DEO

Kan EU skabe fred i verden?

Del

Trump er skiftet ud og Kina har indgået en investeringsaftale med EU. Der sker store forandringer i global politik, men hvor meget kommer EU til at bestemme? Hvad bliver indholdet, hvis EU samles om en fælles udenrigspolitik? Onlinedebat den 26. januar 2021.

Strategisk selvstændighed er et af de helt store emner i EU-samarbejdet. Efter fire år med Donald Trump ved magten opleves USA ikke længere som en sikker partner, og både Rusland, Kina og Tyrkiet ligner i stigende grad politiske og økonomiske rivaler. De nærmeste naboer i Nordafrika er for alvor kommet på EU’s radar, men bliver det som partnere, rivaler eller blot som et bagtæppe af politisk uro og ustabilitet?

EU ser fortsat sig selv som et fredens projekt, og spiller også en afgørende rolle som verdens største yder af udviklingsbistand. Det er et felt, hvor EU har afgørende muskler at spille med internationalt. Men er Europas lande villige til at spille med? Har EU ambitioner for udviklingslandene udover at forsøge at begrænse migration og ustabilitet?

EU er verdens største marked, og der er muligheder for at bruge det faktum som løftestang for indflydelse. Men meget afhænger af, hvad EU ønsker at få indflydelse på. Er det frihandel og økonomisk vækst, der udgør dagsordenen – eller bliver der plads til grøn omstilling, fremme af menneskerettigheder og beskyttelse af arbejdstagerrettigheder? Disse spørgsmål danner udgangspunkt for en debat med Sara Dybris McQuaid, konfliktforsker på Aarhus Universitet og forkvinde for RIKO’s Råd, og Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker og EU-ekspert i DEO. 

Debatten er arrangeret af Rådet for International Konfliktløsning (RIKO) og Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Den foregår online tirsdag den 26. januar 2021, 13.00-14.00. 

Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link i løbet af tirsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.   

For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:   

Projektleder og analytiker Vibe Termansen  

70 26 36 66 eller vibe@deo.dk

Nøgleord

Kontakter

Vibe TermansenSeniorprojektleder og analytiker

Ekspert i polsk politik, samfund og historie. Følger med i samudviklingen i hele Centraleuropa, derunder demokrati- og retsstatsprincipper, medier, menneskerettigheder, LGBT, historiepolitik, klima, udvandring, fri bevægelighed, og forholdet til udlandet.

Vibe er cand.mag. i historie og østeuropastudier. Arbejdede som journalist og redaktør ved Weekendavisen 2008-18. Desuden har hun arbejdet for Den danske Ambassade i Warszawa, skrevet for Information og holdt foredrag. Hun udgav i 2019 bogen Kampen om Centraleuropa.

vibe@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum