Kan vi lære noget af fortiden, når katastrofer rammer os i fremtiden?
Ny udstilling på Moesgaard Museum stiller skarpt på, om vi kan lære noget af fortiden, når fremtiden byder på dommedagsagtige hændelser. Udstillingen After the Apocalypse præsenterer resultaterne fra et fireårigt forskningsprojekt og kan ses i museets udstillingslaboratorium fra 12. september 2020.

Hvis vi forestiller os, at et vulkanudbrud rammer Tyskland i år 2100, hvordan reagerer vi så? For 13.000 år siden skabte netop sådan et vulkanudbrud kaos på det europæiske kontinent og forandrede livet for fortidens mennesker markant. I udstillingen After the Apocalypse, som åbner i Moesgaard Museums udstillingslaboratorium 12. september undersøges det, om vi kan lære noget af fortidens apokalyptiske begivenheder, når katastrofen rammer os i fremtiden.
Mellem videnskab og science fiction
I udstillingen konfronteres publikum med både et fortidigt og fremtidigt scenarie. I udstillingens første del oplever man perioden 13.000 år før nu og videnskaben bag et enormt vulkanudbrud, som fandt sted ved Laacher See i Tyskland. Den voldsomme begivenhed har, ligesom Vesuvs udbrud mange tusinde år senere, indkapslet et øjebliksbillede af oldtidens landskab. Ved hjælp af arkæologiske fund, som er gjort både i nærområdet og også langt væk fra vulkanen, får man svar på udbruddets påvirkning af mennesket dengang. I udstillingens anden del spoles tiden frem og man lader udbruddet ske igen, men denne gang i år 2100. Med et tankeeksperiment, der minder om science fiction, undersøges det i udstillingen, hvordan vi vil reagere i fremtiden, når katastrofen rammer igen.
Katastrofen som samfundsspejl
Baggrunden for ’After the Apocalypse’ er et fire år langt forskningsprojekt "Apocalypse then? The Laacher See volcanic eruption (13,000 years before present), Deep Environmental History and Europe’s geo-cultural heritage” om vulkanudbruddet ved Laacher See.
Udstillingen præsenterer projektets resultater, som har givet nyt indblik i udbruddet og i, hvordan udbruddet og dets aske nedfald over Europa – fra Italien i syd til Rusland i nord – påvirkede datidens klima, natur og samfund.
”Formålet med forskningsprojektet har ikke kun været at udforske denne voldsomme hændelse i fortiden, men også at bruge den som en slags spejl. Kan vi lære noget af fortiden i forhold til vores egen tid og den fremtid, vi går i møde? Hvis mennesker i Europa – og i Danmark – dengang er blevet påvirket af et fjernt vulkanudbrud, kan det så mon ske igen, og hvad vil konsekvenserne være?”, spørger Felix Riede, der er udstillingsleder på ’After the Apocalypse’. Han er professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet og leder af forskningsprojektet bag udstillingen.
Katalysator for udvikling
Laacher See udbruddet for 13.000 år siden medførte uro og omvæltninger for de berørte mennesker, men skabte også grobund for en kulturel opblomstring i Sydskandinavien. Ekstreme hændelser – vulkanudbrud, stormfloder, pandemier – giver anledning til eftertanke og sætter ofte som en katalysator gang i en samfundsudvikling.
”I en verden plaget af klimaændringer, biodiversitetstab, migration, pandemier og politisk strid kan spejlet til fortiden bruges til at spå om fremtiden, og måske endda til at ruste os bedre til at håndtere de ekstreme hændelser, som kan komme til at ske – og sker – i øjeblikket”, siger Felix Riede.
’After the Apocalypse’ kan ses fra 12. september 2020 i udstillingslaboratoriet på Moesgaard Museum.
Fakta:
Udstilling i Moesgaards udstillingslaboratorium fra 12. september 2020 til 16. maj 2021
Titel: After the Apocalypse
Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond gennem det særlige Sapere Aude program for banebrydende, udfordrende og tværfaglig forskning med yderligere støtte fra Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund. Udstillingen er udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitets Laboratory for Past Disaster Science.
Yderligere informationer om udstillingen kan fås hos:
Udstillingsleder, Felix Riede, professor (MSO) ved Aarhus Universitet.
Tel: 60 18 73 82
Email: f.riede@cas.au.dk
Nøgleord
Kontakter
Yderligere informationer om udstillingen kan fås hos:
Udstillingsleder, Felix Riede, professor (MSO) ved Aarhus Universitet.
Tel: 60 18 73 82
Email: f.riede@cas.au.dk
Billeder
Information om Moesgaard Museum
Moesgaard Museum er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard Museum omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.
Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum
Skattejagt på Moesgaard med kendisser11.1.2021 14:04:46 CET | Pressemeddelelse
Nyt program på DR sender Knud Romer og Pernille Rosendal på tur i museets magasiner for at finde spændende genstande
Syv procent færre besøgende på Moesgaard Museum i 20205.1.2021 10:04:31 CET | Pressemeddelelse
Populær Pompeji udstilling og en flot besøgt sommer hjalp på et hårdt år med nedlukninger
Julens mørke væsner vender tilbage til Moesgaard18.11.2020 11:47:53 CET | Pressemeddelelse
Igen i år kan man møde julens mørke væsner fra den europæiske julemytologi, f.eks. Lucia, Julebukken og Krampus. Det sker på Moesgaard Museum tre lørdage op til jul.
Neandertaler udstilling åbner på Moesgaard16.11.2020 14:00:47 CET | Pressemeddelelse
Stor særudstilling på Moesgaard Museum giver et nyt og nuanceret blik på neandertalerne
Kom til fest for de døde på Moesgaard21.10.2020 11:19:33 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden 31. oktober og 1. november inviteres børn og voksne til en farverig fest, når der fejres De Dødes Dag på Moesgaard Museum. De Dødes Dag er en stor højtid i Mexico, hvor man mindes og ærer familiens afdøde slægtninge.
Invitation: Gravmonumentet Høj Stene indvies torsdag 8. oktober6.10.2020 11:10:02 CEST | Presseinvitation
Jyllands ældste kongelige monument, skibssætningen Høj Stene, er blevet genskabt og pressen inviteres til at deltage i indvielsen torsdag 8. oktober kl. 14.00.
Løs fortidens gåder i efterårsferien på Moesgaard29.9.2020 13:37:31 CEST | Pressemeddelelse
Moesgaard Museum inviterer snarrådige, videbegærlige og nysgerrige børn, barnlige sjæle og andre interesserede på en spændende oplevelse i museets udstillinger i efterårsferien fra 10. -18. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum