Halsnæs Kommune

Kampagne: Forældre skaber utryghed på skolevejen

Del

Når børnene skal i skole om morgenen, er antallet af biler omkring skolen, for høj fart og manglende hensyn med til at skabe utryghed. Ny kampagne opfordrer forældre til at ændre adfærd.

Mange har ifølge Rådet for Sikker Trafik oplevet, at der bliver kørt for stærkt nær skoler – og at det er forældre, der gør det. Det viser en landsdækkende undersøgelse blandt 1.860 forældre til skoleelever, som i 2021 blev gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Den fortravlede adfærd giver en række negative effekter på skolevejen. For mange biler, for høj fart og manglende hensyn er med til at gøre forældrene utrygge. Når forældrene er utrygge, giver det dem mindre lyst til at lade deres børn cykle eller gå i skole selv, og så bliver problemet selvforstærkende.

I kampagnen ’Børn på vej’ opfordrer Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med blandt andet Halsnæs Kommune derfor alle forældre til at tage sig lidt bedre tid omkring skolen, hvis de kører børnene i bil.

”Skolestart skal være en fest for både store og små elever. Særligt de mindre elever skal lige vænne sig til at færdes på vejene ved skolen, og derfor er det rigtig vigtigt, at det bliver en god og sikker oplevelse for dem, når de tager cyklen derhen. Jeg vil derfor opfordre forældrene og andre bilister til at være opmærksomme og vise hensyn, når de kører i bil nær en skole – og selvfølgelig også over for cyklende børn i det hele taget,” siger Helge Friis, formand for Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbud i Halsnæs Kommune.

Flere børn skal op på cyklen

Kampagnen 'Børn på vej' skal blandt andet minde trafikanter om at sænke farten, være opmærksomme og vise ekstra hensyn til de mange skolebørn, der færdes på skolevejene.

Det allerbedste, man som forældre kan gøre, er at gøre børnene klar til selv at cykle eller gå i skole. På den måde lærer børnene selv at færdes i trafikken, og samtidig bliver biltrængslen ved skolen omkring klokken otte formindsket.

På landsplan cykler eller går 50 procent af skolebørnene i trafikken uden følge af en voksen. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion i 2021 for Rådet for Sikker Trafik.

”Vi vil rigtigt gerne have flere børn til at blive selvtransporterende til og fra skole. Jo flere børn, der skifter bagsædet i bilen ud med sadlen på en cykel, jo mindre bliver problemerne med trængsel og utryghed på skolevejen. Hvis du er i tvivl, om dit barn er klar til turen i skole alene, så kan I øve ruten i weekenden, hvor der typisk er knap så meget trafik,” siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnen henvender sig samtidig til skolerne, der har mulighed for at bruge kampagnemateriale i trafikundervisningen, som lærer eleverne at være sikre i trafikken.

Rådet for Sikker Trafik opfordrer desuden forældre til at træne og tale trafik med deres børn, så de lærer selv at gå eller cykle til skole og træffe sikre valg i trafikken.

Kontakter

Helge Friis
Formand for Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbud, Halsnæs Kommune
Mobil 21 65 69 05

Rosa Nissen
Specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik.
Mobil 61 65 04 43

Jeppe Gudmandsen
Pressekonsulent, Rådet for Sikker Trafik
Mobil 28 11 58 63

Billeder

Information om Halsnæs Kommune

Halsnæs Kommune
Halsnæs Kommune
Rådhuspladsen 1
3300 Frederiksværk

+45 47 78 40 00https://halsnaes.dk/

Halsnæs Kommune er placeret i naturskønne omgivelser i det nordvestlige hjørne af Nordsjælland. Vores motto er: "Halsnæs - rå og autentisk. Her er ikke for fint, og det føles ægte". Kom og vær med!