Kan regelmæssige toiletbesøg få din hjerne til at præstere bedre? Det skal et nyt forskningsprojekt dykke ned i

Fermentererede – eller ’syrnede’ – mejeriprodukter, såsom yoghurt og skyr, indeholder levende bakterier og har i mange studier vist sig at have en positiv indvirkning på afføringsvanerne, hvor de eksempelvis kan mindske forstoppelse. Yderligere er der ny forskning, der peger på, at fermenterede mejeriprodukter måske også kan have positiv indvirkning på hjernens aktivitet og kognitive evner såsom opmærksomhed, koncentrationsevne og hukommelse hos voksne.
Sammenhængen mellem yoghurt, afføring og kognition er ny
I YourGutBrain dykker forskerne ned i den indbyrdes sammenhæng mellem indtag af yoghurt, afføringsmønstre og de kognitive evner. Forskningssamarbejdet ledes af lektor Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han forklarer, at grunden til, at vi gerne vil blive klogere på, hvordan vores mad, afføringsmønstre, tarmbakterier og hjerne spiller sammen er, at selvom der er lavet masser af forskning i, hvordan maden påvirker vores tarme og afføringsvaner, og også en del forskning i, hvordan maden påvirker hjernen, så ved vi meget lidt om den indbyrdes sammenhæng mellem vores mad, afføringsmønstre og hjerne:
”De fleste mennesker har en intuitiv fornemmelse af, at maven og hjernen spiller sammen. Vi kender til at få sommerfugle i maven, hvis vi er spændte, eller til at få ondt i maven, hvis noget gør ondt i livet. Ligeledes er der en del, som tyder på, at hvis man bøvler med fordøjelsen, så kan det påvirke hjernen på den ene eller anden måde. Det er derfor, det her er så spændende. Det berører os alle sammen,” siger lektor Henrik Roager og fortsætter: ”Hvis det går, som vi håber, så kommer vi til at producere helt nyt viden – som vil være relativt nemt at omsætte til løsninger, der kan blive til gavn for almindelige mennesker.”
Forstoppelse i tarmene påvirker hjernen
Lektor Anke Karabanov fra Institut for Idræt og Ernæring står for de kognitive studier i YourGutBrain og fortæller, at der gennem de seneste år har været en del forskning, der har peget på en sammenhæng mellem afføringsvaner og den mentale sundhed:
”Nyere forskning indikerer, at mikroorganismer i tarmen er relateret til vores mentale sundhed og hjernefunktion, og studier peger også på, at hyppigheden af afføring – eller mangel på samme – påvirker hjernen. Fx viser kronisk forstoppede patienter tegn på ændringer i hjernens aktivitetsmønstre - særligt i områder som er vigtigt for behandlingen af følelsesmæssig og sensorisk information. Men fermenterede mejeriprodukter som yoghurt kan så til gengæld ofte forbedre afføringsvanerne. Derfor vil vi nu dykke ned i, om et indtag af yoghurt også har en positiv effekt på kommunikationen mellem tarmen og hjernen og dermed på hjernens funktioner,” siger lektor Anke Karabanov.
De stærke forskningsenheder var afgørende for bevillingen
Forskningen er primært finansieret af Arla Food for Health, som er et fælles forskningspartnerskab mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Arla Foods og Arla Foods Ingredients. Head of University Collaboration, Peter Langborg Wejse hos Arla Foods mener, at YourGutBrain er et glimrende eksempel på et stærkt samarbejde mellem industrien og universiteterne, der sætter sig for at udvikle viden, som skal være til gavn for samfundet og det enkelte menneske. Han fortæller, at årets bevillinger fra Arla Food for Health tager udgangspunkt i, at forskningen på området har udvidet sig med stormskridt de seneste år:
”Der er jo mange studier, der har vist, at produkter som yoghurt og ymer kan have en positiv effekt på fordøjelsen. Og det er fantastisk interessant, hvis en bedring i afføringssvanerne også påvirker kommunikationen mellem tarmen og hjernen. Når man derfor – med udgangspunkt i stærke forskningsenheder på Københavns og Aarhus Universitet – lægger op til et forskningssamarbejde, der vil bibringe mere viden om det specifikke samspil mellem de fermenterede mælkeprodukter, tarmbakterierne og de potentielle effekter på hjernens funktioner, så er det oplagt for Arla Food for Health at støtte op," siger Head of University Collaboration, Peter Langborg Wejse.
I projekt YourGutBrain vil forskerne undersøge, om indtag af yoghurt - i sammenligning med mælk - øger antallet af daglige afføringer og samtidig forbedrer den kognitive præstation, samt undersøge potentielle underliggende mekanismer, der forbinder tarmen og hjernen. Studiet inkluderer 60 raske kvinder, i alderen 55 – 65 år og med højst tre afføringer om ugen.
YourGutBrain løber fra 2023 til 2026 og har totalt et budget på 8.036.000 kroner.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Henrik Roager
Institut for Idræt og Ernæring
Københavns Universitet
Mail: hero@nexs.ku.dk
Telefon: 2548 0699
Lektor Anke Karabanov
Institut for Idræt og Ernæring
Københavns Universitet
Mail: anke@nexs.ku.dk
Telefon: 3532 8039
Peter Langborg Wejse
Head of University Collaboration
Arla Foods
Mail: pewej@arlafoods.com
Telefon: 7217 7819
Kristian Levring MadsenTeamleder for kommunikationKøbenhavns Universitet - Institut for Idræt og Ernæring
Tlf:40481684kma@nexs.ku.dkBilleder

Links
Information om Københavns Universitet – Institut for Idræt og Ernæring
Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet beskæftiger sig med forskning, uddannelse, innovation og formidling inden for ernæring, fysisk aktivitet og idræt på højeste internationale niveau og dækker såvel sundhedsvidenskabelige som humanistiske og samfundsvidenskabelige discipliner.
Læs mere på nexs.ku.dk.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet – Institut for Idræt og Ernæring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet – Institut for Idræt og Ernæring
Bevægelse i undervisningen styrker børns læse- og stavefærdigheder28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet viser, at fysisk aktivitet har positiv effekt på børns sproglige færdigheder og overordnet læringsudvikling – når den fysiske aktivitet er meningsfuldt forbundet med undervisningens faglige indhold. Fundene har betydning for, hvordan undervisning bør organiseres i fremtiden.
Mindre kulhydrat og mere protein og fedt mindsker risikofaktorer for hjertekarsygdomme ved type 2-diabetes19.2.2025 10:10:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser, at en reduceret mængde kulhydrat og en øget mængde protein og fedt i kosten nedsætter fedtindholdet i leveren og blodet hos personer med type 2-diabetes. Hermed reduceres risikofaktorer for udvikling af hjertekarsygdomme og sygdom i leveren. Forbedringerne er uafhængige af, om man taber sig i vægt. Sådan lyder konklusionerne fra et nyt studie udført på Bispebjerg Hospital og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Nyt, internationalt forskningssamarbejde skal udvikle og teste et forbedret kosttilskud til gravide kvinder8.1.2025 12:02:00 CET | Pressemeddelelse
Dårlig ernæring under graviditeten kan have alvorlige konsekvenser for både mødres og børns sundhed. Et nyt forskningssamarbejde - MoMS - mellem forskere i Kenya, Norge og Danmark har til formål at udvikle og teste et nyt, forbedret kosttilskud, der skal reducere forekomsten af lav fødselsvægt, forbedre sundhed hos mødre og børn og styrke vækst og kognitiv udvikling hos børnene. MoMS er støttet af Bill & Melinda Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden med i alt 68 mio. kr.
Alle mennesker er unikke – også i tarmen29.11.2024 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet udbygger vores viden om tarmen og tarmbakteriernes liv. Studiet viser blandt andet, at ændringer i tarmens miljø har betydning for tarmbakteriers sammensætning og aktivitet. Dette kan i sidste ende være med til at forklare, hvorfor vi alle har forskellige tarmbakterier og sandsynligvis også, hvorfor vi reagerer forskelligt på den samme mad.
OL-eksperter fra Institut for Idræt og Ernæring22.7.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De Olympiske Lege står for døren, og i den anledning har Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet udarbejdet en liste over en række af instituttets OL-eksperter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum