Kan EU skabe fred i verden?
Trump er skiftet ud og Kina har indgået en investeringsaftale med EU. Der sker store forandringer i global politik, men hvor meget kommer EU til at bestemme? Hvad bliver indholdet, hvis EU samles om en fælles udenrigspolitik? Onlinedebat den 26. januar 2021.

Strategisk selvstændighed er et af de helt store emner i EU-samarbejdet. Efter fire år med Donald Trump ved magten opleves USA ikke længere som en sikker partner, og både Rusland, Kina og Tyrkiet ligner i stigende grad politiske og økonomiske rivaler. De nærmeste naboer i Nordafrika er for alvor kommet på EU’s radar, men bliver det som partnere, rivaler eller blot som et bagtæppe af politisk uro og ustabilitet?
EU ser fortsat sig selv som et fredens projekt, og spiller også en afgørende rolle som verdens største yder af udviklingsbistand. Det er et felt, hvor EU har afgørende muskler at spille med internationalt. Men er Europas lande villige til at spille med? Har EU ambitioner for udviklingslandene udover at forsøge at begrænse migration og ustabilitet?
EU er verdens største marked, og der er muligheder for at bruge det faktum som løftestang for indflydelse. Men meget afhænger af, hvad EU ønsker at få indflydelse på. Er det frihandel og økonomisk vækst, der udgør dagsordenen – eller bliver der plads til grøn omstilling, fremme af menneskerettigheder og beskyttelse af arbejdstagerrettigheder? Disse spørgsmål danner udgangspunkt for en debat med Sara Dybris McQuaid, konfliktforsker på Aarhus Universitet og forkvinde for RIKO’s Råd, og Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker og EU-ekspert i DEO.
Debatten er arrangeret af Rådet for International Konfliktløsning (RIKO) og Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Den foregår online tirsdag den 26. januar 2021, 13.00-14.00.
Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link i løbet af tirsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.
For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:
Projektleder og analytiker Vibe Termansen
70 26 36 66 eller vibe@deo.dk
Nøgleord
Kontakter
Vibe TermansenSeniorprojektleder og analytiker
Ekspert i polsk politik, samfund og historie. Følger med i samudviklingen i hele Centraleuropa, derunder demokrati- og retsstatsprincipper, medier, menneskerettigheder, LGBT, historiepolitik, klima, udvandring, fri bevægelighed, og forholdet til udlandet.
Vibe er cand.mag. i historie og østeuropastudier. Arbejdede som journalist og redaktør ved Weekendavisen 2008-18. Desuden har hun arbejdet for Den danske Ambassade i Warszawa, skrevet for Information og holdt foredrag. Hun udgav i 2019 bogen Kampen om Centraleuropa.
Billeder
Links
Information om DEO
DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat.
DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.
Følg pressemeddelelser fra DEO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DEO
EU for viderekomne: Hvad enhver bør vide om komitologi, lobbyisme og magtkampe i EU15.2.2021 15:22:54 CET | Pressemeddelelse
Når der skal træffes beslutninger i EU, så er der et større apparat af ambassader, udvalg, folkevalgte, eksperter, embedsmænd og lobbyister, der kommer på arbejde. Online debat den 24. februar 2021 i samarbejde med Aabenraa Bibliotekerne.
How can the EU regulate freedom of expression online?15.2.2021 14:01:46 CET | Pressemeddelelse
The EU has been trying to regulate digital platforms for years. When Twitter suspended Trump's account, politicians all over the world had to take a stance on freedom of expression online. Join the debate and discuss the dilemmas with Karen Melchior (Danish MEP) and Julia Reda (former German MEP).
EU og Rusland: Hvordan ser fremtidens naboskab ud?15.2.2021 13:55:03 CET | Pressemeddelelse
Midt i retssagen mod Aleksej Navalnyj, massedemonstrationer i Rusland og diskussionen om Nord Stream 2-projektet aflagde EU's udenrigschef tidligere på måneden besøg i Moskva for at lægge pres på Putin. Hvad vil EU have ud af det? Og hvad vil Rusland med EU? Online debat den 25. februar 2021.
Kan EU løse flygtninge- og migrantkrisen?15.2.2021 13:48:44 CET | Pressemeddelelse
EU har ambitioner om en fælles, effektiv håndtering af flygtninge og migranter, der både skal forebygge migration og skabe et fælles asylsystem. Kan 27 medlemslande finde fælles fodslag? Og hvordan fungerer EU’s politik og partnerskabsaftaler i afsender- og transitlande? Online debat den 23. februar 2021.
EU og USA efter valget af Joe Biden: Er der håb for klimaet?5.2.2021 13:37:43 CET | Pressemeddelelse
Den 20. januar blev Joe Biden indsat som USA’s nye præsident. På sin første arbejdsdag genindmeldte han USA i Paris-aftalen og verdenssundhedsorganisationen WHO, som Trump ellers havde meldt amerikanerne ud af. Hvilken betydning får den nye amerikanske præsident for samarbejdet mellem EU og USA, og bringer det håb for klimaet? Online debat med Niels Fuglsang (MEP for Socialdemokratiet).
Får BlackRock lov til at skrive EU’s regler for grøn finans?5.2.2021 13:33:08 CET | Pressemeddelelse
EU’s grønne finansregler er en hjørnesten i Green Deal. Kommissionen har valgt den globale investeringsgigant BlackRock som konsulent på disse regler, og det har affødt kritik fra flere kanter. Lobbyresearcher Kenneth Haar lægger op til debat om sort/grønne interessekonflikter. Onlinedebat i samarbejde med AOF Næstved og Susålandet.
Can the EU help protect women’s and LGBT’s rights?25.1.2021 16:46:51 CET | Pressemeddelelse
The national-conservative Polish government backed by the pervasively influential Catholic church has recently almost totally banned abortion and declared LGBT an “evil ideology”. Can – and will - the EU do anything about it? Online debate with Kira Marie Peter-Hansen (Danish MEP) and Sylwia Spurek (Polish MEP).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum