllestøv!”
Ordene kommer fra Lise Ræder Knudsen, som er direktør og konservator ved konserveringscenter Vejle. I virkeligheden snakker hun om en hyperspektral-scanner. Scanneren giver adgang til skjulte eller udviskede skriftlag ved hjælp af særlige filtre, der fanger bølgelængder, som er usynlige for det blotte øje.
Lige nu er scanneren i gang med at bearbejde et gammelt sort/hvidt fotografi. På bagsiden er der skrevet et digt, som er bleget væk efter at have ligget årtier i solen. Hvis man kniber øjnene godt sammen, kan man kun lige ane skriften, men den er umulig at læse. Bare ikke for scanneren.
Søren Hellestrup Stærke, som arbejder for virksomheden Newtec Engineering, der har udviklet scanneren, skruer på nogle knapper og får fremhævet skriften, så den bliver synlig på en computerskærm. Og det er dét, direktøren for konserveringscenter Vejle begejstret kalder for ”matematisk tryllestøv.”
Egtvedpigen ligner en sæk kartofler
En hyperspektral-scanner lyder som en voldsom fancy ting og det nyeste hightech. Og det er det sådan set også. Men man kunne også mere jordnært kalde den en kartoffelsorteringsmaskine. Newtec Engineering er nemlig verdens førende producent af optiske sorteringsmaskiner til kartofler og gulerødder. Og det er netop, hvad hyperspektral-scanneren gør, når den ikke er udlånt til konserveringscenter Vejle.
”Der er stor lighed med, hvordan lys bevæger sig igennem fibre eller kartofler, så for scanneren er der ikke forskel på, om der er tale om en kartoffel eller et gammelt gravfund fra bronzealderen,” fortæller Bjarke Jørgensen, som er Head of Research ved Newtec Engineering.
”Hvis arkæologer finder gamle tekstiler i en tusind år gammel grav, så minder det – fra en hyperspektral-scanners synspunkt – utrolig meget om en uvasket kartoffel”.
SDU – Connecting people
Nu spørger du sikkert dig selv, hvordan en kartoffelsorteringsmaskine og nogle af landets fremmeste konserveringsspecialister har fundet sammen, for umiddelbart synes det ikke som et oplagt match på Tinder. Men det kan de takke projektet ’adCon’ med Jacek Fiutowski fra SDU i spidsen for.
”Projektets formål har været at se, hvorvidt universiteter og virksomheder kan hjælpe museer. Som nanoforsker har vi kendskab til en lang række nye teknologier som konservatorer ikke kender til, som for eksempel kartoffelsorteringsmaskinen fra Newtec Engineering. Vores rolle er at introducere parterne for hinanden,” fortæller Jacek Fiutowski.
’adCon’ har været et netværksprojekt støttet af EU-initiativet Interreg, men med så stor succes, at parterne nu har søgt om støtte til en ny periode, hvor aktiviteterne kan udbygges.
”Man kunne for eksempel forestille sig, at vi som universitet kan lave skræddersyede løsninger til konservatorer og museer. For det er f.eks. sikkert ikke alting, som passer ind i en kartoffelsorteringsmaskine,” siger Jacek Fiutowski.
Åbner sig en ny verden
Direktør ved konserveringscenter Vejle, Lise Ræder Knudsen, håber, at projektet bliver udbygget, for det giver rigtig god mening for alle parter. Og i sidste ende kan det hjælpe os med at bevare vore nationalskatte og samtidig give museer endnu bedre mulighed for at få endnu mere viden om dem.
”Vi får nogle fagligheder, der ikke kender hinanden i forvejen, til at mødes. Vi har brug for hinanden. Jacek Fiutowski har været dygtig til at sætte os i forbindelse med virksomheder som f.eks. Newtec Engineering, hvor vi virkelig kan bruge det, de kan. Der udvikles hele tiden nye teknologier, og vi kan ikke følge med. Men det kan Jacek. Det er faktisk essensen af hele samarbejdet,” Lise Ræder Knudsen og fortsætter:
”Konserveringscentret har en række udfordringer netop med skrift, der er forsvundet eller der er censureret bort. Den hyperspektrale scanner viser, at der er store muligheder for at fremtrylle teksten, men også at maskineriet skal opgraderes og ændres for at det kan gøre arbejdet optimalt. Netop derfor er samarbejdet imellem SDU- Mads Clausen Instituttet, Newtec Engineering og Konserveringscenter Vejle så givtigt – hver part supplerer med deres viden og tilsammen giver det viden og muligheder, som vi ikke havde før,” fortæller Lise Ræder Knudsen.
Hun bakkes op af Bjarke Jørgensen fra Newtec Engineering:
”Der er ikke tale om filantropi fra vores side. Ved at stille vores udstyr til rådighed, får vi mulighed for bekræftet nogle antagelser, lave fejlfinding og udvikle vores teknologi. Det giver simpelthen bare god mening for alle parter,” siger han.
Kontakter
For yderligere info kontakt journalist ved Det Tekniske Fakultet på SDU, Sune Holst, på tlf. 31316282 eller suneholst@tek.sdu.dk
Information om Syddansk Universitet
’adCon’ er et Interreg-projekt. Udover partnerne Mads Clausen Instituttet, Konserveringscenter Vejle og Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU), så tæller projektet også netværkspartnere fra, The Schleswig-Holstein State Museums, The Getty Conservation Institute, Los Angeles og Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry, Polish Academy of Sciences.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Forskere finder sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus3.2.2023 10:36:09 CET | Press release
SDU-forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.
Ny direktør for Statens Institut for Folkesundhed, SDU2.2.2023 10:47:10 CET | Pressemeddelelse
Professor Morten Hulvej Rod er udnævnt til ny direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet (SDU). Han afløser Morten Grønbæk på posten.
SDU-forskere vil holde øje med farlige bakterier31.1.2023 10:26:10 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU’s campus i Sønderborg er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.
Hvordan kan forskning løse samfundsmæssige problemer?27.1.2023 12:33:19 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet og konsulent- og videnshuset Enact:Lab indgår et strategisk samarbejde om at styrke innovation og tværfaglig forskning med formål at takle strukturelle problemer i samfundet og skabe langsigtede og bæredygtige løsninger.
Debat 31. januar kl. 12-13 på Christiansborg: Udfordringer og potentialer for en klimaneutral fremtid25.1.2023 09:21:20 CET | Pressemeddelelse
Verdensmålsugen vender tilbage til København i dagene 31. januar til 3. februar. Den 31. januar kl. 12:00-13:00 er Syddansk Universitet ved SDU Climate Cluster vært for debatten "Udfordringer og potentialer for en klimaneutral fremtid". Den finder sted i Fællessalen på Christiansborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum